Singurul copac din lume care face 40 de soiuri de fructe: piersici, prune, migdale, caise, cireșe etc.

Chiar dacă sună mai degrabă de scenariu pentru Alice în Ţara Minunilor, povestea copacului care produce anual 40 de tipuri de fructe este cât se poate de reală. În spatele ei se află Sam Van Aken, profesor de arte plastice la o universitate americană.

separator
Pentru a realiza acest pom unicat, Van Aken, sculptor la Universitatea Syracuse, a folosit altoirea, procedeu binecunoscut de pomicultori şi grădinari, scrie mediafax.ro.

Inițial, americanul nu si-a dorit decât un pom spectaculos atunci când este în floare. Si l-a obținut, căci florile sunt de diverse culori si fiecare soi înflorește la timpul lui. Apoi, când florile au dat în rod și-a dat seama că a obținut o întreaga livadă într-un pom. A reușit să ajungă la această performanță prin altoiri succesive, păcălind pomul să facă diverse soiuri de piersici, prune, caise, nectarine și cireșe.

În cinci ani, Van Aken a obţinut ,,copacul cu 40 de fructe” care, la prima vedere, nu se distinge de alţi pomi fructiferi, dar care primăvara, când înflorește, surprinde prin inflorescențe multicolore. Profesorul a obţinut până acum 16 astfel de pomi, care au fost plantați în muzee, centre comunitare şi colecții private de artă. Acum intenționează să pună bazele unei mici livezi cu asemenea pomi în care cresc, printre altele, prune, caise, nectarine, cireșe şi chiar migdale, însă într-un spațiu din oraș.

Altoirea este procedeul prin care două plante sunt unite artificial, realizându-se o contopire a sistemului circulator al acestora. Altoirea se practică de sute de ani. Este şi motivul pentru care încă mai avem vin – atunci când o boală a amenințat cu dispariția toate viile, a fost găsit un soi de viţă-de-vie rezistent, care a devenit gazda unei varietăți de struguri.

Deşi altoirea se folosește frecvent, 40 de soiuri pe un singur pom reprezintă o realizare deosebită. A fost nevoie de mulți ani pentru a se ajunge la această performanța.

Van Aken lasă pomul să crească aproximativ trei ani, timp în care acesta dezvoltă patru sau cinci ramuri. Acestea sunt tăiate, iar în locul lor sunt atașați muguri ai altor cinci soiuri diferite, prin altoire. Țesuturile conductoare ale plantelor atașate (altoi) se sudează cu cele ale pomului (portaltoi). Seva care circulă prin țesutul pomului va hrăni, prin sudarea țesuturilor, noile ramuri. Un pom bine dezvoltat poate ajunge să susțină până la 25 de soiuri diferite.

“Ceea ce fac este să crestez pomul şi să încerc să îl fac să creadă că ceea ce am ataşat este o parte din el,” povestește Van Aken. După încă doi ani, în care soiurile ataşate au început să dezvolte propriile ramuri, Van Aken a ataşat alte soiuri, ajungând la 40 într-un singur pom. “Toate îşi păstrează caracteristicile genetice. Se pot vedea tot felul de flori şi de fructe”, arată Van Aken.

Rusia încetează pentru 30 de zile bombardarea infrastructurii energetice din Ucraina

Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au discutat telefonic cel puțin o oră și jumătate, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru NBC, potrivit Sky News. „Convorbirea merge bine”, declarase anterior adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe, Dan Scavino, într-o postare pe rețeaua X.

Urmează zile de negocieri între cele două părți, însă cel mai important lucru este o încetare a focului pe o perioadă de 30 de zile față de infrastructura critică a celor două părți implicate în război. Trump nu a reușit să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului mai largă, care să includă operațiuni terestre și maritime.

Încetarea focului trebuie să fie verificabilă şi să aibă loc cu ucrainenii la masa discuţiilor, avertizează Macron.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat la Berlin, şi gazda sa, cancelarul Olaf Scholz, au declarat marţi, după convorbirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, că, deşi acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este „un bun început”, nu poate exista un armistiţiu fără Ucraina, relatează The Guardian şi Le Monde, preluate de News.ro.

Într-o declaraţie comună, cei doi lideri europeni au reiterat că Ucraina poate conta pe continuarea ajutorului militar european, deşi Vlaidimir Putin a cerut „oprirea completă” a ajutorului militar occidental pentru Kiev în timpul convorbirii sale cu Donald Trump. „Continuăm să sprijinim Ucraina şi armata ucraineană în războiul său de rezistenţă împotriva agresiunii ruse”, a declarat Emmanuel Macron, adăugând că „primele etape (ale negocierilor) sunt puse în aplicare, dar obiectivul trebuie să rămână acelaşi: să avem o încetare a focului solidă, măsurabilă şi verificabilă. Evident, acest lucru este de neconceput fără ucraineni în jurul mesei de negociere”, a insistat el.

Trump și Putin au discutat la telefon cel puțin o oră și jumătate

Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au discutat telefonic cel puțin o oră și jumătate, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru NBC, potrivit Sky News.

Casa Albă confirmase, la un moment dat, în timpul discuției, că aceasta este în curs de desfășurare, potrivit Sky News. „Convorbirea merge bine”, a declarat adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe,Dan Scavino, într-o postare pe rețeaua X.

Sky News citează afirmația trimisului președintelui rus pentru cooperare economică internațională și investiții, Kirill Dmitriev, potrivit căruia „lumea este un „loc mult mai sigur” sub Putin și Trump”. El a catalogat convorbirea telefonică dintre șeful său, Vladimir Putin, și președintele american, Donald Trump, drept „istorică”.

Ce declară președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre convorbirea Trump-Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Europa trebuie să fie la masa negocierilor, după ce s-a anunțat încheierea convorbirii telefonice dintre președinții american și rus. În timp ce viitorul țării sale este discutat fără el de către liderii Rusiei și SUA, Volodimir Zelenski a fost în Finlanda – continuând vizitele la aliați pe care le-a început în primele zile ale războiului, notează Sky News. El nu s-a referit în mod direct la apelul telefonic – care s-a încheiat de minute bune – dar a repetat îndemnurile de a include Europa în discuțiile despre Ucraina.

„Europa trebuie să se afle la masa negocierilor, iar tot ceea ce ține de securitatea Europei ar trebui decis împreună cu Europa”, a spus el. Zelenski a declarat că discuțiile cu aliații s-au axat pe sprijinul pentru apărare, investițiile în producția ucraineană de arme și integrarea europeană a Kievului.

Frații Ștefăneț, alături de FLUIERAȘ și artiști faimoși, vin cu alte două spectacole de excepție, la Soroca și Comrat. Intrare LIBERĂ!

În cadrul campaniei organizate de Ministerul Culturii – „Mărțișor în toată țara”, colectivele „Moldova-Concert” evoluiază în mai multe localități din țară, aducând bucuria și speranța „Mărțișorului”, informează unica.md.

Astfel, Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare „Fluieraș”, dirijori – Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf – Iurie Bivol, alături de interpreți faimoși de la noi, vor evolua în alte două localități, aducând bucurie în inimile spectatorilor.

Soliști: Cornelia Ștefăneț, Adriana Ochișanu, Mariana Colța, Iulian Corochi, își așteaptă publicul drag la încă două spectacole de excepție:

• 19 martie, ora 17:00 – Soroca – Palatul de Cultură

• 21 martie, ora 17:00 – Comrat – Casa de Cultură

Intrarea este LIBERĂ!

Sunteți așteptați cu drag la spectacole de suflet, cu multă voie bună și un program absolut superb.

Tornadă pe o plajă din Italia. Oamenii au fugit panicați
Articolul anterior
A nins din nou. Zăpadă de trei metri în România, în mijlocul lunii iulie
Articolul următor