Serviciu GRATUIT lansat în Capitală, în ajutorul părinților care muncesc sau își caută un job! A fost deschis un centru de zi pentru micuții acestora

Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a lansat un serviciul social pentru copii de la 4 luni la 3 ani.

Centrul oferă condiții optime pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, facilitează procesul de reintegrare familială și promovează incluziunea educațională și socială a copiilor, dar și oferirea condițiilor optime pentru ca părinții să se poată (re)angaja în câmpul muncii. De acest serviciu pot beneficiaa și părinții care sunt încadrați în câmpul muncii.


Prin această inițiativă, li se oferă acestora sprijinul necesar în îngrijirea și educația copiilor lor, astfel încât aceștia să poată avea acces la o educație timpurie de calitate, iar părinții să se angajeze la muncă pentru a-și construi un viitor mai bun.

Centrul de zi oferă o gamă diversă de servicii pentru copii, precum alimentație adaptată vârstei și cerințelor individuale al copiilor, formare a deprinderilor de viață (autoservire, igienă), dezvoltarea abilităților cognitive, de comunicare, comportament și relaționare, precum și alte activități educaționale menite să sprijine dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Un aspect important de menționat este că acest serviciu este oferit GRATUIT și este disponibil pentru familiile din municipiul Chișinău și suburbii care se confruntă cu diverse grade de vulnerabilitate financiară, ca urmare a unor situații involuntare de omisiune. Centrul este deschis în intervalul orar 07:00 – 19:00, astfel încât să fie accesibil și util pentru familiile ocupate


Centrului de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni până la 3 ani se află în municipiul Chișinău, pe strada Cuza Vodă 29/4. În vederea facilitării accesului părinților și copiilor la acest serviciu social, este asigurat un abonament gratuit pentru călătoriile cu transportul public.

Procedura de admitere
Pentru a solicita admiterea copilului în acest serviciu, părinții trebuie să depună următoarele documente:

  • Cerere de înscriere în serviciu;
  • Declarație privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
  • Copie a actului de identitate/certificatului de naștere a copilului;
  • Fișa medicală a copilului (formular 027, certificat de vaccinare, certificat de contact);
  • Actul de confirmare a faptului că unul dintre părinți este angajat sau este în căutarea activă a unui loc de muncă, eliberat de către angajator sau agenția teritorială de ocupare a forței de muncă.

Admiterea în serviciu se realizează prin adresarea la Direcțiile de protecție a drepturilor copilului de sector, care se găsesc la adresele următoare:
● DPDC Botanica, str. Teilor, nr. 10, tel: 0 22 763 586;
● DPDC Buiucani, str. M. Viteazu, nr. 10, tel: 0 22 295 027;
● DPDC Centru, str. Bulgară, nr. 43, tel: 0 22 546 515;
● DPDC Ciocana, str. Mircea cel Bătrân, nr. 16, tel: 0 22 331 935;
● DPDC Rîșcani, str. S. Lazo, nr. 27/1, tel: 0 22 293 467.

Aceste acțiuni se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care are ca scop acordarea asistenței tehnice pentru asigurarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.

Pentru a afla mai multe informații despre Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”, precum și despre alte servicii sociale dezvoltate de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, vă invităm să accesați pagina noastră web www.dgpdc.md. Acolo veți găsi toate informațiile necesare și veți putea lua legătura direct cu echipa noastră pentru eventuale întrebări sau clarificări suplimentare.

foto: www.jurnal.md

Un bărbat din Ștefan Vodă și-a bătut soția pentru că nu i-a plăcut ceapa cumpărată de ea

Un individ și-a agresat fizic soția, pentru că nu i-a plăcut ceapa pe care o cumpărase femeia. Cazul a avut loc în martie 2023, într-o localitate din raionul Ștefan Vodă, iar instanța l-a recunoscut vinovat abia în decembrie 2024 vinovat pe suspect, scrie pulsmedia.md.

Femeia a relatat că în ziua incidentului, după ce au stat la masă cu vecinii, individul s-a dus să verifice undițele instalate pe malul Nistrului și i-a cerut să meargă la o localnică, ca să cumpere ceapă. Bărbatul i-a mai spus consoartei că s-a înțeles cu vânzătoarea în prealabil.

Victima a mers după cumpărătură, iar la revenire și-a găsit soțul acasă. Între cei doi s-a iscat o ceartă, pentru că ceapa era prea măruntă, bărbatul a împins femeia, iar aceasta s-a lovit de ușă, suportând o rană în regiunea capului.

Când a înțeles că nu poate opri sângele, soții au solicitat intervenția ambulanței și Poliției. Bănuitul a primit ordin de restricție pentru 10 zile, iar asistenta socială din localitate a comunicat că ambii soți consumă băuturi alcoolice, însă femeia se comportă mai agresiv decât bărbatul când se află în stare de ebrietate, îi maltratează pe cei doi copii ai săi și provoacă certuri cu soțul.

Individul și-a recunoscut fapta în fața instanței. Bărbatul va efectua 115 ore de muncă neremunerată în folosul comunității, iar dacă se va eschiva, i se va aplica pedeapsă cu închisoarea, o zi fiind echivalată cu 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Bărbatul a mai fost obligat să plătească 320 de lei pentru expertiza judiciară efectuată.

Peste 620 de cupluri longevive din Capitală au beneficiat de ajutor financiar

Primăria municipiului Chișinău continuă să onoreze familiile și persoanele care sunt exemple de stabilitate, loialitate și contribuție valoroasă în comunitate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în anul 2024, municipalitatea a oferit suport financiar pentru 621 de cupluri longevive și opt persoane centenare, ca parte a unui program dedicat acestora, transmite Știri.md.

Cupluri longevive:

  • 50 de ani de căsătorie – 558 de cupluri au primit câte 5.700 de lei.
  • 60 de ani de căsătorie – 60 de cupluri au primit câte 7.500 de lei.
  • 70 de ani de căsătorie – trei cupluri au primit câte 10.000 de lei.

Persoane centenare:

În anul 2024, opt persoane centenare au beneficiat de sprijin financiar:

  • Patru persoane care au împlinit 100 de ani.
  • O persoană de 101 ani.
  • O persoană de 102 ani.
  • O persoană de 103 ani.
  • O persoană de 105 ani.

Fiecare persoană a primit câte 5.000 lei.

În total, municipalitatea a alocat suma de 6.700.600 de lei pentru susținerea acestor categorii.

„Această inițiativă reflectă grija și respectul municipalității pentru cei care, prin exemplul lor, contribuie la consolidarea valorilor familiei și solidarității în comunitate”, explică membrii Primăriei Capitalei.

Deconectările de curent electric devin realitate

Cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, compania Premier Energy Distribution, a pregătit un program de întreruperi planificate ale energiei electrice în cazul unei posibile sistări a livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit reprezentanților companiei, programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul unui deficit de energie electrică în sistem, scrie point.md.

Lista localităților și străzilor unde sunt posibile întreruperi poate fi găsită mai jos. Reprezentanții companiei au confirmat autenticitatea acesteia ca răspuns la solicitarea redacției Point.md.

În listă sunt indicate localitățile și străzile unde se vor aplica întreruperi temporare de energie electrică.

„În orice caz, operatorul sistemului de distribuție monitorizează cu atenție evoluția situației, este în contact permanent cu autoritățile centrale și operatorul sistemului de transport și va informa corespunzător publicul prin canalele sale de comunicare despre situația operativă în condițiile unei situații de urgență”, au răspuns reprezentanții companiei.

Din 16 decembrie, în Moldova este în vigoare starea de urgență. Potrivit autorităților, măsurile sunt orientate spre a răspunde rapid provocărilor legate de posibila suspendare a livrărilor de gaze naturale de către „Gazprom”. Printre planuri se numără achiziții urgente de resurse energetice, derogări de la legislația în vigoare și implementarea unui amplu sistem de protecție socială.

Premier Energy a prezentat mai multe grafice posibile pentru întreruperile planificate de energie electrică.

Necesarul de 120 MW a fost împărțit în 12 blocuri a câte 10 MW fiecare: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L. Fiecare bloc poate fi deconectat pentru intervale de câte opt ore. Primul interval este de la 00:00 la 08:00, al doilea de la 08:00 la 16:00, iar al treilea de la 16:00 la 00:00.

Compania Premier Energy a promis să informeze consumatorii în mod punctual despre graficele de întreruperi prin canalele oficiale de comunicare și prin e-mail.

Mai mult, cetățenii sunt îndemnați să se aboneze la buletinul informativ electronic.

Meta a lansat noua sa reţea de socializare, Threads
Articolul anterior
Interpreta Anastasia Lazariuc împlinește astăzi 70 de ani
Articolul următor