Este prima dată când interpreta acceptă să facă prima ședință foto oficială, alături de surori.
Care portal a convins-o nu știm, cert este că Vera a postat pe pagina sa de Instagram o poză cu surorile mai mici Victoria și Anastasia. Sesiunea foto este una colorată, ca și timpul de afară, și se vede că surorile se simt foarte bine.
Amintim că interpreta are 4 surori, Victoria și Anastasia, mai mici ca ea, Galina, sora mai mare, și Olga, sora vitregă care a găsit-o câțiva ani în urmă.
Olena Zelenska s-a întâlnit la Palatul Buckingham cu Kate Middleton și Jill Biden
Nu este prima dată când Prima Doamnă a Ucrainei vizitează Palatul Buckingham. Ea a participat la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, iar anterior, împreună cu soțul ei, s-a întâlnit cu Prințul William și Kate Middleton.
În seara zilei de 5 mai, în ajunul încoronării, regele Carol al III-lea și regina Camilla au găzduit o recepție pentru reprezentanții familiilor regale ale lumii, șefi de stat și oficiali de rang înalt din 203 țări. Printre cei prezenți s-a numărat și prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenskaya.
Soția președintelui ucrainean a apărut la eveniment într-o rochie neagră elegantă.
În timpul recepției, Olena a discutat cu Prima Doamnă a SUA Jill Biden și Prințesa de Wales Catherine, apoi a împărtășit o fotografie pe pagina ei oficială de Instagram. În imagine, Kate Middleton pozează într-o rochie albastră luxoasă, iar soția lui Biden într-o rochie neagră cu imprimeu floral mare.
„Am avut onoarea să vorbesc cu Prințesa de Wales și cu Prima Doamnă a Statelor Unite Jill Biden la recepția oficială cu ocazia încoronării Majestății Sale Carol al III-lea. Este o adevărată plăcere să le cunosc pe aceste doamne rafinate cu un inimă deschisă și prieteni mari ai Ucrainei”, a semnat Olena poza. O fotografie similară a apărut pe pagina oficială a Prințului și Prințesei de Wales.
Cunoscuta regizoare rusă Evghenia Berkovici a fost arestată. Care este motivul
Un tribunal rus a plasat-o vineri în arest preventiv pe Evghenia Berkovici, reputată regizoare de teatru acuzată că a făcut apologia terorismului în una dintre piesele sale, în plină represiune împotriva disidenţilor în Rusia după declanşarea ofensivei militare asupra Ucrainei.
Artista de 38 de ani, care riscă până la şapte ani de închisoare, este plasată în arest până pe 4 iulie, a anunţat tribunalul Zamoskvoreţki din Moscova, citat de agenţiile de presă ruse, transmite digi24.ro.
Avocaţii regizoarei au anunţat că vor înainta apel împotriva arestării acesteia. Ei pledaseră pentru plasarea Evgheniei Berkovici în arest la domiciliul său din Sankt Petersburg sau pentru eliberarea ei sub cauţiune, informează TASS.
Evghenia Berkovici respinge toate acuzaţiile care i-au fost aduse.
Cauza oficială a arestării Evgheniei Berkovici o constituie spectacolul său intitulat „Finist – Iasnîi Sokol” (Finist – şoimul viteaz). Piesa în cauză a fost pusă în scenă de Berkovici în 2020 şi este jucată în totalitate de femei. Ea spune povestea rusoaicelor recrutate pe internet de islamişti în Siria şi care pleacă la ei să se căsătorească, subliniază AFP, citată de Agerpres.
Salutat de critică, spectacolul a primit „Masca de aur” în 2022, principala recompensă teatrală din Rusia.
Potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, spectacolul Evgheniei Berkovici ar fi despre „femei care au decis să se căsătorească virtual cu reprezentanţi ai islamului radical”.
Dramaturgul Svetlana Petriiciuk, 43 de ani, care a scris scenariul pentru acest spectacol, a fost declarată suspectă în acelaşi dosar. Potrivit AFP, Svetlana Petriiciuk ar urma să fie convocată în faţa aceluiaşi tribunal în seara zilei de vineri, potrivit unor imagini difuzate de media ruse de opoziţie.
Urmărirea în justiţie a celor două artiste a suscitat un şoc în lumea teatrului din Rusia.
O petiţie care cere eliberarea lor şi le clamează nevinovăţia, lansată de cotidianul independent Novaia Gazeta, a strâns deja peste 3.000 de semnături.
Anul trecut, Evghenia Berovici a publicat versuri împotriva ofensivei ruse în Ucraina care au fost „foarte difuzate”, subliniază textul ce însoţeşte această petiţie.
În 2017, Evghenia Berkovici a montat în România, la Teatrul Nottara, un spectacol intitulat „Iubirea la oameni”, rezultatul Laboratorului de Teatru DENS al Teatrului Nottara desfăşurat cu un an înainte.
Evghenia Berkovici este o fostă elevă şi colaboratoare a lui Kirill Serebrennikov, regizor de film şi de teatru, în prezent afla în exil în Germania şi cunoscut pentru operele sale critice la adresa puterii ruse şi în care se întrepătrund politicul, religia şi sexualitatea.
După lansarea ofensivei împotriva Ucrainei, autorităţile ruse au accelerat represiunea oricărei forme de disidenţă, amendând mii de persoane şi dând pedepse aspre cu închisoarea.
În mediul cultural, artişti critici la adresa lui Vladimir Putin au fost urmăriţi în justiţie, disponibilizaţi sau obligaţi să plece din ţară.
Toate monumentele poetului naţional al Rusiei riscă să dispară în Ucraina
De la invazia din februarie trecută, mai mult de 30 de statui ale poetului rus din secolul al XIX-lea, Aleksandr Pușkin, văzut ca un simbol pentru imperialismul ţarist, au fost demontate, transmite mediafax.ro.
Neprotejată de saci de nisip şi panouri, spre deosebire de monumentele mai îndrăgite ale capitalei, statuia poetului naţional al Rusiei este acoperită de graffiti.
Acestea pot fi traduse diferit ca „imperialiste”; „ce a făcut pentru Ucraina ?”; şi „soldat al celeilalte culturi”.
Singurul cuvânt care rezumă starea de spirit este: „Demoleaz-o”
Popularitatea lui Puşkin a scăzut rapid în Ucraina. De la începutul invaziei pe scară largă în februarie anul trecut, peste 30 de monumente ale poetului au fost demontate.
Dintr-o perspectivă vest-europeană sau anglofonă, dezgustul faţă de un poet care a murit cu aproape 200 de ani în urmă poate părea uluitor.
În Occidentul secolului 21, el este probabil mai puţin citit decât Ceaikovski.
În Ucraina lucrurile arată foarte diferit. Statuia de bronz din Kiev, un monument ridicat în 1962, este puţin probabil să supravieţuiască războiului.
Vladimir Zelenski a semnat luna trecută o nouă lege pentru derusificarea Ucrainei, care aproape sigur va duce la îndepărtarea a zeci de statui şi busturi dedicate poetului rus.
Noua lege face ecou legislaţiei de decomunizare din 2015, care a dus la înlăturarea statuilor lui Lenin, Marx, precum şi la schimbarea a peste 200 de nume de străzi.