Specialiștii avertizează în legătură cu accidentul grav produs la uzina chimică din Crimeea. Care este pericolul de poluare a aerului în Moldova?

Un grav accident chimic, soldat cu eliberarea masivă în atmosferă a unor substanțe chimice necunoscute, s-a produs în noaptea de 24 august, la cea mai mare fabrică din Ucraina, „Крымский титан” situată în Armyansk, peninsula Crimeea.

separator

Peste noapte, obiectele metalice, acoperișurile caselor, frunzele copacilor, s-au acoperit cu o substanță uleioasă de culoare gălbuie. Locuitorii din Armyansk, Crimeea, au suspectat imediat producerea unei catastrofe ecologice. Oamenii se plângeau de aerul înțepător și sedimentul ciudat, ruginos, depus pe obiectele din jur, aceștia acuzau dureri de gât, insuficiență de aer, slăbiciune, erupții cutanate și reacții alergice.

Potrivit presei ucrainene, timp de câteva zile, oamenii din Crimeea s-au plâns din cauza mirosului chimic și a opacității care înconjura orașul. S-a decis să se anunțe o vacanță timp de două săptămâni, în școli și grădinițe. Copiii au fost trimiși la un sanatoriu. Apoi, s-a decis suspendarea lucrărilor la uzină.

Potrivit televiziunii locale, în aer ar fi ajuns, în urma unui accident chimic, cantități masive de dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, acidul sulfuric, acidul fluorhidric, acidul clorhidric, amoniac, formaldehidă, clor, brom. Este de remarcat faptul că cea mai mare fabrică din Ucraina ,,Крымский титан” prelucrează o parte din acidul sulfuric folosit la producția de îngrășăminte minerale.

În Moldova, nivelul de sulfați în aer se încadrează în limitele normale

În legătură cu accidentul produs în Crimeea, la uzina chimică „Крымский Титан”, Serviciul Hidrometeorologic de Stat raportează că, conform investigaţiilor efectuate în perioada 24 august – 6 septembrie, nivelul poluării aerului privind conţinutul dioxidului de sulf, cât şi a sulfaţilor solubili, s-a constatat ca fiind redus, în oraşele monitorizate din Republica Moldova. Astfel, concentraţiile maxime şi medii ale poluanţilor menţionaţi nu au depăşit normele sanitare în vigoare. Conform prognozei Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru zilele următoare, direcţia vîntului atestată din sectorul de nord, cît şi ploile prognozate pe teritoriul Republicii Moldova nu vor contribui la majorarea concentraţiilor dioxidului de sulf şi a sulfaţilor solubili în aerul atmosferic.

Pentru prevenirea creşterii concentraţiei periculoase cu suspensii solide (praf total) în aer, Serviciul Hidrometeorologic de Stat recomandă serviciilor comunale şi populaţiei să efectueze cît mai urgent curăţarea umedă a străzilor şi terenurilor adiacente.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Cele mai „picante” experiențe sexuale, mărturisite de vedetele internaționale
Articolul anterior
Temperaturi de până la +32 de grade până la jumătatea lunii septembrie! Vezi prognoza meteo
Articolul următor