Un grav accident chimic, soldat cu eliberarea masivă în atmosferă a unor substanțe chimice necunoscute, s-a produs în noaptea de 24 august, la cea mai mare fabrică din Ucraina, „Крымский титан” situată în Armyansk, peninsula Crimeea.
Peste noapte, obiectele metalice, acoperișurile caselor, frunzele copacilor, s-au acoperit cu o substanță uleioasă de culoare gălbuie. Locuitorii din Armyansk, Crimeea, au suspectat imediat producerea unei catastrofe ecologice. Oamenii se plângeau de aerul înțepător și sedimentul ciudat, ruginos, depus pe obiectele din jur, aceștia acuzau dureri de gât, insuficiență de aer, slăbiciune, erupții cutanate și reacții alergice.
Potrivit presei ucrainene, timp de câteva zile, oamenii din Crimeea s-au plâns din cauza mirosului chimic și a opacității care înconjura orașul. S-a decis să se anunțe o vacanță timp de două săptămâni, în școli și grădinițe. Copiii au fost trimiși la un sanatoriu. Apoi, s-a decis suspendarea lucrărilor la uzină.
Potrivit televiziunii locale, în aer ar fi ajuns, în urma unui accident chimic, cantități masive de dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, acidul sulfuric, acidul fluorhidric, acidul clorhidric, amoniac, formaldehidă, clor, brom. Este de remarcat faptul că cea mai mare fabrică din Ucraina ,,Крымский титан” prelucrează o parte din acidul sulfuric folosit la producția de îngrășăminte minerale.
În Moldova, nivelul de sulfați în aer se încadrează în limitele normale
În legătură cu accidentul produs în Crimeea, la uzina chimică „Крымский Титан”, Serviciul Hidrometeorologic de Stat raportează că, conform investigaţiilor efectuate în perioada 24 august – 6 septembrie, nivelul poluării aerului privind conţinutul dioxidului de sulf, cât şi a sulfaţilor solubili, s-a constatat ca fiind redus, în oraşele monitorizate din Republica Moldova. Astfel, concentraţiile maxime şi medii ale poluanţilor menţionaţi nu au depăşit normele sanitare în vigoare. Conform prognozei Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru zilele următoare, direcţia vîntului atestată din sectorul de nord, cît şi ploile prognozate pe teritoriul Republicii Moldova nu vor contribui la majorarea concentraţiilor dioxidului de sulf şi a sulfaţilor solubili în aerul atmosferic.
Pentru prevenirea creşterii concentraţiei periculoase cu suspensii solide (praf total) în aer, Serviciul Hidrometeorologic de Stat recomandă serviciilor comunale şi populaţiei să efectueze cît mai urgent curăţarea umedă a străzilor şi terenurilor adiacente.