Sute de copii din Moldova îndură frig și foame! Pentru ei, tu poți fi Moș Crăciun

Sunt mici și neajutorați, departe de condițiile decente în care ar trebui să-și petreacă copilăria. Cu toate acestea, ca și mulți alți copii din țară, cred în minuni și existența Moșului bun. În acest an, poți fi chiar tu Moș Crăciun pentru aceste suflete inocente.

Poți pregăti o cutie cu cadouri sau poți susține cu ajutorul unei donații campania Shoe box Moldova, care continuă și în acest an. Cutiile cu cadouri de Crăciun pot fi aduse în toate locațiile Tucano Coffe din Chișinău, până pe data de 20 decembrie, iar de aici vor fi împărțite copilașilor din sate.

,,Chiar dacă în casă e frig, iar masa goală, în ochii lor găsești fericirea pură, sinceră, molipsitoare”, mărturisește Cristina Mastac Comerzan, realizatoarea proiectului de caritate Shoeboxmoldova. ,,Elfii noștri deja lucrează de zor, pregătindu-și săniuțele și sacii. Vă spunem un mega, mare mulțumesc pentru donațiile voastre și pentru mărinimie 🙏🙏🙏. Continuăm să îi încălzim pe cei înghețați și să îi hrănim pe cei flămânzi”, mai comunică Cristina Mastac Comerzan.

Dacă nu aveți posibilitatea de a pregătiți cutia cu cadouri, puteți susține campania de Crăciun și online AICI sau prin paypal: cristina.mastac@yahoo.com cu mentiunea “Campanie Craciun”. Coordonatoarele proiectului vor avea grijă ca niciunul dintre copii să nu rămână fără cadoul mult așteptat, așa cum se întâmplă de fiecare dată grație efortului mamelor cu suflet mare.

Noi detalii în dosarul Creangă: A început audierea martorilor

Primul martor în dosarul lui Ion Creangă, șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, a fost audiat în instanță. Este vorba despre adjuncta sa, care a declarat că a lucrat împreună cu Creangă la un raport al Comisiei Europene. Potrivit procurorilor, acest document ar fi ajuns în mâinile serviciilor de informații ruse, scrie moldova1.md

„Martorul mai mult a fost audiat vizavi de sursa informației care ulterior a ajuns în posesia serviciilor de spionaj ale Federației Ruse. Domnul Creangă urmează să depună declarații. Noi acum la etapa respectivă urmează să mai audiem încă un martor, după care trecem la probele apărării. Având în vedere că dumnealui deja a declarat public că a fost o simplă discuție dintre vecini, eu în calitate de acuzator intenționez să mai prezint probe pentru stabilirea adevărului obiectiv”, a subliniat procurorul PCCOCS Dumitru Ștefîrță.

În prezent, Ion Creangă se află în arest la domiciliu. Șeful suspendat al Serviciului juridic al Parlamentului a fost reținut în iulie 2024, fiind suspectat de comunicare conspirativă cu un fost angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău. Acesta este acuzat că ar fi transmis informații clasificate privind apărarea națională, cooperarea Republicii Moldova cu partenerii internaționali în domeniul securității și alte subiecte sensibile.

Potrivit PCCOCS, Creangă ar fi fost prins în flagrant în timp ce primea 500 de dolari de la un reprezentant al ambasadei, iar în urma perchezițiilor la domiciliul său au fost găsiți alți 1.100 de dolari. În aceeași cauză este cercetat și un ofițer suspendat al Poliției de Frontieră, bănuit că ar fi avut întâlniri conspirative repetate cu același diplomat rus. Soția acestuia este, de asemenea, vizată în anchetă, fiind suspectată că ar fi facilitat comunicarea dintre polițist și angajatul ambasadei. Ion Creangă pledează nevinovat, declarând că a discutat ca între vecini cu fostul angajat al Ambasadei ruse. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 15 până la 20 de ani.

Început de aprilie cu înghețuri. Ce spun meteorologii și reprezentanții Ministerului Agriculturii

Luna aprilie vine cu înghețuri. Meteorologii anunță că săptămâna viitoare, teritoriul Republicii Moldova va fi traversat de un val de aer polar care ne va aduce vreme rece. Specialiștii spun că sunt riscuri de înghețuri în special în nordul țării, ce ar putea pune în pericol pomii înfloriți, scrie moldova1.md

Potrivit meteorologilor, în perioada 6-8 aprilie, temperaturile maxime vor scădea în medie cu opt grade. Noaptea, temperaturile vor oscila între zero și cinci grade cu plus. În nordul țării, sunt așteptate înghețuri, în condițiile în care se vor înregistra până la minus trei grade.

„Este o masă de aer care ne va influența în intervalul menționat anterior. Respectiv, această masă de aer este însoțită de un ciclon care va aduce precipitații în acest interval, iar din cauza temperaturilor scăzute, precipitațiile pot fi și sub formă de lapoviță în regiunile cu temperaturi mai negative”, spune șefa Secției Prognoze Meteo din cadrul SHS, Nadejda Stolear.

Potrivit specialiștilor, culturile de câmp nu vor fi afectate de valul de frig. Riscul persită însă în cazul pomilor fructiferi care sunt în perioada de vegetație, dar și plantațiilor viticole, în special celor cu soiuri timpurii.

„Copacii fructiferi pot fi în pericol dacă sunt în floare. Culturile de prima grupă, ovăzul, orzul, lucerna ele sunt rezistente, 5-7 grade sub zero pot să reziste. Nu am semănat sfecla de zahăr, nu sunt semănate culturile târzii, așa că pericol în această privință nu există”, menționează Boris Boinceanu, doctor în științe agricole.

Pentru a proteja livezile de înghețuri, agricultorii sunt îndemnați să ia măsuri de protecție. Este vorba despre fumegația, care presupune aprinderea de fumigene care emană fum și care la rândul lui împiedică scăderea rapidă a temperaturii aerului. O altă recomandare ar fi irigarea cu aspersiune în momentul înghețului, ceea ce permite formarea unei pelicule de gheață pe muguri sau flori.

„Statul subvenționează măsuri de combatere sau de prevenire a înghețurilor respective în plantațiile pomicole. Este vorba despre fligere care lucrează pe bază de gaz și motorină, sunt elice care lucrează pe bază de gaz și asigură până la șapte hectare această protecție”, afirmă secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în luna aprilie, temperaturile medii lunare ale aerului vor oscila între 9 și 11 grade Celsius.

O mașină de poliție și un troleibuz s-au lovit în centrul Capitalei

Un accident rutier a avut loc astăzi, 1 aprilie, în centrul Capitalei.

Mai exact, incidentul s-a produs la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Mihai Viteazul, transmite info1.md.

În accident a fost implicată o mașină de poliție și un troleibuz.Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Elveția nu autorizează deocamdată vaccinul anti-Covid. Care sunt explicațiile?
Articolul anterior
Crima groaznică de la Comrat. Fotografiile tinerei care și-ar fi ucis mama și i-a scos inima din piept
Articolul următor
Close menu