Forumul anual al femeilor a adunat peste 500 de femei din Moldova

În acest weekend, s-a desfăşurat Forumul anual al Femeilor din Republica Moldova.

separator
DSC05594

Evenimentul a fost organizat în cadrul Platformei Naţionale a Femeilor din Moldova (PNFM),  lansată de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM  în anul 2013, cu scopul de a contribui la creşterea gradului de conştientizare a rolului femeilor în societate, prin dezvoltarea abilităţilor proprii, cu schimbări pozitive atât în viaţa personală, cât şi în comunitate.

La eveniment au participat în jur de 500 de femei din toate raioanele Republicii Moldova din domeniul afacerilor, instituţiilor publice centrale şi locale, organizaţii donatoare, parteneri de dezvoltare, societatea civilă şi mass-media.

Forumul a început cu câteva istorii de succes a unor doamne lidere, care pe lângă titlul de mamă, soţie, prietenă, mai sunt şi manageri a instituţiilor pe care le conduc.

Moderatoarea evenimentului, jurnalista Vera Nastasiu, a creat o atmonsferă de dialog, unde femeile au vorbit despre istoriile lor de succes, despre pilonii care au stat la baza carierei, dar şi despre unele provocări ale vieții.

Iulia Iabanji, iniţiatoarea Platformei Naţionale a Femeilor din Moldova,  a vorbit despre PNFM şi despre susţinerea femeilor în cadrul platformei. Aceasta a venit cu sfaturi de susţinere către toate femeile participante: de a fi puternice, optimiste şi mentore, exemple de succes pentru noile generaţii tinere în afaceri.

,,Cele mai bune modele de femei pe care trebuie să le apreciem suntem chiar noi înşine’’, a menţionat  şeful reprezentanţei de ţară UN Women, Dna Ulziisuren Jamsran.

Dna Speranţa Olaru, Manager de Proiect în cadrul Delegaţiei UE în R. Moldova, a reiterat sprijinul Delegaţiei UE la organizarea seminarelor informative ale PNFM şi a menţionat că este îmbucurător faptul că s-a ajuns la 500 de participante la forum, ,, cu cât vom fi mai multe şi mai unite, cu atât vom putea crea lucruri frumoase împreună’’.

DSC05507 DSC05514 DSC05569 DSC05578 DSC05593
DSC05604

De asemenea, întru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii care se implică activ în desfăşurarea activităţii social-corporative, ODIMM a organizat cea de-a VI-a ediţie a Concursului Naţional ,,IMM-model de responsabilitate socială’’, iar la eveniment au fost premiaţi câştigătorii.

Astfel, au fost nominalizate întreprinderile:

SC ,,SEROLAN’’ SRL, din or. Călăraşi – Premiul mare, pentru realizări în domeniul Responsabilităţii Social Corporative;

,,METEOR SRL, raionul Anenii Noi, s. Chetrosu – pentru activităţi de protecţie a mediului înconjurător;

ÎI ,,STIŞ SVETLANA’’, din or. Ştefan Vodă – pentru activităţi de respectare a condiţiilor de muncă a angajaţilor;

SRL ,,EDUJOC’’ din or. Chişinău  – pentru activităţi de integrare socială şi sprijin acordat comunităţii.

Participantele la eveniment au plecat acasă cu daruri oferite din partea partenerilor ,,SRL Stil Tur”, ,,SA Viorica Cosmetic”, Alina Bradu, Reţeaua de Farmacii ,,Felicia’’, Hotelul Radisson Blu şi Gloria.

Menţionăm că pe parcursul a 2 ani de activitate, Platforma Naţională a Femeilor din Moldova a organizat 9 evenimente informaţionale pentru sporirea atenţiei asupra abilitării potenţialului feminin care au găzduit în jur de 1000 de persoane, a promovat 19 istorii de succes, 19 prezentări de produse şi a desfăşurat 9 mini expoziţii.

DSC05633 DSC05634 DSC05661 DSC05708 DSC05709
DSC05710 DSC05717 DSC05718 DSC05720 DSC05722
DSC05724 DSC05726 DSC05733 DSC05735 DSC05740
DSC05747 DSC05761 DSC05762 DSC05797 DSC05827
DSC05837 DSC05841 DSC05877 DSC05888 DSC05904
DSC05924 DSC05935 DSC06034 DSC06056 DSC06060
DSC06142 DSC06145 DSC06148 DSC06150 DSC06155
DSC06160

Pentru mai multe informaţii despre Platforma Naţională a Femeilor în Moldova, Vă rugăm să ne contactaţi la numărul de contact 0 22 22 53 84 sau email: pnfm@odimm.md

La Grădina Botanică va fi inaugurată „Insula Lalelelor”, o expoziție unică cu flori din Țările de Jos plantate de Maia Sandu

Duminică, 14 aprilie, la Grădina Botanică din Chișinău va fi inaugurată „Insula Lalelelor” – o expoziție unică, care conține peste 3.000 de flori.

Bulbii au fost aduși direct din inima Țărilor de Jos și sădiți toamna trecută de către de către președinta Maia Sandu și ambasadorul Ţărilor de Jos în R. Moldova, Fred Duijn, transmite Ziar.md.

„În inima primăverii, Ambasada Regatului Țărilor de Jos și Grădina Botanică își unesc forțele pentru a aduce un omagiu prieteniei dintre Țările de Jos și R. Moldova, prin inaugurarea spectaculoasei Insule a Lalelelor”, se menționează în descrierea evenimentului organizat de către misiunea diplomatică a Țărilor de Jos.

Potrivit Ambasadei, denumită generic „Insula Lalelelor”, pata de culoare din inima Grădinii Botanice ilustrează evoluţia ascendentă a relaţiilor bilaterale dintre ţările noastre, marcată de cea de-a 30-a aniversare a relaţiilor bilaterale, deschiderea oficială a Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chişinău şi vizita istorică a președintei Sandu în Ţările de Jos.

Comuna Dănceni, pregătită pentru Summitul Internațional al Primarilor. Peste 400 de oaspeți sunt așteptați în Moldova

Pregătirile pentru Summitul Internațional al Primarilor sunt pe ultima sută de metri. Pe data de 10 aprilie, la Dănceni, au fost făcute ultimele lucrări pentru cei peste 400 de oaspeți.

Pe 11 aprilie începe Summitul Internațional al Primarilor la DănceniFoto: tv8.md

Pentru unii, acesta a început mai repede, ce-i drept, într-o atmosferă mai puțin oficială – la un meci de fotbal. Deși pe teren au fost rivali, primarii din Moldova și Ucraina spun că sportul îi ajută să-și consolideze relațiile mai bine chiar decât întrunirile oficiale, transmite tv8.md.

„De fapt, aici joacă selecționatele Republicii Moldova ale primarilor și selecționata Ucrainei la fotbal. Ne pregătim de Campionatul European între primari, care va avea loc în Germania”, a spus directorul executiv CALM, Viorel Furdui.

Scorul final a fost în favoarea echipei primarilor moldoveni. Aceștia spun că, deși au dat de greu pe terenul de fotbal, au ieșit plini de energie.

„Astăzi, înainte de Forumul Primarilor care va fi mâine, avem neoficial o întâlnire cu prietenii noștri din Ucraina, unde ne cunoaștem mai de aproape chiar, băieții noștri au dat dovadă că nu doar pot munci, pot juca fotbal și la sfârșit chiar am și câștigat”, a menționat primarul satului Taraclia, Vladimir Cucereavîi.

În timp ce primarii jucau fotbal, la Dănceni erau în toi ultimele pregătiri pentru evenimentul de mâine. Acesta va aduna reprezentanți ai administrațiilor locale din regiune, inclusiv din Uniunea Europeană.

„La summit sunt invitați peste 400 de participanți, din care 300 o să fie primari din diferite localități, inclusiv de peste hotare. Vorbim de peste 60 de primari din Ucraina, o să vină primari din țări ale Uniunii Europene, noi vrem să creăm punți între primarii din diferite țări și vrem ca acești primari să înțeleagă cum să aplice împreună, prin aceste parteneriate, la diverse proiecte, inclusiv ale Uniunii Europene, ca să facă viața moldovenilor inclusiv mai bună, acasă”, a menționat reprezentanta de țară WNISEF, Stella Jemna.

Summitul Internațional al Primarilor 2024 va explora puterea programelor de finanțare ale Uniunii Europene pentru modernizarea orașelor și comunităților. În cadrul evenimentului vor fi împărtășite povești de succes și perspective despre cum poate fi valorificat sprijinul UE pentru dezvoltarea locală.

Dansatorii ansamblului Hecenii, aplaudați de deputați la Parlament

Astăzi, 11 aprilie, dansatorii Ansamblului „Hecenii”, care au obținut Golden Buzz la „Românii au talent”, și coregraful lor, Dionisie Cobîlaș, au fost invitați la ședința Parlamentului. Colectivul a fost aplaudat de deputații Parlamentului R. Moldova.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe membrii ansamblului, menționând că poporul R. Moldova este talentat și are cu ce se mândri.

„Acești tineri au făcut senzație la o emisiune TV din România și au dus faima țării noastre. Prestația lor ne-a convins încă o dată că avem un popor talentat, că avem cu ce ne mândri. Aici un merit deosebit îl are coregraful acestor copii – Dionisie Cobîlaș, care de la vârsta de 19 ani conduce acest ansamblu. Chiar dacă anul trecut ați fost concediat, Dvs. nu ați cedat. Ba mai mult, cum ați spus: atunci când muncești, dansezi cu ardoare, apar și rezultatele. Iată că rezultatele au apărut”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Cu ce daruri o suprinde Nelly Ciobanu pe Mirela!
Articolul anterior
Ileana Lazariuc: ”Duc o viață destul de banală, ai putea crede că mi se întâmplă tot felul de lucruri”
Articolul următor