Cadrele didactice urmau să primească prime pentru luna august, suma necesară ar fi de 240 de milioane de lei, bani pe care autoritățile încă nu i-au găsit. Cifra de peste două mii de cadre didactice care lipsesc în sistem, rămâne neschimbată în ultimul deceniu.
Anul acesta există tendința ca această cifră să crească, reieșind din situația pandemică. O spun reprezentanții sindicatelor din educație, care menționează că există semnale că în multe instituții, cadrele calificate pleacă sub presiunea riscului de a fi contaminați sau din cauza salariilor mici și nemotivante. Printre problemele cu care se confruntă majoritatea absolută a instituțiilor se mai numără și îmbătrânirea corpului didactic, numărul tot mai mic de pedagogi tineri care vin în instituțiile educaționale.
Declarațiile în acest sens au fost făcute de către Ghenadie Donos, președintele al Federației Sindicale a Educației și Științei, la forumul municipal al cadrelor didactice, menționează jurnal.md.
Ministrul Educației Igor Șarov a declarat astăzi că lipsa cadrelor didactice va fi acoperită în baza unor schimbări în legislație.
„Eu am menționat că va fi acoperită toată lipsa de profesori în baza schimbărilor în legislația care vor fi făcute și am identificat și resursa financiară necesară pentru acoperire acestui gol în funcție de modelul care a fost ales. În același timp ne bucură și interesul tinerilor în special în domeniul învățământului dual în colegiile pedagogice. E o situație complicată în acest an trebuie să avem grijă de cadrele didactice în vârstă și trebuie în permanență acest circuit de revenire a tinerilor în domeniul educației să fie alimentat, dar el poate să fie alimentat cu crearea unor condiții mai bune”, a specificat Șarov.
Ministrul a mai spus că 3.539 de profesori vor avea o normă didactică mai mare de 1,5, adică 27 de ore pe săptămână: „În acest context, urmează să operăm modificări la legea salarizării, pentru ca să susținem financiar efortul cadrelor didactice”.
Cadrele didactice urmau să primească prime pentru luna august, suma necesară ar fi de 240 de milioane de lei, bani pe care autoritățile încă nu i-au găsit.
„Membrii grupului de lucru au reiterat, ținându-se cont de posibilitățile reale ale bugetului Republicii Moldova în condiții de pandemie, necesitatea continuării discuțiilor și consultărilor pentru identificarea unor soluții suplimentare pentru deblocarea primelor cadrelor didactice pentru luna august, pentru care este necesar de identificat resurse financiare în sumă de aproximativ 240 milioane de lei”, a declarat Monica Babuc astăzi în cadrul unei conferințe de după ședința grupului de lucru parlamentar privind începerea anului de studiu în sistemul național de educație în condiții de pandemie.