Strategia prin care Rusia încearcă să împiedice aderarea Republicii Moldova la UE

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat că Rusia profită de dificultățile prin care trece Republica Moldova, create în urma agresiunii din Ucraina, pentru a împiedica parcursul de integrare europeană. Declarația a fost făcută în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). La Strasbourg, ministrul a primit asigurări că Republica Moldova primește și va continua să primească sprijin de la partenerii europeni, pentru a deveni cât mai curând parte din marea familie europeană.

„Mesajul principal a fost cel de gratitudine pentru sprijinul enorm pentru Republica Moldova și, în același timp, cu privire la succesele remarcabile pe care le-a obținut Republica Moldova în pofida unor dificultăți enorme prin care trece țara noastră. Dificultăți care, deși create de Federația Rusă, aceasta încearcă acum să le exploateze împotriva viitorului Republicii Moldova, împotriva vectorului strategic de integrare europeană pe care Republica Moldova și l-a expus clar și de la care Federația Rusă încearcă să ne abată”, a declarat Mihai Popșoi.

Republica Moldova primește sprijin european necondiționat

Partenerii europeni, inclusiv Consiliul Europei, apreciază eforturile enorme ale cetățenilor și autorităților de la Chișinău de a reforma din temelie țara și de a o aduce mai aproape de marea familie europeană, a mai declarat Mihai Popșoi, într-un interviu pentru Moldova 1, citat de evz.ro.

„Desigur, când vine vorba de Consiliul Europei, principalul ajutor este expertiza pe care ne-o oferă, fie că e vorba de Consiliul Europei în sine, APCE, Comitetul de monitorizare sau Comisia de la Veneția, sau comitetul GRECO. Toate aceste instituții, nemaivorbind de CEDO ajută la consolidarea democrației, statului de drept și drepturilor omului în Republica Moldova. Acest ajutor va continua pentru că reformele din țara noastră dau roade”, a spus ministrul de Externe.

Discuții cu secretarul general al Consiliului Europei

Mihai Popșoi este primul ministru de Externe al Republicii Moldova din ultimii 20 de ani, care a fost invitat să adreseze un discurs în fața APCE. Mihai Popșoi a mai avut întrevederi cu președintele APCE, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și președintele Comisiei de la Veneția. Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei are loc în perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg.

În timpul întrevederii cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, oficialul moldovean a făcut un schimb de opinii privind recentele evoluții ale situației politice din Republica Moldova, al procesului de aderare la UE și dinamica situației regionale.

”Asistența Consiliului Europei este extrem de importantă și valoroasă”

„Am discutat despre asistența oferită de Consiliul Europei, în special prin intermediul planurilor de acțiuni pentru Republica Moldova și importanța proiectelor implementate în domeniile privind independența și eficiența sistemului judiciar, lupta împotriva corupției și spălării banilor, legislația, practica electorală și protecția refugiaților din Ucraina.

Asistența Consiliului Europei este extrem de importantă și valoroasă, cu precădere în contextul provocărilor actuale existente și în special a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Suntem determinați mai mult ca niciodată să avansăm cu pași fermi pe agenda de reforme a țării noastre, să combatem amenințările la adresa statului de drept.

Secretarul general a salutat determinarea autorităților de la Chișinău în procesul de reforme democratice în conformitate cu standardele europene. Oficialul a asigurat continuarea sprijinului Consiliului Europei în cadrul viitorului Plan de Acțiuni, care va pune accent pe domeniul justiției, lupta împotriva corupției și alte domenii cheie, pentru a sprijini eforturile de consolidare a instituțiilor statului”, a declarat Mihai Popșoi.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Ce se întâmplă când o persoană moare fără lumânare?
Articolul anterior
Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență
Articolul următor