SIS: Partidele afiliate lui Ilan Șor sunt finanțate din Federația Rusă

Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova prin intermediul grupului criminal condus de oligarhul Ilan Șor, a declarat directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, scrie moldova.europalibera.org.

Cu două zile înainte de alegerile locale, șeful SIS a comunicat la o conferință de presă că gruparea lui Șor ar fi creat un tandem cu gruparea criminală a altui oligarh Vladimir Plahotniuc „pentru a prelua puterea în stat în cadrul scrutinelor electorale”.

Finanțarea ilegală

SIS a comunicat că, împreună cu alte instituții ale statului, a documentat mai multe scheme prin care formațiunea Șansă este finanțată din Federația Rusă, prin cetățeni interpuși din state terțe, inclusiv Kazahstan și Turcia.

„Sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Moldovei ajung la peste un miliard de lei”, a spus Musteață.

Directorul SIS a explicat că banii, utilizați pentru finanțare proiectelor sociale ale lui Ilan Șor, au o proveniență dubioasă, iar conform datelor investigațiilor internaționale, Federația Rusă ar fi găsit un mecanism de eludare a sancțiunilor internaționale, prin crearea companiilor artificiale în Turcia.

Banii, potrivit lui Musteanță, mai sunt folosiți pentru cumpărarea voturilor. „Coruperea proceselor electorale are loc în toate localitățile Republicii Moldova”, a menționat șeful SIS.

Liderul Partidului Șansă, Alexei Lungu, a reacționat spunând că formațiunea sa este supusă unui atac cu scopul de a fi scoasă din cursa electorală, iar Ilan Șor a comentat că banii sunt din afacerile sale, nu din Rusia.

Pericolul separatismului

Vorbind despre pericolul intensificării separatismului, Musteață a explicat că Rusia încearcă să creeze în Moldova „poluri regionale de putere loiale factorului rus pentru aplicarea a așa numitor pârghii de șantaj în raport cu autoritățile centrale, inclusiv prin amplificarea problemelor separatist-autonomiste”.

El a dat exemplul Găgăuziei, care este condusă de Evghenia Guțul și care a fost aleasă pe listele Partidului Șor, declarat ulterior neconstituțional.

„Din perioada când a câștigat alegerile au fost fixate o serie de evenimente cu risc, generate de Evghenia Guțul, care indică la influența factorului rus asupra proceselor decizionale în regiune”, a spus șeful SIS. Potrivit lui, „scenariul Găgăuziei este un model” pe care Rusia ar dori să-l implementeze pe teritoriul Moldovei în contextul alegerilor din 5 noiembrie. Guțul nu a comentat imediat informațiile oferite de șeful SIS.

„Știm că cetățenii au așteptarea să oprim toate aceste fenomene imediat, dar având în vedere la ce proporții au ajuns, riscăm să nu avem poliție pe drumuri, ori noi nu putem lăsa străzile goale și oamenii fără protecție din cauza că cineva își bate joc de legea din R. Moldova”, a mai explicat Musteață.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Pe 9 noiembrie transportatorii vor ieși la protest, în PMAN
Articolul anterior
Unica.md și ITicket v-a pregătit o listă de evenimente pe care să nu le ratați în acest weekend
Articolul următor