Banca Centrală Europeană (BCE) va introduce în circulație marţi, 4 aprilie, noua bancnotă de 50 de euro din seria „Europa”.
Noua bancnotă de 50 de euro include o fereastră-portret, element de siguranță inovator utilizat pentru prima dată în cazul bancnotei de 20 euro din seria „Europa”.
Atunci când bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină, o fereastră transparentă din apropierea marginii superioare a hologramei redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, care este vizibil pe ambele fețe ale bancnotei. Același portret apare și în filigran.
Aversul bancnotei include un „număr verde-smarald”, respectiv un număr strălucitor care, la înclinarea bancnotei, își schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis și creează un efect luminos care se deplasează în sus și în jos.
Aceste elemente de siguranță facilitează verificarea autenticității noii bancnote de 50 de euro prin utilizarea metodei „atinge, privește, înclină”.
35 de ani de la adoptarea tricolorului drept Drapel de Stat
Republica Moldova marchează astăzi, 27 aprilie, 35 de ani de la adoptarea tricolorului drept Drapel de Stat, simbol al suveranității, independenței și identității noastre naționale.
Ceremonia a început, la ora 08:00, în Piața Marii Adunări Naționale, scrie Moldova1.
Așa cum în acest an, Ziua Drapelului coincide cu Paștele Blajinilor, evenimentul se desfășoară într-un format mai restrâns.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, prezent la ceremonia solemnă dedicată Zilei Drapelului de Stat, a precizat că este o zi care ne invită să reflectăm nu doar la un simbol, ci la cine suntem ca popor și ce viitor vrem să construim împreună:
„Ziua Drapelului este mai mult decât o comemorare, este moment reînnoit, este ziua în care ne înclinăm în fața celor care au luptat pentru ca acest steag să poată fi arborat liber. Curajul și sacrificiul celor care au luptat ne obligă să muncim zi de zi pentru o Moldovă liberă, demnă, prosperă”.
La eveniment a fost prezent și prim-ministrul Dorin Recean.
Drapelul simbolizează trecutul, prezentul și viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiția istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia și solidaritatea tuturor cetățenilor republicii.
Tricolorul este arborat pe edificiile instituțiilor oficiale ale statului, la ceremonii și solemnități și însumează toate aspirațiile spre libertate și democrație ale cetățenilor noștri, de afirmare plenară și consolidare a statalității Republicii Moldova.
Astfel, cele trei culori de pe drapel – roșu, galben și albastru reprezintă culorile naționale. Albastrul semnifică speranța și stabilitatea, galbenul este simbolul valorilor materiale și spirituale, iar roșu reprezintă focul veșnic și sângele vărsat în numele libertății.
Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău în anul 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial Drapel de Stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului Legislativ.
Mesajul Maiei Sandu către Papa Francisc
Maia Sandu, a participat astăzi, 26 aprilie, la funeraliile Papei Francisc, alături de cele peste 100 de delegații din întreaga lume.
„Papa Francisc a fost o punte între oameni, religii și națiuni. În numele cetățenilor Republicii Moldova, am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.
Cum va circula transportul public din Capitală
Pe 27-28 aprilie, transportul public municipal va activa în regim special. Va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează:
Tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”.
Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.
„Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate”, anunță reprezentanții municipalității.
De asemenea, pe data de 27 și 28 aprilie, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează:
Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar:
tur – str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri.
Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente.
Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar:
tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
retur – pe același traseu.
Pe traseul rutei se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează:
tur – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106;
retur – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.
Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar:
tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
retur – pe același traseu.
Pe traseul rutei se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.
În dependență de fluxul de pasageri, rutele vor fi suplinite corespunzător, pentru a menține intervale de așteptare și a preveni supraaglomerarea unităților de transport.
Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 7:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.
Pe data de 26, 27 și 28 aprilie, numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 24, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.
În zilele de 26, 27 și 28 aprilie 2025, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).
În zilele de 27 și 28 aprilie 2025 va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public.