Șeful SIS: FSB-ul rusesc a creat o rețea de spionaj în Moldova

Serviciul de Informații și Securitate împreună cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au încheiat și expediat în instanța de judecată un dosar de trădare de patrie și spionaj în privința unui grup de persoane antrenate în destabilizarea situației din R. Moldova.

Anunțul a fost făcut de directorul SIS, Alexandru Musteață, care a menționat că începând din 2020, Iurie G. și Vadim I., sub comanda și coordonarea FSB-ului rusesc identificau și recrutau moldoveni, astfel creând o rețea de agentură rusă pe teritoriul R. Moldova, transmite Știri.md.

Potrivit directorului SIS, activitatea cetățenilor ruși și a rețelei de agentură era orientată spre influențarea proceselor social- politice din R. Moldova în interesul Rusiei. EI au realizat acțiuni pentru modelarea opiniei publice și campanii mediatice.

De asemenea, persoanele vizate au organizat distribuirea de informații compromițătoare împotriva liderilor politici, au făcut acțiuni de denigrare pe mai multe canale pe social media, cu accent major pe Telegram, fiind platforma pe care se distribuie cel mai multe falsuri. 

Indivizii au creat și canale de transfer a banilor din Rusia în Moldova. Persoanele vizate au adus în ultimii 3 ani cca 500.000 de dolari. Banii erau aduși prin transferuri crypto și sistemul Havala și erau folosiți în astfel de campanii ilegale, inclusiv de modelare a opiniei publice, în favoarea Federației Ruse.

Astfel, un moldovean este în arest, iar 2 cetățeni ruși se află sub învinuire. De asemenea un alt moldovean este anunțat în căutare.

Renato Usatîi vrea să ofere câte 10 mii de euro pentru studii copiilor lui Igor Ciofu, agentul de securitate ucis la aeroport 

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a venit cu un anunț sâmbătă, 1 iunie 2024, de Ziua Copilului. Într-un video publicat pe contul de Telegram, Usatîi spune că a decis să finanțeze studiile celor trei copii ai ofițerului de securitate Igor Ciofu, ucis la Aeroportul Chișinău, în vara anului 2023.

„Astăzi, în mai multe țări din lume, inclusiv în Republica Moldova, se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului. Fiecare om are grijă de copiii săi. Am grijă și eu de-ai mei. Doresc sănătate, pace, bunăstare tuturor copiilor. Dar sunt copii pentru care această zi nu este o sărbătoare deplină, inclusiv cei trei copii ai ofițerului ucis la aeroport Igor Ciofu. Dacă Igor Ciofu era viu astăzi, ar avea grijă de copiii săi zilnic așa, cum avem noi grijă de ai noștri. De aceea, noi, care suntem alături de copiii noștri, trebuie să facem ceva pentru alți copii. Doar așa vom shimba țara și doar așa lumea va deveni mai bună”, a spus Renato Usatîi, potrivit realitatea.md.

Usatîi spune că a decis să acorde câte 10 mii de euro pentru studii fiecărui copil din această familie: „Vreau ca ei să poată studia și deveni eroi așa cum a fost tatăl lor”.

Totodată, Renato Usatîi a mai spus că va face tot posibilul ca în Moldova să fie cât mai puțini copii care suferă și nu sărbătoresc această sărbătoare frumoasă.

„Ei vor crește, vor deveni personalități și, sunt sigur, vor face multe lucruri frumoase și bune, dacă noi astăzi vom face același lucru pentru ei. Mulți dintre noi pot să facă viața lor mai bună – fie printr-o melodie frumoasă, fie cu o înghețată, fie doar cu un zâmbet care să le dea curaj și ca ei să nu se simtă singuri”, a subliniat Renato Usatîi.

Zeci de tineri au participat la un marş pentru a-şi exprima ferm dorinţa pentru un viitor în UE

Zeci de tineri din Republica Moldova au participat astăzi la un marş pe străzile Chişinăului, pentru a-şi exprima ferm dorinţa PENTRU un viitor în Uniunea Europeană. Participantii au vorbit despre importanţa aderării la marea familie europeană, iar la eveniment a participat şi europarlamentarul Siegfried Mureşan.

La eveniment au participat mai mulţi deputaţi de la Chişinău, dar și europarlamentarul Siegfried Mureşan, transmite TVR Moldova.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar, România: „Am ieşit cu un mesaj foarte clar: Tinerii şi copiii din Republica Moldova merită un viitor european. Îi vedem, sunt frumoşi, sunt cu steagul Uniunii Europene în mână şi vor să trăiască la fel ca tinerii şi copiii din restul Uniunii Europene şi mesajul pe care îl aud şi eu ca europarlamentar este unul puternic din restul Uniunii Europene, am să-l duc mai departe în UE şi spun la rândul meu tuturor oamenilor din Republica Moldova că Moldova are viitor european.”

RADU MARIAN deputat, Parlamentul Republicii Moldova: „Unica modalitate de a garanta pacea şi prosperitatea în Republica Moldova şi de a oferi oportunităţi pentru tineri, ca Moldova să fie membră a Uniunii Europene şi avem în faţă o oportunitate istorică.”

 Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2023 iar, in decembrie, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare. Pe 20 octombrie 2024, în republica moldova va fi organizat un referendumul privind integrarea în UE.

,,Dorul de fetița mea”! Lenuța Gheorghiță topește inimi cu o nouă piesă

Lenuța Gheorghiță își cucerește fanii cu o nouă producție muzicală. Artista a lansat cea mai nouă piesă din acest an care este dedicată dragostei și dorului unei mame pentru fetița sa.

În videoclip, artista apare cu însăși fiica sa, Magda.

Piesa a apărut în colaborare cu Orchestra de muzică populară ,,Rapsozii Moldovei”, condusă de Vitalie Dorin. Textul și melodia sunt semnate de Viorel Martin, iar de producția video s-a ocupat Nicolae Matei.

Cum arată cea mai periculoasă plantă din lume care „poate provoca gânduri suicidare”
Articolul anterior
Continentul african riscă să se rupă în două: Un nou ocean s-ar putea forma
Articolul următor