Strategia prin care Rusia încearcă să împiedice aderarea Republicii Moldova la UE

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat că Rusia profită de dificultățile prin care trece Republica Moldova, create în urma agresiunii din Ucraina, pentru a împiedica parcursul de integrare europeană. Declarația a fost făcută în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). La Strasbourg, ministrul a primit asigurări că Republica Moldova primește și va continua să primească sprijin de la partenerii europeni, pentru a deveni cât mai curând parte din marea familie europeană.

„Mesajul principal a fost cel de gratitudine pentru sprijinul enorm pentru Republica Moldova și, în același timp, cu privire la succesele remarcabile pe care le-a obținut Republica Moldova în pofida unor dificultăți enorme prin care trece țara noastră. Dificultăți care, deși create de Federația Rusă, aceasta încearcă acum să le exploateze împotriva viitorului Republicii Moldova, împotriva vectorului strategic de integrare europeană pe care Republica Moldova și l-a expus clar și de la care Federația Rusă încearcă să ne abată”, a declarat Mihai Popșoi.

Republica Moldova primește sprijin european necondiționat

Partenerii europeni, inclusiv Consiliul Europei, apreciază eforturile enorme ale cetățenilor și autorităților de la Chișinău de a reforma din temelie țara și de a o aduce mai aproape de marea familie europeană, a mai declarat Mihai Popșoi, într-un interviu pentru Moldova 1, citat de evz.ro.

„Desigur, când vine vorba de Consiliul Europei, principalul ajutor este expertiza pe care ne-o oferă, fie că e vorba de Consiliul Europei în sine, APCE, Comitetul de monitorizare sau Comisia de la Veneția, sau comitetul GRECO. Toate aceste instituții, nemaivorbind de CEDO ajută la consolidarea democrației, statului de drept și drepturilor omului în Republica Moldova. Acest ajutor va continua pentru că reformele din țara noastră dau roade”, a spus ministrul de Externe.

Discuții cu secretarul general al Consiliului Europei

Mihai Popșoi este primul ministru de Externe al Republicii Moldova din ultimii 20 de ani, care a fost invitat să adreseze un discurs în fața APCE. Mihai Popșoi a mai avut întrevederi cu președintele APCE, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și președintele Comisiei de la Veneția. Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei are loc în perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg.

În timpul întrevederii cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, oficialul moldovean a făcut un schimb de opinii privind recentele evoluții ale situației politice din Republica Moldova, al procesului de aderare la UE și dinamica situației regionale.

”Asistența Consiliului Europei este extrem de importantă și valoroasă”

„Am discutat despre asistența oferită de Consiliul Europei, în special prin intermediul planurilor de acțiuni pentru Republica Moldova și importanța proiectelor implementate în domeniile privind independența și eficiența sistemului judiciar, lupta împotriva corupției și spălării banilor, legislația, practica electorală și protecția refugiaților din Ucraina.

Asistența Consiliului Europei este extrem de importantă și valoroasă, cu precădere în contextul provocărilor actuale existente și în special a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Suntem determinați mai mult ca niciodată să avansăm cu pași fermi pe agenda de reforme a țării noastre, să combatem amenințările la adresa statului de drept.

Secretarul general a salutat determinarea autorităților de la Chișinău în procesul de reforme democratice în conformitate cu standardele europene. Oficialul a asigurat continuarea sprijinului Consiliului Europei în cadrul viitorului Plan de Acțiuni, care va pune accent pe domeniul justiției, lupta împotriva corupției și alte domenii cheie, pentru a sprijini eforturile de consolidare a instituțiilor statului”, a declarat Mihai Popșoi.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Atelier de caligrafie, dedicat lui Mihai Eminescu, la Biblioteca Națională, de Ziua Internațională a scrisului de mână

Astăzi, de Ziua Internațională a scrisului de mână, colegul nostru Anatol Fornea ne invită la un atelier de caligrafie. Se știe că și Mihai Eminescu a fost nu doar un mare poet, dar și un bun caligraf, după cum se poate vedea privind manuscrisele sale. Graficianul Valeriu Herța a organizat un masterclass de caligrafie, la Biblioteca Națională, pentru a promova în rândul elevilor frumusețea scrisului de mână, scrie tvrmoldova.md.

Scrisul de mână e un meșteșug rar în zilele noastre, la fel ca și maeștrii caligrafi. Pictorul Valeriu Herța a organizat un atelier de caligrafie, pentru a evidenția farmecul acestei arte, precum și frumusețea scrisului eminescian.

Valeriu Herța este un maestru al penelului, iar în anul dedicat lui Mihai Eminescu, a fost aleasă o lucrare de a sa, ce ilustrează chipul poetului, pentru coperta „Calendarului Național 2025”.

Ce se întâmplă când o persoană moare fără lumânare?
Articolul anterior
Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență
Articolul următor
Close menu