Apreciate pe plan mondial, produsele fără gluten nu sunt foarte solicitate de către moldoveni. Tocmai de aceea, Irina Balica, o tânără care a pus pe roate o afacere cu soriz, își exportă peste 50% din producţie pe piaţa românească, unde consumatorii sunt mai informaţi, dar şi numărul copiilor cu intoleranţă la gluten este mai mare. O parte din sorizul moldovenesc a ajuns şi la un producător de paste făinoase din Italia.
Sorizul este o cultură rezistentă la secetă, nepretenţioasă şi cu o roadă de cinci tone la hectar. Antreprenoarea a ales-o grație faptului că este o plantă de viitor. Dar și pentru faptul că face parte din meniul viitorului. Pentru copiii care suferă de boală celiacă sau malabsorbţie intestinală alimentele fără gluten sunt vitale. Ei nu pot mânca o felie de pâine sau nu pot savura o prăjitură, pentru că acest lucru le poate provoca chiar moartea. O parte din sorizul produs de Irina a ajuns şi pe rafturile unei reţele de supermarketuri din Capitală.