Sfânta Parascheva. Blestemul care însoțește moaștele Cuvioasei

Românii o sărbătoresc la 14 octombrie pe Sfânta Parascheva. În popor Sfânta Parascheva este cunoscută și că Sfânta Vineri. Ea este patroana spirituală a femeilor și ocrotitoarea îndeletnicirilor feminine: torsul, țesutul, cusutul, gătitul mâncării, dar și aducerea pe lume a copiilor.

separator

Se spune că Sfânta Parascheva se roagă pentru fetele nemăritate să aibă parte se soți buni, iar pentru cele însărcinate să nască ușor și fără dureri. Este o ziua în care femeile ce își doresc să rămână însărcinate trebuie să se roage Cuvioasei Parascheva.

Ce trebuie să faci și ce este interzis în această zi de sărbătoare: Femeile însărcinate trebuie să se roage Sfintei Parascheva, să aibă o naștere ușoară și un copil sănătos. De asemenea, trebuie să împartă din bucățele lor unor copii sărmani.

Atenție însă! În această zi nu trebuie să se împartă alimente care amintesc de formă crucii, nuci, castraveți și pepene roșu. Totodată aceste alimente nu trebuie consumate în această zi de nicio persoană, fiind zi de post. Pentru cei trecuți în neființă se împart: pâine, lipie, must și vin roșu. Este interzis țesutul, spălatul rufelor, cusutul, călcatul, măturatul, iar femeile nu trebuie să aprindă focul în vatra. Cei care fac aceste lucruri vor fi pedepsiți cu dureri de cap, de ochi și boli de piele, dar există posibilitatea să-ți apară și negi la mâna.

Moaștele Sfintei Parascheva poartă asupra lor un blestem vechi din anul 1641. Ele au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu. Întâi, au fost așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Acolo, în 1888 a rămas aprinsă o lumânare care a declanșat un incediu din care doar mostele Cuvioasei au rămas neatinse. Lucrul pe care puțini credincioși îl cunosc este că Sfânta Parascheva este schimbată în fiecare an cu alte veșmânte, potrivit antena3.ro.

Totuși, Sfânta poartă un alt veșmânt care nu se da jos niciodată și este cel pe care l-au pus domnitorul Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam. Se spune că acest veșmânt este, de fapt, un sigiliu, care funcționează că un blestem aruncat de cei doi: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Trei frați din Glodeni trăiesc într-o sărăcie cumplită. Au nevoie urgent de ajutor!
Articolul anterior
Un profesor de medicină atrage atenția asupra consumului de ulei de cocos: „Este otrăvitor”
Articolul următor