Cel puțin 71 de deținuți, condamnați la moarte în China, ar fi fost supuși unor intervenții chirurgicale de prelevare de organe vitale, în timpul execuțiilor. Potrivit unui studiu publicat în „American Journal of Transplantation”, acestora li s-ar fi scos inima și plămânii, înainte ca decesul să fie declarat oficial, scrie observatornews.ro.
„Am desoperit că medicii au devenit călăi în numele statului, iar metoda execuției a fost prelevarea de organe vitale”, afirmă Matthew P. Robertson, unul din autorii studiului, pentru Al Jazeera. În timpul cercetării, care s-a desfășurat pe o perioadă de zeci de ani, chirurgii chinezi ar fi încălcat o regulă crucială a codului etic: „Nu scoate organe vitale din trupul unei persoane în viață”.
Deţinuţilor li s-ar fi scos inima şi plămânii
Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia au analizat 2.838 de cazuri. Matthew P. Robertson şi Jacob Lavee au determinat că 348 „de chirurgi, asistente, anestezişti şi alţi membri ai personalului medical”, care au luat parte la execuțiile din China în perioada 1980 – 2015, „au prelevat organele condamnaţilor înainte ca aceştia să intre în moarte cerebrală”. Asociaţia Internaţională a Medicilor, care stabileşte normele etice ale practicanţilor din peste 100 de ţări, specifică faptul că o astfel de procedură nu trebuie să provoace moartea donatorilor de organe.
”Descoperirile sunt îngrijorătoare, iar Guvernul Chinei ar trebui să răspundă în faţa acuzaţiilor”, consideră Yaqiu Wang, cercetător chinez de top în cadrul Human Right Watch. Până acum, Ambasada Chinei din Statele Unite ale Americii nu a răspuns solicitării Insider pentru un punct de vedere.
Top 5 ţări, după numărul de pedepse cu moartea aplicate
China are cea mai mare rată de execuţii din lume, fiind clasată pe primul loc într-un top realizat de Amnesty International. Următoarele patru poziţii sunt ocupate de Iran, Egipt, Irak şi Arabia Saudită.