După valul de scumpiri în ceea ce privește combustibilul, mulți români au venit cu ideea de a-și cumpăra o mașină electrică, crezând că va fi o practică mai convenabilă pentru portofelul lor. Principalul factor pe care l-au luat în calcul a fost faptul că mașina se poate încărca gratuit la stațiile special destinate.
Mai mult decât atât, în Germania oamenii care își făceau cumpărăturile la magazinele Lidl și Kaufland puteau să își încarce gratuit mașinile electrice la stațiile amplasate în zonele speciale, acesta fiind unul dintre factorii pe care i-au luat în calcul atunci când și-au achiziționat o astfel de mașină.
Șoferii vor plătii facturi uriașe pentru a-și încărca mașinile
Însă, șoferii care și-au achiziționat mașinile electrice luând în calcul acest lucru ar putea să fie dezamăgiți, după ce vor afla că serviciul de încărcare electrică gratuită nu va mai fi disponibil, astfel că vor trebui să plătească pentru a-și încărca mașinile. După ce vor intra în vigoare aceste măsuri, șoferii vor trebui să achite sume care pornesc de la 29 și ajung până la 65 cenți kW/h, conform informațiilor oferite de Spiegel.
Șoferii au la dispoziție un configurator online, oferit de ANRE, prin care aceștia pot afla consumul casnic de kwh pe lună, care va determina costul facturilor. Ofertele nu sunt tocmai accesibile, cea mai ieftină fiind cea de la Hidroelectrica, care are un preț de 0.69 kwh, ceea ce înseamnă un preț de 344 lei.
ANRE a realizat un calcul mediu al facturii, și anume 1.500 lei pe lună, care este echivalentul a 160 litri de motorină, pe care o mașină Logan 1.5 dCI parcurge peste 2.500 km în fecare lună. Tot ANRE a transmis faptul că un consum casnic mediu lunar în România, fără mașina electrică, ajunge până la 73 lei lunar, după ce intră în Ordonanța de Urgență.
Facturi uriașe la energie electrică 100% verde
Cea mai mare factură la energie electrică va ajunge la 5.500 lei pe lună, sau 1.100 euro pe lună, pentru cei care folosesc curent de la furnizorii de curent 100% ECO, care folosesc energie regenerabilă. Din punct de vedere al mașinilor, două mașini electrice care au și casa electrificată, costul poate să ajungă la 8.800 lei pe lună, pentru 800 kwh consumați.
În același timp, companiile EON, ENEL, Engie sau Electrica vin cu prețul celei mai mari facturi de 4.000 lei, conform autolatest.
Costul alimentării unei mașini electrice
Din punct de vedere al costului pentru a încărca o mașină electrică, acesta ajunge la 132 lei pentru o Dacia Spring cu acumulator de capacitate mică de 25 kw la Enel ”Enel fix relaxant”. Însă, dacă șoferul alege serviciile oferite de We Power Team SRL, prețul crește până la 277 lei.
sursa: www.spynews.ro