Șocant în China! Zeci de deţinuţi condamnaţi la moarte au fost executaţi prin prelevări ilegale de organe. Le-au fi scos inima şi plămânii

Cel puțin 71 de deținuți, condamnați la moarte în China, ar fi fost supuși unor intervenții chirurgicale de prelevare de organe vitale, în timpul execuțiilor. Potrivit unui studiu publicat în „American Journal of Transplantation”, acestora li s-ar fi scos inima și plămânii, înainte ca decesul să fie declarat oficial, scrie observatornews.ro. 

„Am desoperit că medicii au devenit călăi în numele statului, iar metoda execuției a fost prelevarea de organe vitale”, afirmă Matthew P. Robertson, unul din autorii studiului, pentru Al Jazeera. În timpul cercetării, care s-a desfășurat pe o perioadă de zeci de ani, chirurgii chinezi ar fi încălcat o regulă crucială a codului etic: „Nu scoate organe vitale din trupul unei persoane în viață”.

Deţinuţilor li s-ar fi scos inima şi plămânii

Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia au analizat 2.838 de cazuri. Matthew P. Robertson şi Jacob Lavee au determinat că 348 „de chirurgi, asistente, anestezişti şi alţi membri ai personalului medical”, care au luat parte la execuțiile din China în perioada 1980 – 2015, „au prelevat organele condamnaţilor înainte ca aceştia să intre în moarte cerebrală”. Asociaţia Internaţională a Medicilor, care stabileşte normele etice ale practicanţilor din peste 100 de ţări, specifică faptul că o astfel de procedură nu trebuie să provoace moartea donatorilor de organe.

”Descoperirile sunt îngrijorătoare, iar Guvernul Chinei ar trebui să răspundă în faţa acuzaţiilor”, consideră Yaqiu Wang, cercetător chinez de top în cadrul Human Right Watch. Până acum, Ambasada Chinei din Statele Unite ale Americii nu a răspuns solicitării Insider pentru un punct de vedere.

Top 5 ţări, după numărul de pedepse cu moartea aplicate

China are cea mai mare rată de execuţii din lume, fiind clasată pe primul loc într-un top realizat de Amnesty International. Următoarele patru poziţii sunt ocupate de Iran, Egipt, Irak şi Arabia Saudită. 

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

#mamasita, confidențele unei mame: Inna Colbasiuc – “La un moment dat credeam că nu mai sunt de folos. Nu mai trebuiesc”
Articolul anterior
#usideschise cu Bogdan Dascăl: piesele „de doi bani”, supărările artiștilor pe el și codul manierelor la o nuntă
Articolul următor