Parlamentul a votat în prima lectură înlocuirea operatorului de gaze Moldovatransgaz

Parlamentul a adoptat astăzi, în prima lectură, un proiect de lege care va transfera funcțiile actualului operator al sistemului de transport de gaze (STG) Moldovatransgaz (Moldovagaz) către Vestmoldtransgaz-ul românesc. Potrivit „INFOTAG”, documentul a fost susținut de deputații partidului de guvernământ Acțiune și solidaritate (PAS), în timp ce Blocul comuniștilor și socialiștilor (BCS) a votat împotrivă, scrie Infotag.


Necesitatea proiectului este determinată de „vidul legislativ privind temeiul expres de retragere a licenței în cazul nerespectării cerințelor legale privind separarea, independența și certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor”.

Pentru a continua să funcționeze ca operator STG, compania Moldovatransgaz trebuie să fie certificată (de către ANRE, autorizată Secretariatul Comunității energetice) ca operator STG separat, conform prevederilor celui de-al treilea pachet energetic, care prevede separarea funcțiilor de operator STG, furnizor și distribuitor de gaze (care sunt în prezent realizate de Moldovagaz). Dar conform notei explicative, Gazprom se opune certificării.

Deputatul BCS Oleg Reidman a criticat proiectul pentru „componenta politică” evidentă. Printre altele, el a spus că aplicarea regulilor celui de-al treilea pachet energetic a condus deja la o creștere a prețului gazelor în Europa, inclusiv în Moldova.

Cum și-a găsit BMW-ul o șoferiță care și-a lăsat mașina la spălătorie
Articolul anterior
Top cele mai puternice paşapoarte din lume. Pe ce loc se află Moldova
Articolul următor