Dacă președintele Maia Sandu va semna decretul de demitere a procurorului general suspendat din funcție, va fi inițiat un nou concurs pentru funcția de șef al Procuraturii Generale. O spune ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia până la sfârșitul acestui an Procuratura Generală trebuie să aibă o nouă conducere. Sergiu Litvinenco spune că membrii CSP au oferit calificativul „nesafisfăcător” activității procurorului general, întrucât Alexandr Stoianoglo nu și-ar fi înțeles esența funcției, notează IPN.
Sergiu Litvinenco spune că în urma raportului realizat de comisia de evaluare a performanțelor procurorului general, s-a constatat că Stoianoglo ar fi avut o relație apropiată cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, pe care l-ar fi favorizat. Mai mult, potrivit raportului comisiei, Stoianoglo i-a cerut consultații juridice lui Platon pentru formularea unei cereri de chemare în judecată din numele unei instituții a statului.
„Urmare a analizei raportului, urmare a audierii atât a membrilor comisiei de evaluare, cât și a procurorului general suspendat, CSP a decis să acorde calificativul ,,nesafisfăcător” dat fiind faptul că în raport au fost lucruri ieșite din comun, strigătoare la cer. Analiza arată că Alexandr Stoianoglo nu și-a înțeles esența funcției. Este inadmisibil într-un stat de drept ca procurorul general să solicite consultanță juridică de la o persoană investigată de procuratură. Am asistat la o apărare a lui Veaceslav Platon, de parcă Stoianoglo era avocatul lui Platon. Abordarea și comunicarea lui Alexandr Stoianoglo în raport cu Plahotniuc a fost una corectă, doar că nu a avut aceeași abordare și în cazul lui Platon”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Potrivit legii, procurorul general este demis din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.
„Dacă președintele va semna decretul de eliberare, funcția devine vacantă și vor exista toate condițiile pentru inițierea unui concurs pentru funcția de procuror general. Anul acesta trebuie să avem un nou procuror general. Hotărârea CSP a fost contestată, deși încă nu s-a ajuns la hotărârea motivată. Alexandr Stoianoglo are dreptul să conteste”, a mai spus ministrul Justiției.
Procurorul general suspendat a calificat raportul comisiei de evaluare drept unul subiectiv și părtinitor care nu are niciun temei factologic sau legal. Alexandr Stoianoglo a contestat în instanță raportul, după ce i s-a oferit calificativul „nesatisfăcător” la capitolul eficiență, integritate, comunicare internă și externă, precum și la capitolul managementul resurselor umane.