Singurul copac din lume care face 40 de soiuri de fructe: piersici, prune, migdale, caise, cireșe etc.

Chiar dacă sună mai degrabă de scenariu pentru Alice în Ţara Minunilor, povestea copacului care produce anual 40 de tipuri de fructe este cât se poate de reală. În spatele ei se află Sam Van Aken, profesor de arte plastice la o universitate americană.

separator
Pentru a realiza acest pom unicat, Van Aken, sculptor la Universitatea Syracuse, a folosit altoirea, procedeu binecunoscut de pomicultori şi grădinari, scrie mediafax.ro.

Inițial, americanul nu si-a dorit decât un pom spectaculos atunci când este în floare. Si l-a obținut, căci florile sunt de diverse culori si fiecare soi înflorește la timpul lui. Apoi, când florile au dat în rod și-a dat seama că a obținut o întreaga livadă într-un pom. A reușit să ajungă la această performanță prin altoiri succesive, păcălind pomul să facă diverse soiuri de piersici, prune, caise, nectarine și cireșe.

În cinci ani, Van Aken a obţinut ,,copacul cu 40 de fructe” care, la prima vedere, nu se distinge de alţi pomi fructiferi, dar care primăvara, când înflorește, surprinde prin inflorescențe multicolore. Profesorul a obţinut până acum 16 astfel de pomi, care au fost plantați în muzee, centre comunitare şi colecții private de artă. Acum intenționează să pună bazele unei mici livezi cu asemenea pomi în care cresc, printre altele, prune, caise, nectarine, cireșe şi chiar migdale, însă într-un spațiu din oraș.

Altoirea este procedeul prin care două plante sunt unite artificial, realizându-se o contopire a sistemului circulator al acestora. Altoirea se practică de sute de ani. Este şi motivul pentru care încă mai avem vin – atunci când o boală a amenințat cu dispariția toate viile, a fost găsit un soi de viţă-de-vie rezistent, care a devenit gazda unei varietăți de struguri.

Deşi altoirea se folosește frecvent, 40 de soiuri pe un singur pom reprezintă o realizare deosebită. A fost nevoie de mulți ani pentru a se ajunge la această performanța.

Van Aken lasă pomul să crească aproximativ trei ani, timp în care acesta dezvoltă patru sau cinci ramuri. Acestea sunt tăiate, iar în locul lor sunt atașați muguri ai altor cinci soiuri diferite, prin altoire. Țesuturile conductoare ale plantelor atașate (altoi) se sudează cu cele ale pomului (portaltoi). Seva care circulă prin țesutul pomului va hrăni, prin sudarea țesuturilor, noile ramuri. Un pom bine dezvoltat poate ajunge să susțină până la 25 de soiuri diferite.

“Ceea ce fac este să crestez pomul şi să încerc să îl fac să creadă că ceea ce am ataşat este o parte din el,” povestește Van Aken. După încă doi ani, în care soiurile ataşate au început să dezvolte propriile ramuri, Van Aken a ataşat alte soiuri, ajungând la 40 într-un singur pom. “Toate îşi păstrează caracteristicile genetice. Se pot vedea tot felul de flori şi de fructe”, arată Van Aken.

O tânără care venea din Ucraina, prinsă la vamă cu produse cosmetice și de parfumerie de contrabandă

Un lot comercial de produse cosmetice și de parfumerie, depistat în bagajul unei nerezidente.

Funcționarii postului vamal Palanca au supus verificărilor de specialitate un autocar de rută, ce se deplasa din Odessa spre Chișinău.

În rezultatul controlului fizic al bagajelor pasagerilor, în valiza personală a unei pasagere au fost depistate produse cosmetice și de parfumerie în cantități comerciale, nedeclarate organului vamal.

Documentată pe caz este o nerezidentă, în vârstă de 24 de ani.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată.

Pictura murală cu chipul lui Navalnîi din Chișinău a fost acoperit cu vopsea

Muralul cu chipul opozantului rus Alexei Navalnîi de la intersecția străzilor Ismail și București a dispărut peste o săptămână de la apariție.

colaj foto: www.stiri.md

Chipul lui Navalnîi a fost desenat pe zidul Stadionului Republican la câteva zile de la stingerea din viață a acestuia, transmite Știri.md.

Inițial, muralul – care este o inițiativă a echipei Agora, parte din campania „Privește în esență”, a fost vandalizat la distanță de o zi de la apariție. Pe chipul lui Navalnîi, o persoană necunoscută a scris „Крым не бутерброд” (n. r. – Crimeea nu este o tartină).

Astăzi însă peretele cu muralul a fost acoperit cu un strat de vopsea.

Chipul lui Aleksei Navalnîi a fost desenat pe un perete din centrul Chișinăului.

Automobilele cu volanul pe dreapta vor circula în Moldova și noaptea

Vești bune pentru moldovenii din Marea Britanie și Irlanda. Parlamentul a adoptat astăzi, 29 februarie, un amendament prin care se va permite automobilelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă să circule pe drumurile publice ale țării și noaptea. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS Radu Marian.

„Amendamentul a fost adoptat în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne”, susține Radu Marian, transmite Știri.md.

Așadar, Republica Moldova preia practica altor țări europene precum Germania, Cehia, Croația sau Spania, care permit circulația unor astfel de autovehicule cu condiția că proprietarul va executa acele modificări tehnice pentru garantarea siguranței celorlalți participanți la traficul rutier (adaptarea asimetrică a farurilor sau folosirea unor abțibilduri speciale care se vor aplica direct pe farurile automobilului).

Prin stabilirea cadrului normativ național în corespundere cu cadrul de reglementare european, autoritățile vor asigura dreptul cetățenilor de a circula liber și de a veni mai des acasă.

De menționat că Ministerul Afacerilor Interne are la dispoziție o lună pentru a adopta regulamentul și cerințele tehnice.

Tornadă pe o plajă din Italia. Oamenii au fugit panicați
Articolul anterior
A nins din nou. Zăpadă de trei metri în România, în mijlocul lunii iulie
Articolul următor