Recenziile restaurantelor din Rusia, folosite pentru a trece de cenzură şi a le spune ruşilor ce se întâmplă în Ucraina

În loc să comenteze despre mâncarea şi serviciile din restaurantele şi cafenelele ruseşti, mai mulţi utilizatori de internet au început să posteze recenzii online care detaliază acţiunile ruseşti în Ucraina, pentru a încerca să treacă de controlul strict al presei de stat şi să le spună ruşilor ce se întâmplă de fapt, relatează Reuters.

Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a acuzat 10 instituţii de presă locale că au descris fals ceea ce Rusia numeşte „o operaţiune specială” de demilitarizare a Ucrainei. Marţi, Rusia a suspendat postul de radio Echo Moskvî, din cauza modului în care a prezentat invazia.

Dar comentariile online pe platforme precum Google Maps şi Afisha.ru, un site folosit pe scară largă în Rusia, sunt mai greu de cenzurat – mai ales că utilizatorii de internet apelează la instrumente online precum VPN-urile pentru a se feri de restricţiile de pe reţelele sociale.

Într-o recenzie a unuia dintre cele mai populare restaurante din Moscova de pe Afisha.ru, un utilizator a scris: „Desfăşurarea de trupe în Ucraina este un război, nu o operaţiune specială. Armata rusă ucide copii şi civili!!!!”

„Locul era frumos. Dar Putin ne-a stricat starea de spirit invadând Ucraina. Ridicaţi-vă împotriva dictatorului vostru, nu mai ucideţi oameni nevinovaţi! Guvernul vostru vă minte”, a scris alt utilizator, potrivit digi24.ro.

Rusia respinge termenul de invazie, susţinând că acţiunile sale nu sunt menite să ocupe teritorii, ci să distrugă capacităţile militare ale Ucrainei şi să captureze aşa-zişi „naţionalişti periculoşi”.

Numeroasele recenzii l-au făcut pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin, să spună că utilizatorii străini lansează un „atac informaţional psihologic”.

„Vă rog să nu ascultaţi apelurile provocatorilor. Acestea au ca scop subminarea guvernării oraşului şi crearea unei atmosfere de haos. Ei încearcă să ne divizeze”, a spus Sobianin.

Un cont de Twitter asociat grupării de hackeri Anonymous, care a atacat mai multe site-uri guvernamentale şi ale mass media ruse de stat, i-a îndemnat pe oameni să scrie recenzii pe Google Maps despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Utilizatorii au recomandat, de asemenea, postarea de fotografii din Ucraina în recenziile pentru restaurantele ruseşti populare.

„În text, scrieţi despre război şi ataşaţi o fotografie cu case distruse, victime şi oameni în adăposturi antiaeriene”, a scris un utilizator de Instagram.

O nouă escrocherie în mediul online: papuci de brand ,,Nike” la 38 de lei

Pe cel puțin patru pagini de Facebook – „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” – create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.

O nouă escrocherie întâlnită în mediul online: Nike la 38 de lei

Este o escrocherie online cu folosirea neautorizată a însemnelor vizuale ale magazinului „Sportlandia Moldova”, transmite stopfals.md.

Compania a anunțat despre apariția unor site-uri și conturi false care nu au legătură cu activitățile sale, fiind „create în scopuri frauduloase”. 

„Nu faceți click pe linkuri suspecte și nu lăsați informații personale pe platforme terțe”, a îndemnat compania pe pagina sa de Facebook

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat la chitară într-un bar, în timpul vizitei la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat o interpretare a piesei „Rockin’ in the Free World” a lui Neil Young, alături de o trupă locală, într-un bar numit Diktat, în timpul călătoriei sale surpriză la Kiev.

Melodia a fost lansată de Neil Young în 1989, după ce un concert planificat în Uniunea Sovietică a fost anulat, scrie news.ro.

„Soldaţii voştri, cetăţenii voştri – în special în nord-est, în Harkov – suferă enorm. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, Statele Unite sunt alături de voi, o mare parte din lume este alături de voi şi ei luptă nu doar pentru o Ucraină liberă, ci pentru o lume liberă. Iar lumea liberă este şi ea cu voi”, a spus Blinken, înainte de a cânta.

Pe reţelele de socializare, unii ucraineni au criticat alegerea de a cânta într-un bar, în timp ce situaţia de pe front era atât de tensionată, iar alţii au lăudat acţiunea.

Şefii diplomaţiilor americană şi ucraineană, Antony Blinken şi Dmytro Kouleba, au luat prânzul la Kiev, într-o pizzerie fondată de un veteran al războiului cu Rusia.

Vizita surpriză a secretarului de stat american a fost menită să asigure ţara că Washingtonul va oferi ajutor militar.

Dmitro Kuleba l-a întâmpinat pe Blinken la intrarea în local şi, după o îmbrăţişare, cei doi bărbaţi au petrecut aproximativ patruzeci de minute în interior, savurând o pizza, au constatat la faţa locului jurnaliştii AFP.

„Trebuie să spun că, în calitate de cunoscător de pizza, aşa cum sunt majoritatea americanilor, cred că pizza de aici este superbă. O recomand cu căldură”, a declarat Antony Blinken.

Blinken a sosit la Kiev marţi dimineaţă pentru a reasigura Ucraina cu privire la sosirea ajutorului militar american, întârziat de mai multe luni din cauza disputelor din Congres.

La rândul său, armata rusă a dat asigurări marţi că „avansează în profunzime” în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde a lansat o nouă ofensivă la 10 mai. 

Rușii au atacat astăzi un centru de recreere din Harkov: sunt raportați 5 morți și 16 răniți

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters.

Bilanţul morţilor şi răniţilor a fost anunţat de primarul din Harkov, Igor Terehov. „Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane şi rănind alte 16”, a afirmat el pe reţeaua de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Corespondenţii Reuters au văzut zona de recreere distrusă după ce salvatorii de la faţa locului spun că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua 15-20 de minute mai târziu.

Mărturiile oamenilor din Harkov, după atacul rușilor

Valentina, o femeie de 69 de ani care trăia în apropiere de complex, era acasă când s-a produs explozia. Ea le-a spus plângând ziariştilor că soţul ei a fost ucis în explozie.

Era lângă apă, a relatat ea, arătând zona unde acum se mai află doar un crater, dărâmături şi cadavre. „Este foarte dureros să-mi pierd casa, soţul, tot ce am pe lume. Ei (ruşii) sunt animale, de ce trebuie să omoare oameni?”, a mai spus ea.

În ultimele săptămâni, oraşul Harkov şi regiunea cu acelaşi nume au fost vizate constant de atacuri cu rachete ruseşti şi bombe ghidate, în contextul în care trupele ruse au lansat o ofensivă în nord-estul regiunii.

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.

Actorul Sean Penn și-a abandonat mașina și a traversat pe jos granița dintre Ucraina și Polonia
Articolul anterior
VIDEO! Poveste din Kiev: realitatea surprinsă de camera de luat vederi
Articolul următor