Starea de urgență, prelungită în Republica Moldova cu încă 60 de zile

Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile

O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv la ședința din 1 februarie, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite Agora.

„Urmare a deciziilor adoptate de CSE, pe perioada țării de urgență au fost create mai multe mecanisme care au permis gestionarea eficientă a multor procese și domenii afectate de războiul din Ucraina. Prelungirea stării de urgență va permite utilizarea acestora în continuare, cum ar fi aprovizionarea țării cu energie electrică și gaze naturale, gestionarea fluxului de refugiați, asigurarea securității în țară și atenuarea riscurilor la securitatea națională în contextul războiului hibrid”, a menționat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Întrebată de prim-ministra Natalia Gavrilița de ce este necesară prelungirea stării de urgență, ministra Ana Revenco a invocat că războiul din Ucraina reprezintă o situație excepțională, iar cadrul legal a fost gândit „pentru timp de pace”.

„Sunt situații excepționale, toate mecanismele, legile, instrucțiunile, actele normative, care reglementau procesele de trai în domeniul economiei, muncii, asistenței sociale, culturii, ordinii publice, au fost calibrate și gândite pe timp de pace, pentru situații de altă natură. Moldova fiind la frontieră cu un teritoriu declarat de război, suntem primii care simțim consecința complexă a acestui război, astfel încât calibrăm pe o perioadă temporară actele normative care o să ne permită să intervenim rapid și eficient în cazuri neașteptate. Astfel, după ce se va finaliza acest război, anticipăm că și aceste crize se vor opri, așa încât aceste mecanisme create prin deciziile CSE nu vor mai fi folosite. Astăzi sunt luate pentru că au un caracter temporar, pentru a rezolva o problemă complexă, generată de războiul în Ucraina”, a explicat ministra.

Premierul Natalia Gavrilița a enumerat și câteva exemple, pentru care, în opinia sa, este nevoie de prelungirea stării de urgență.

„Prioritizăm intrarea păcurii prin Portul Giurgiulești, pentru că în așa fel consumăm mai puțin gaze naturale. În perioada obișnuită nu am prioritiza un produs sau altul, sau ați dat exemplul referitor la migrație, avem acorduri internaționale, dar când observăm niște fenomene de migrație ilegală intervenim cu o derogare temporară”, a afirmat Gavrilița.

Halterofila Nicoleta Cojocaru a ocupat locul 4 la Campionatul Mondial de juniori din Albania

Halterofila Nicoleta Cojocaru a ocupat locul 4 în categoria de greutate 49 kg la Campionatul Mondial de juniori din Albania. Ea a cucerit bronzul la smuls cu 68 kg, iar la aruncat a înregistrat 83 kg.

La 61 kg, Ion Bodanev s-a clasat pe locul 6 la total, cu 241 kg.

Igor Dodon nu exclude să candideze pentru funcția de primar de Chișinău

PSRM va avea un candidat pentru alegerile locale din Chișinău. De asta este convins fostul președinte de țară, socialistul Igor Dodon. Mai mult decât atât, nu exclude că anume el va fi acel candidat. Declarații pe subiect a făcut la emisiunea „Puterea A Patra”, ediția de luni, 27 martie curent, de la N4, scrie realitatea.md.

TRM - The former head of state, Igor Dodon, remains under house arrest

„PSRM trebuie să aibă și va avea un candidat. Decizia aparțile colegilor din conducere. Cine va fi el? Unii colegi îmi scriau și propuneau: de ce nu mergeți dvs., pentru că sigur ieșiți în turul 2, fie cu Ion Ceban, fie cu candidatul PAS, și puteți să câștigați. Până acum nu luam în serios, dar zic să examinez și această opțiune. Și chiar examinați? M-au pus pe gânduri… Ion Ceban să nu se sperie acuș. Vom vedea. Eu nu zic nu”, a declarat Igor Dodon.

Indiferent de candidatul propus, politicianul a promis că-l va susține, dacă va fi considerat un plus valoare la voturi.

Accident grav cu trei Porsche-uri pe o autostradă. Toți șoferii au decedat

Un accident grav, cu un scenariu bizar, a avut loc ieri pe autostrada A3 din Germania, în apropiere de hotarul cu Olanda, lângă localitatea Emmerich.

Accident grav cu trei Porsche-uri: Toți șoferii au decedat

Trei exemplare Porsche, toate înmatriculate în Olanda, au fost implicate într-o succesiune de coliziuni, 4 oameni decedând în rezultat, transmite piataauto.md.

Iniţial, un şofer de Porsche Cayman a pierdut controlul maşinii sale şi a ajuns în decor. Şoferul de 42 de ani şi pasagerul său de 37 de ani au putut iniţial să iasă din vehiculul avariat. Un alt şofer de Porsche, în vârstă de 39 de ani, a observat accidentul şi a oprit cu 911-le său să acorde primul ajutor.

Acesta vorbea cu cei doi care au avut de suferit în primul accident pe acostament, alături de drum, când spre ei a alunecat un al treilea Porsche 911, condus de un şofer de 57 de ani. Acest Porsche a lovit din plin cei trei oameni de pe acostament, apoi a ajuns în bariera de pe marginea autostrăzii.

În rezultat, şoferul de Porsche 911, care oprise să-i ajute pe cei ce au suferit în primul accident a decedat pe loc, la fel ca şi pasagerul din primul Cayman accidentat. Şoferul de Cayman şi şoferul celuilalt Porsche 911, care a alunecat ultimul, au decedat la spital. Deci, toţi cei 3 şoferi de Porsche implicat au decedat, la fel ca şi singurul pasager, care se afla în Cayman.

Toate cele 3 maşini erau înmatriculate în Olanda, dar poliţia din Germania, care investighează accidentul nu ştie dacă aceştia se cunoşteau între ei, sau era doar o coincidenţă prezenţa lor acolo. Poliţia spune, însă, că nu există dovezi că între cele 3 Porsche ar fi avut loc vreo cursă ilegală, şi investighează în continuare cauzele care ar fi putut duce la acest accident neobişnuit.

Accident grav cu trei Porsche-uri: Toți șoferii au decedat
Accident grav cu trei Porsche-uri: Toți șoferii au decedat
Accident grav cu trei Porsche-uri: Toți șoferii au decedat
Accident grav cu trei Porsche-uri: Toți șoferii au decedat

Șeful serviciilor secrete din Ucraina a supraviețuit la cel puțin zece tentative de asasinat
Articolul anterior
Premierul Lituaniei propune înlocuirea limbii ruse cu poloneza în școli
Articolul următor