Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac lansează la Oslo „Grădina de sticlă‟, al doilea roman tradus în limba norvegiană

Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac participă, în Norvegia, în perioada 6-10 februarie, la o serie de evenimente culturale organizate la Oslo, Trondheim şi Bergen, cu ocazia Festivalului de literatură Litfest Bergen 2023, anunţă ICR Stockholm.

În zilele de 6 şi 7 februarie, la Oslo şi Trondheim, vor avea loc lansări ale cărţii “Grădina de sticlă/Flaskehagen”, cel mai recent roman tradus în norvegiană al autoarei. Romanul a fost câştigător al Premiului Uniunii Europene în Literatură 2019, iar traducerea în norvegiană este semnată de Sindre Andersen. Participarea scriitoarei la evenimentele literare din Norvegia este susţinută de Institutul Cultural Român din Stockholm, în parteneriat cu editura norvegiană Camino forlag. Evenimentele din Bergen (Alver) sunt organizate în cadrul festivalului de literatură Litfest Bergen 2023 (8-12 februarie).

Cu ocazia turneului din Norvegia, Tatiana Ţîbuleac va vorbi şi de primul ei roman tradus în norvegiană, “Vara când mama avea ochii verzi/Sommeren mamma hadde grønne øyne” (2020), publicat tot de editura Camino forlag. Cele două romane ale autoarei creează un tablou despre provocările culturale, istorice şi lingvistice cu care se confruntă societatea din Republica Moldova.

Al doilea roman tradus în norvegiană al autoarei, “Grădina de sticlă/Flaskehagen”, este povestea unei fetiţe orfane adoptată de către o femeie mai în vârstă, Tamara Pavlova, care o forţează să adune sticle de pe stradă pentru a supravieţui. Fetiţa creşte între două limbi şi două culturi, în anii când se schimbă frontierele şi sistemele politice. Romanul poate fi interpretat ca o alegorie despre vulnerabilitatea statelor mai mici în faţa puterii economice şi politice a altor state mai mari. Opera lui Ţîbuleac este foarte relevantă, mai ales prin prisma invaziei Ucrainei de către Rusia, iar autoarea a participat în nenumărate rânduri la dezbateri despre datoria altor state de a primi şi de a ajuta refugiaţii de război.

Tatiana Ţîbuleac s-a născut la Chişinău şi şi este licenţiată în jurnalism. În 1999, s-a alăturat echipei de la Pro TV Chişinău ca reporter, editor şi prezentator de ştiri. Din 2008 este stabilită la Paris. Şi-a făcut debutul ca scriitoare în 2014 cu o colecţie de proză scurtă numită “Fabule moderne”. Primul său roman “Vara în care mama a avut ochii verzi”, apărut în 2016 în limba română şi tradus în mai multe limbi, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei Observator Cultural la Bucureşti şi premiul Observator Lyceum, la festivalul FILIT din Iaşi. Tatiana Ţîbuleac a fost desemnată câştigătoarea Premiul pentru literatură al Uniunii Europene – 2019 pentru romanul “Grădina de sticlă”, publicat la Editura Cartier (Chişinău), în 2018. La sfârşitul anului trecut romanul “Vara în care mama a avut ochii verzi” a fost tradus în limba norvegiană la Editura Camino, traducerea din română fiind semnată de Sindre Andersen. Ediţia spaniolă, apărută în 2019 la Editura „Impedimenta”, a câştigat Premiul European Camino de Santiago.

O studentă la medicină din Rusia, omorâtă de un medicament cumpărat online

Anna Kolyada, în vârstă de 22 de ani, este o studentă la medicină din Rusia care a murit în condiții dramatice după ce a utilizat un medicament mai puțin convențional, cumpărat online.

Fost fotomodel, Anna Kolyada a decedat la spital după ce s-a confruntat cu o febră puternică în timp ce se deplasa la aeroport, pentru a zbura spre Dubai.

Conform presie din Rusia, tânăra a folosit un medicament japonez pentru stimularea imunității, pe bază de placentă umană, cumpărat de la o farmacie online.

Kolyada, care s-a autodenumit „antrenor de sănătate” în spațiul online, a suferit o acumulare de lichid în plămâni, șoc septic, insuficiență cardiacă și otrăvire a sângelui, murind la 10 zile după ce a fost internată în spital, conform ziare.com.

Cercurile negre pe cerul Moscovei care au băgat spaima în ruși. Video!

Inelele negre misterioase de origine necunoscută continuă să sperie locuitorii Moscovei și pe cei din regiune.

După apariția cu o zi înainte, pe 27 martie, a unui inel similar cu un diametru de câțiva metri peste Moscova, un fenomen similar a fost deja observat în alt loc din regiune. Unul dintre martori oculari a filmat cu camera unui telefon mobil, după care a publicat imaginile pe rețelele de socializare.

Rușii notează pe internet că locuitorii mai multor așezări din regiunea Moscovei au fost martorii unui eveniment ciudat. Ei sugerau că inelul de deasupra Moscovei a fost o consecință a evacuarii funinginei de la termocentralele orașului, dar noul inel din regiunea Moscovei nu mai poate fi explicat în acest fel.

Locuitorii sunt speriați și sugerează un sabotaj. Presa a relatat despre descoperirea în regiunea Moscova a epavei unei drone ucrainene la 100 de metri de o stație de tren, scrie ziare.com.

Cinci cetățeni români au murit într-un accident la Strasbourg, după ce s-au urmărit cu mașinile prin oraș și au transmis cursa pe Facebook

Două familii din Timișoara s-au urmărit cu mașinile prin orașul francez Strasbourg, luni, 27 martie, provocând un accident cu 5 morți și 4 răniți, relatează portalul Vocea Timișului și France Info.

Cinci români au murit într-un accident, la Strasbourg, după ce s-au urmărit cu mașinile prin oraș și au transmis cursa pe Facebook

Urmărirea, transmisă live, pe rețelele sociale, s-a declanșat după ce două familii, una din Strasbourg, cealaltă din Kiel, nordul Germaniei, s-au luat la ceartă în plină stradă, pe fondul unui conflict mai vechi, scriu cele două publicații.

Capul uneia dintre familii, Saban Stancu, a reproșat că a executat doi ani de închisoare „degeaba”, în urma unei „afaceri” cu autoturisme, și i-ar fi cerut cumnatului său, Banari Cârpaci, o sumă de bani ca despăgubire. Înțelegerea a fost refuzată și a început urmărirea.

Accidentul s-au produs în cartierul Port-du-Rhin din Strasbourg, după ce mașinile de lux s-au ciocnit, pe fondul vitezei excesive. La locul accidentului au fost trimise 26 de vehicule de salvare și 57 de pompieri.

„Una dintre mașini se îndrepta spre granița german. A fost ajunsă din urmă de cealaltă familie. Apoi s-au ciocnit, provocând accidentul”, a transmis poliția. 

Poliția a intervenit pentru a menține calmul. „Am desfășurat un sistem de securitate important pentru a încerca să stăpânim violența și tensiunile la fața locului”, a declarat unul dintre polițiști la France 3 Alsacia. 

Împușcături, după accident?

Potrivit Derniere Nouvelles Alsace, la locul accidentului s-ar fi auzit împușcături.

Până să ajungă personalul de prim-ajutor, două femei muriseră deja, iar un bărbat, aflat în stop cardio-respirator, a decedat la scurt timp, în ciuda manevrelor de resuscitare.

Ulterior, la spital au mai murit două persoane. Alte patru persoane au fost rănite.

Parchetul Strasbourg a deschis o anchetă, încredințată direcției zonale a poliției judiciare, pentru a încerca să se stabilească circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră
Articolul anterior
Moldova va concura în prima semifinală de la Eurovision 2023. Când are loc aceasta
Articolul următor