Drama copleşitoare a unei refugiate din Coreea de Nord: „Mama mea a fost de acord să fie violată ca să mă protejeze“

Yeon-mi Park este o tânără cu o poveste copleşitoare, demnă de film. Acum are 23 de ani şi locuieşte în Coreea de Sud, unde luptă pentru drepturile celor din Coreea de Nord, ţară din care a fugit când era o copilă. A mâncat iarbă şi insecte ca să supravieţuiască, la 9 ani a văzut o execuţie, iar la 13 ani a privit neputincioasă cum mama sa e violată. Despre aceste drame a vorbit în discursurile sale, dar şi în cartea pe care a publicat-o. „Drumul către libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord“ este titlul cărţii, tradusă și în limba română, în care Yeon-mi Park şi-a povestit viaţa. Sunt peste 320 de pagini cutremurătoare de unde cititorul află ce urme adânci a lăsat Coreea de Nord în sufletul tinerei. Acum are 24 de ani, e activist pentru drepturile omului în Coreea de Sud.

separator

1

Era un copil când tatăl ei a fost închis pentru 17 ani (nu a executat întreaga pedeapsă, ci doar câţiva ani) sub acuzaţia de contrabandă de metale la graniţa Coreei de Nord cu China. A fost tratat ca un criminal şi „pecetea“ că a fost un puşcăriaş afectează – în opinia nord-coreenilor – şi a treia generaţie din familie. Yeon-mi avea vreo 9 ani şi o soră mai mică cu care a mâncat iarbă şi insecte ca să supravieţuiască cât timp mama lor a fost interogată de anchetatori. Vreo 3 ani. Tânăra Yeon-mi, la 21 de ani, a vorbit de la microfonul summit-ului OneYoung World, desfăşurat la Dublin în 2014. Discursul ei a fost în engleză, limbă pe care a învăţat-o în Coreea de Sud uitându-se la serialul „Friends“ şi la filmuleţe pe Youtube. „În Coreea de Nord este un singur canal TV. Nu există internet. Nu putem cânta sau să gândim cum vrem“, afirma tânăra, la summit. Le-a mai spus celor din sală că nu a auzit poveşti de dragoste între bărbaţi şi femei, că nu a văzut filme de iubire, că fiecare poveste pe care o auzea era un alt mod de propagandă prin care dictatorul nord-coreean spăla creierele oamenilor. De mică, mama a sfătuit-o să aibă grijă ce vorbeşte deoarece pereţii au urechi.

 

1

„Credeam că dictatorul din Coreea de Nord poate să-mi citească mintea“, mărturiseşte ea. La 9 ani a fost martora unei atrocităţi pe care niciun copil nu ar trebui să asiste: „Am văzut-o pe prietena mamei mele executată. Crima ei? S-a uitat la un fllm hollywood-ian“.

Când avea 13 ani a fugit cu familia în China ca să-şi caute sora mai mică, plecată de acasă. Înainte să ajungă, un chinez i-a siluit mama. „Mama mea a fost de acord să fie violată ca să mă protejeze“, povestea plângând Yeon-mi. Au ajuns în China, iar la scurt timp tatăl ei a murit de cancer. Au fost nevoiţi să-l îngroape noaptea, în secret.

„Nici nu puteam să plâng. Mi-era frică să nu fiu trimisă înapoi în Coreea de Nord“, le spunea Yeon-mi celor din sala din Dublin. După ce şi-au găsit sora în China au fugit în Mongolia. Yeon-mi povestea că traversând Deşertul Gobin, noaptea, avea sentimentul că nimănui nu-i pasă de durerea ei. Mai afirma că toate trei, mama, sora ei şi ea, erau decise să se sinucidă dacă urmau să fie trimise în ţara natală.


„Coreea de Nord e de nedescris. Niciun om nu merită să fie oprimat doar din pricina locului unde s-a născut. Vă rog să vă alăturaţi mie ca să facem o mişcare globală din eliberarea Coreei de Nord! (…) Când traversam Deşertul Gobi, speriată tot timpul, credeam că nimănui din lume nu-i pasă de mine, doar stelelor. Dar voi aţi ascultat povestea mea. Vouă vă pasă! Vă mulţumesc foarte mult“, aşa şi-a încheiat tânăra discursul de la summit-ul din 2014, de la Dublin.

După ce şi-au găsit sora în China au fugit în Mongolia. Yeon-mi povestea că traversând Deşertul Gobin, noaptea, avea sentimentul că nimănui nu-i pasă de durerea ei. Mai afirma că toate trei, mama, sora ei şi ea, erau decise să se sinucidă dacă urmau să fie trimise în ţara natală.

„Coreea de Nord e de nedescris. Niciun om nu merită să fie oprimat doar din pricina locului unde s-a născut. Vă rog să vă alăturaţi mie ca să facem o mişcare globală din eliberarea Coreei de Nord! (…) Când traversam Deşertul Gobi, speriată tot timpul, credeam că nimănui din lume nu-i pasă de mine, doar stelelor. Dar voi aţi ascultat povestea mea. Vouă vă pasă! Vă mulţumesc foarte mult“, aşa şi-a încheiat tânăra discursul de la summit-ul din 2014, de la Dublin.

O femeie din Tiraspol a trăit clipe de coșmar când a găsit cadavrul unui necunoscut în apartamentul fiului

O femeie a găsit cadavrul unui necunoscut în locuința feciorului. S-a întâmplat la Tiraspol, forțele de ordine fiind alertate pe 1 decembrie.

Identitatea persoanei decedate, precum și informațiile despre suspect, au fost stabilite ulterior de anchetatori. Drept urmare, un prieten al proprietarului locuinței a fost reținut.

Într-una din zilele în care stăpânul imobilului a lipsit, amicul lui a invitat persoana în casă. Între cei doi s-a iscat o ceartă, iar drept urmare bănuitul ar lovit victima de mai multe ori în regiunea capului, apoi a părăsit locuința.

Autopsia a stabilit că victima a decedat din cauza rănilor suportate. Suspectul, în vârstă de 51 de ani, a fost anterior condamnat de mai multe ori. Actualmente, acesta se află în arest, scrie realitatea.md.

Un tânăr s-a dat drept femeie și a intrat în în discuție online cu un bărbat, pe care uterior l-a șantajat

Un tânăr de 24 de ani, originar din Dondușeni, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de șantaj.

Acesta, prin intermediul unui cont fals de pe o rețea de socializare, dându-se drept femeie, a intrat în discuție cu un bărbat de 55 de ani. După o săptămână de discuție, suspectul l-a convins pe interlocutor să-i expedieze imagini intime cu el.

Ulterior, l-a amenințat că va face publice pozele dacă nu-i achită 300 de euro.

Atunci suspectul s-a întâlnit cu victima și a primit prima tranșă de 100 de euro.
La sfârșitul lunii noiembrie victima a sesizat polițiștii. Suspectul a fost reținut în flagrant în timp ce primea a doua tranșă.

Pentru fapta comisă el riscă închisoare de la 7 la 10 ani cu amendă de la 92 500 la 117 500 de lei.

Accident grav în nordul țării! A fost implicat un microbuz cu pasageri

Astăzi dimineață, pe traseul Bălți-Rîbnița, în apropiere de localitatea Gura Căinarului din raionul Florești, a avut loc un accident rutier soldat cu mai multe persoane traumatizate.

La fața locului polițiștii au stabilit preliminar că, șoferul unui Volkswagen, cu vârsta de 63 de ani, nu s-a asigurat și a ieșit la depășire, iar din cauza vizibilității reduse nu a putut reveni pe bandă, tamponându-se frontal cu un microbuz de marca Mercedes, care se deplasa regulamentar pe banda de sens opus, fiind condus de un bărbat de 64 de ani.

Microbuzul implicat în accident avea ca pasageri mai multe persoane, angajate ale unei întreprinderi din Bălți.

În urma impactului, 5 persoane din microbuz, printre care și șoferul, dar și conducătorul Volkswagen-ului, au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportate la Spitalul raional Florești.

În context, Poliția vă reamintește că din cauza ceții dense se circulă cu dificultate pe mai multe drumuri din țară, nivelul de vizibilitate fiind foarte redus, fapt care duce la riscul producerii de accidente rutiere.

Astăzi, umoristul Pavel Bechet ar fi împlinit 60 de ani
Articolul anterior
Fetiţa înecată la Euforia Nord, găsită după nouă zile de căutări
Articolul următor