Forumul anual al femeilor a adunat peste 500 de femei din Moldova

În acest weekend, s-a desfăşurat Forumul anual al Femeilor din Republica Moldova.

separator
DSC05594

Evenimentul a fost organizat în cadrul Platformei Naţionale a Femeilor din Moldova (PNFM),  lansată de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM  în anul 2013, cu scopul de a contribui la creşterea gradului de conştientizare a rolului femeilor în societate, prin dezvoltarea abilităţilor proprii, cu schimbări pozitive atât în viaţa personală, cât şi în comunitate.

La eveniment au participat în jur de 500 de femei din toate raioanele Republicii Moldova din domeniul afacerilor, instituţiilor publice centrale şi locale, organizaţii donatoare, parteneri de dezvoltare, societatea civilă şi mass-media.

Forumul a început cu câteva istorii de succes a unor doamne lidere, care pe lângă titlul de mamă, soţie, prietenă, mai sunt şi manageri a instituţiilor pe care le conduc.

Moderatoarea evenimentului, jurnalista Vera Nastasiu, a creat o atmonsferă de dialog, unde femeile au vorbit despre istoriile lor de succes, despre pilonii care au stat la baza carierei, dar şi despre unele provocări ale vieții.

Iulia Iabanji, iniţiatoarea Platformei Naţionale a Femeilor din Moldova,  a vorbit despre PNFM şi despre susţinerea femeilor în cadrul platformei. Aceasta a venit cu sfaturi de susţinere către toate femeile participante: de a fi puternice, optimiste şi mentore, exemple de succes pentru noile generaţii tinere în afaceri.

,,Cele mai bune modele de femei pe care trebuie să le apreciem suntem chiar noi înşine’’, a menţionat  şeful reprezentanţei de ţară UN Women, Dna Ulziisuren Jamsran.

Dna Speranţa Olaru, Manager de Proiect în cadrul Delegaţiei UE în R. Moldova, a reiterat sprijinul Delegaţiei UE la organizarea seminarelor informative ale PNFM şi a menţionat că este îmbucurător faptul că s-a ajuns la 500 de participante la forum, ,, cu cât vom fi mai multe şi mai unite, cu atât vom putea crea lucruri frumoase împreună’’.

DSC05507 DSC05514 DSC05569 DSC05578 DSC05593
DSC05604

De asemenea, întru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii care se implică activ în desfăşurarea activităţii social-corporative, ODIMM a organizat cea de-a VI-a ediţie a Concursului Naţional ,,IMM-model de responsabilitate socială’’, iar la eveniment au fost premiaţi câştigătorii.

Astfel, au fost nominalizate întreprinderile:

SC ,,SEROLAN’’ SRL, din or. Călăraşi – Premiul mare, pentru realizări în domeniul Responsabilităţii Social Corporative;

,,METEOR SRL, raionul Anenii Noi, s. Chetrosu – pentru activităţi de protecţie a mediului înconjurător;

ÎI ,,STIŞ SVETLANA’’, din or. Ştefan Vodă – pentru activităţi de respectare a condiţiilor de muncă a angajaţilor;

SRL ,,EDUJOC’’ din or. Chişinău  – pentru activităţi de integrare socială şi sprijin acordat comunităţii.

Participantele la eveniment au plecat acasă cu daruri oferite din partea partenerilor ,,SRL Stil Tur”, ,,SA Viorica Cosmetic”, Alina Bradu, Reţeaua de Farmacii ,,Felicia’’, Hotelul Radisson Blu şi Gloria.

Menţionăm că pe parcursul a 2 ani de activitate, Platforma Naţională a Femeilor din Moldova a organizat 9 evenimente informaţionale pentru sporirea atenţiei asupra abilitării potenţialului feminin care au găzduit în jur de 1000 de persoane, a promovat 19 istorii de succes, 19 prezentări de produse şi a desfăşurat 9 mini expoziţii.

DSC05633 DSC05634 DSC05661 DSC05708 DSC05709
DSC05710 DSC05717 DSC05718 DSC05720 DSC05722
DSC05724 DSC05726 DSC05733 DSC05735 DSC05740
DSC05747 DSC05761 DSC05762 DSC05797 DSC05827
DSC05837 DSC05841 DSC05877 DSC05888 DSC05904
DSC05924 DSC05935 DSC06034 DSC06056 DSC06060
DSC06142 DSC06145 DSC06148 DSC06150 DSC06155
DSC06160

Pentru mai multe informaţii despre Platforma Naţională a Femeilor în Moldova, Vă rugăm să ne contactaţi la numărul de contact 0 22 22 53 84 sau email: pnfm@odimm.md

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Cu ce daruri o suprinde Nelly Ciobanu pe Mirela!
Articolul anterior
Ileana Lazariuc: ”Duc o viață destul de banală, ai putea crede că mi se întâmplă tot felul de lucruri”
Articolul următor