Sportivii moldoveni au adus acasă 11 medalii de la Campionatul European de Armwrestling și Para-Armwrestling

Sportivii moldoveni au avut o evoluție extraordinară în cadrul Campionatului European de Armwrestling și Para-Armwrestling, ediţia a 32-a.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi text care spune „GWSHIE 2 SARIBAL C YA R SENIO RIG แの一I 2023 2023 ARMWRESTLING EUROPEAN CHAMPIONSHIP”

Naționala Republicii Moldova a adunat în palmaresul său 11 medalii, dintre care 4 de aur, 1 de argint și 6 de bronz.

Amintim că în perioada 11-17 iunie 2023, Municipiul Chișinău a găzduit Campionatul European de Armwrestling la care au participat peste 1500 de sportivi din 30 de țări.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi text care spune „1 TSIKHELASHY GEORG NIO ANZORI RGIA MEN KORIGHT RIGHT 2023 II ARMWRESTLING EUROPEAN CHAMPIONSHIP”

Într-un stil de zile mari și-a confirmat supremația liderul incontestabil al reprezentativei noastre, Daniel Procopciuc, categoria de greutate de până la 75 kg, care este la al șaselea titlu consecutiv de campion european, el fiind și cvadruplu campion mondial.

De o dublă de aur a avut parte și lotul feminin, prin Marina Iordachi, la categoria de 80 kg, care este la prima sa participare la un Campionat European, având un debut cu adevărat de bun augur.

De două medalii s-a învrednicit încă o participantă a lotului feminin, Mihaela Gavriș, categoria 70 kg, cucerind bronzul la ambele brațe.Încă două medalii și-a adăugat în palmares Tiberius Țurcan, categoria 55 kg, care în primele zile competiționale a realizat o dublă de aur la juniori. De această dată, el a cucerit o distincție de argint la brațul drept și una de bronz la cel stâng.

Încă trei medalii de bronz pentru selecționata Moldovei a adus Natalia Șcuratcova în cântarul de până la 50 kg, Vasilii Șcuratcov 85 kg și Alexandru Bînzari 90 kg.Toate aceste reușite ale sportivilor noștri vin să încununeze eforturile şi munca lor.

Primăria Chişinău a cofinanțat Campionatul European de Armwrestling și Para-Armwrestling, a 32-a ediție, în proporție de 60%.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, podium şi text care spune „CAMADA TUR AELA SENIO MEN ARMWRESTLING EUROPEAN III CHAMPIONSHIP”
Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi text
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, podium şi text care spune „CAMADA TUR AELA SENIO MEN ARMWRESTLING EUROPEAN III CHAMPIONSHIP”

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Pilot de avion, arestat înainte de decolare. Bărbatul era beat
Articolul anterior
Un cetățean străin, reținut în escrocheriile cu ,,ruda implicată într-un accident”
Articolul următor