Ce nu ai voie să faci de Buna Vestire! Tradiții și obiceiuri

Pe 7 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, cunoscută şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului. Această sărbătaore este în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Această zi este legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice.

separator

Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.

De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mamaligă în apă, pentru că mor peştii.

Ziua de Buna Vestire este cunoscută şi ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte şi astfel anunţă sosirea efectivă a primăverii. De asemenea, în anumite părţi, oamenii numără de câte ori a cântat cucul pentru a şti câţi ani va mai trăi.

În plus, în alte zone ale ţării, se obişnuieşte ca fetele de măritat şi flăcăii să întrebe cucul când se vor căsători: “Cucule voinicule/Câţi ani îmi vei da/Până m-oi însura (mărita)?”. Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aştepta un an. Dacă nu se auzea, înseamnă că va urma o căsătorie în acel an, scrie mediafax.ro.

Mai mult, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli.

De asemenea, în această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

De Blagoviștenie, legea nescrisă din străbuni spune că nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol.

Schemă de corupție în nordul țării: Patru angajați ai ANTA, reținuți pentru solicitarea sistematică a taxelor ilicite de la transportatori

Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Bălți anunță deconspirarea unei scheme de corupție în nordul țării cu implicarea unor angajați ai Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Patru inspectori au fost reținuți pentru 72 de ore în urma a peste 20 de percheziții efectuate în această dimineață.

Potrivit faptelor investigate, patru angajați ai Direcției control transport rutier din cadrul ANTA ar fi pretins și acceptat lunar diferite remunerații ilicite de la transportatorii, care activau în nordul țării, pentru așa-numita protecție, manifestată prin operarea unor verificări superficiale la conducătorii auto sau neaplicarea sancțiunilor corespunzătoare pentru încălcările admise.

Acțiunile inspectorilor au fost documentate de CNA în cadrul unei cauze penale de corupere pasivă, la care ulterior au fost conexate alte 14 dosare. Astăzi, în cadrul perchezițiilor la domiciliile bănuiților au fost găsite mijloace financiare, în diferită valută, proveniența cărora urmează a fi stabilită, înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale transportatorilor și purtători de informații.

Cercetările pe caz continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți. Totodată, precizăm că în cadrul documentării schemei, ANTA a oferit suport informațional.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un hoț de buzunare, reținut de polițiștii din Capitală

Ofițerii Secției combatere infracțiuni în locuri publice și transport urban a Direcției de Poliție Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de Poliție Buiucani au reținut un bărbat de 42 de ani din capitală, suspectat de comiterea a cel puțin trei pungășii în transportul public, în această lunǎ, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Acesta profita de neatenția victimelor și sustrăgea din buzunare și genți- portmonee, acte de identitate, carduri bancare, dar și telefoane.

Suma prejudiciului cauzat victimelor a fost estimată la 14 800 de lei.

În urma percheziției autorizate la domiciliul suspectului, polițiștii au depistat o parte din bunurile sustrase, dar și alte bunuri, proveniența cărora bărbatul nu a putut-o comunica.

Acesta a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru pungășie. Conform legislației, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă până la 2 ani de închisoare.

Poliția în continuare întreprinde măsuri în vederea stabilirii complicității bărbatului și în alte cazuri.

Doi indivizi din Briceni care vindeau ilicit țigări, documentați de oamenii legii

Polițiștii din Briceni au documentat activitatea ilicită a doi bărbați de 53 de ani care se ocupau cu vânzarea cu amănuntul a țigărilor fără acte de proveniență, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile acestora din Lipcani au fost depistate și ridicate 20 000 de țigarete, fără acte ce ar demonstra originea și proveniența lor.

Valoarea produselor se estimează la circa 43 000 de lei.

Acestea au fost ridicate și transmise spre expertizare, iar investigațiile continuă pentru luarea unei decizii legale.

Astăzi se împlinesc 15 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, soldate cu reținerea a peste 600 de tineri
Articolul anterior
O pensionară din capitală a rămas fără 400 de mii de lei. Cum a fost înșelată de escroci
Articolul următor