Studenții pasionați de energie pot accesa burse de 1.000 de euro și o vizită de studiu în SUA

Ministerul Energiei, în parteneriat cu AC Language School (ACLS), anunță lansarea unui concurs pentru acordarea a 150 de burse, în valoare de 1000 de euro, destinate studenților din Republica Moldova care urmează facultăți de energetică, fizică și matematică (STEM). Această inițiativă oferă o oportunitate deosebită tinerilor de a-și dezvolta competențele într-un domeniu esențial pentru viitorul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Programul de studii, care va dura un an, se va desfășura online și va fi predat integral în limba engleză. Participanții vor beneficia de expertiza unor specialiști de top din domeniul energetic, având astfel șansa să acumuleze cunoștințe valoroase care să le deschidă noi orizonturi profesionale.

Cei care vor excela în cadrul acestui program vor avea, de asemenea, oportunitatea de a participa la o vizită de studiu în Statele Unite ale Americii.Pentru a aplica, studenții trebuie să depună un dosar care să conțină un CV actualizat, o scrisoare de motivare în limba engleză (maximum o pagină) și o confirmare a statutului de student. Dosarele pot fi trimise până la data de 20 septembrie 2024 la adresa de email: cristina.pereteatcu@energie.gov.md

Acest program face parte dintr-un parteneriat mai amplu între AC Language School și Republica Moldova, în cadrul căruia au fost oferite, în total, 450 de burse în valoare de 1000 de euro fiecare, destinate studenților din Republica Moldova, Ucraina și România.

„Acasă la origini” – expoziție de costume tradiționale realizate de A.O. ,,Șezătoarea Basarabiei”. Intrare liberă!

Pe 28 septembrie, la ora 11:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în
colaborare cu A.O. ,,Șezătoarea Basarabiei”, prezintă expoziția de costume tradiționale „Acasă
la origini”. Evenimentul este dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului și împlinirii a 135 de
ani de la fondarea muzeului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.


Membrele Asociației Obștești „Șezătoarea Basarabiei”, din diferite localități ale Republicii Moldova, vor prezenta 20 de costume tradiționale, inspirate din colecția de port a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Expoziția oferă oportunitatea de a explora frumusețea și complexitatea costumelor tradiționale, precum și de a aprecia eforturile de conservare și promovare a patrimoniului cultural național.

Totodată, în curtea muzeului, se va desfășura Târgul Meșterilor Populari și un concert susținut de interpreții: Ioana Căpraru, artistă a poporului, Veronica Văluță-Bantaș, Arsenie Botnaru, Viorel Zaporojan și Valeriu Rîșniță, Marina Dumbrăveanu și Ansamblul Folcloric „Dumbrăvița”, precum și Ansamblul de Fluierari, conducător artistic Nicolae Levința (Centrul Educației Estetice „Lăstărel”). În același timp, pentru copii va fi organizat un atelier de creație, cu genericul „Toamna de Aur”, în Grădina Botanică a muzeului.
Intrarea liberă!

mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu, nr. 82

Vă așteptăm cu drag!

Pământul ar putea fi lovit de un asteroid în 2029

Conform unui nou studiu, există un risc scăzut ca un asteroid, Apophis, „Zeul Haosului”, să lovească Pământul în timpul apropierii sale de planeta noastră în 2029. Șansele unei astfel de coliziuni catastrofale sunt mai mari de una la un miliard. Dar nu vom putea să o excludem decât peste cel puțin încă trei ani, scrie evz.ro.

Apophis este o rocă spațială în formă de alună. Cu un diametru de aproximativ 340 de metri sau aproximativ de aceeași dimensiune ca Turnul Eiffel. La această dimensiune, roca spațială nu este suficient de puternică pentru a fi considerată un asteroid „ucigaș de planete”. Dar este suficient de mare pentru a distruge un oraș mare și a declanșa efecte climatice la nivel planetar. Obiectul „potențial periculos” a fost descoperit în 2004. Și a fost numit după Apep, zeul șarpe egiptean al întunericului și al dezordinii. Ceea ce i-a adus porecla de „Zeul haosului”.

Un zbor apropiat de Pământ

La scurt timp după descoperirea rocii spațiale, astronomii au dezvăluit că Apophis va avea un zbor extrem de apropiat de Pământ pe 13 aprilie 2029. Dar și că va genera temeri că ar putea lovi planeta noastră. Cu toate acestea, observațiile ulterioare au arătat că asteroidul va trece în siguranță pe lângă Pământ. La o distanță mai mică de 32 000 de kilometri. Mai puțin de o zecime din distanța dintre Pământ și Lună, potrivit NASA. Aceasta ar putea fi totuși suficient de aproape pentru a lovi unii dintre cei mai îndepărtați sateliți ai noștri care orbitează în jurul Pământului.

Însă asteroizii mari precum Apophis pot fi deviați de la curs prin impactul unor asteroizi mai mici. Similar cu modul în care misiunea DART a NASA a reușit să redirecționeze asteroidul Dimorphos prin izbirea unei nave spațiale de acesta în 2022. Cercetătorii au avertizat anterior că aceasta ar putea fi o posibilitate cu Apophis în următorii cinci ani. Ceea ce ar putea face ca asteroidul ucigaș de orașe să intre pe un curs de coliziune cu Pământul.

În noul studiu, publicat pe 26 august în The Planetary Science Journal, astronomul Paul Wiegert, expert în dinamica sistemului solar la Universitatea Western din Canada, a calculat șansele ca un astfel de scenariu să se întâmple și a constatat că, deși este extrem de puțin probabil, este totuși posibil.

În martie, Weigert a participat la un studiu similar. Care a evaluat riscul ca Apophis să fie deviat de vreun asteroid cunoscut. Și a constatat că există „zero șanse” ca acest lucru să se întâmple. Cu toate acestea, la momentul respectiv, cercetătorii au avertizat că exista încă o șansă ca un asteroid nedescoperit să se ciocnească de Apophis.

În noul studiu, Weigert a folosit modele computerizate pentru a simula probabilitatea ca un asteroid nedescoperit, care este fie prea mic, fie prea aproape de Soare pentru a fi reperat de pe Pământ, să lovească Apophis în următorii cinci ani. Simulările au arătat că șansa ca un asteroid necunoscut să lovească Apophis în afara cursului său actual este mai mică de una la un milion. În timp ce șansele ca un astfel de impact „ar putea deplasa Apophis în mod semnificativ în comparație cu distanța  de ratare în 2029” a fost mai mică de una la un miliard, a scris Weigert în lucrare.

Coliziunea cu Pământul

Cu toate acestea, chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, nu există nicio garanție că o schimbare a traiectoriei va împinge asteroidul mai aproape de Pământ în loc să se îndepărteze de planeta noastră. Ceea ce înseamnă că șansele reale de coliziune sunt și mai mici.

Dar va trebui să așteptăm până în 2027 pentru a afla dacă Apophis a fost deviat de la curs. Deoarece în prezent nu este vizibil din cauza apropierii sale de soare. Când va reapare, astronomii vor putea calcula mai bine șansele unei potențiale schimbări de curs între acea dată și 2029, a scris Weigert.

După 2029, Apophis va continua să se apropie frecvent de Pământ. Așa cum a făcut cel mai recent în 2021. În 2051, 2066 și 2080 vor avea loc apropieri deosebit de mari. Dar modelele sugerează că roca spațială nu reprezintă o amenințare pentru Pământ de cel puțin 100 de ani.

 Casa de cultură din Popeasca, raionul Ștefan Vodă, a fost renovată capital

Casa de cultură din Popeasca, raionul Ștefan Vodă, a fost renovată. Lucrările au fost efectuate în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția I și grație acestuia, acum, cei peste 2400 de locuitori ai satului se pot bucura de un edificiu cultural modern, dotat cu agent termic și sistem de ventilare, notează MOLDPRES. 

Casa de cultură din Popeasca ajunsese în ultima perioadă într-o stare deplorabilă, având tavanul deteriorat, podea și pereți jupuiți, ferestre și scaune învechite. Din lipsă de reparații interioare și dotări adecvate, instituția culturală nu putea funcționa corespunzător. 

Odată cu implementarea proiectului de reconstrucție și renovare a interiorului căminului cultural, toate încăperile au fost reparate, inclusiv scena, fiind procurate scaune noi. De asemenea, a fost construit un bloc sanitar modern. Datorită dotării cu agent termic și sistem de climatizare, sala mare poate găzdui diverse activități și evenimente culturale, inclusiv în sezonul rece. Modernizarea interiorului casei de cultură vine în beneficiul celor șase colective artistice din localitate, printre care se numără formațiile folclorice „Vatra” și „Vatra-Junior”, precum și fanfara „Izvoraș”, fără de care nu trece niciuna dintre festivitățile organizate în sat.

Pentru acest proiect, Guvernul, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat aproape 4,5 milioane de lei, iar administrația publică locală a contribuit cu circa 75 de mii de lei.

„Din momentul redeschiderii edificiului, activitățile social-culturale, practic, se țin lanț. După șapte ani de pauză, abia în anul trecut a fost organizat festivalul regional „În Poiana Dorului”, care a reunit peste 200 de folcloriști din trei raioane: Căușeni, Cimișlia și Ștefan Vodă. Festivalul, de fiecare dată, se desfășoară în „Grădinile Nighicei”, spațiu, în care se planifică amenajarea unui popas turistic, startul căruia va fi dat din Scuarul cu zone de agrement, propus pentru amenajare prin Programul „Satul European, ediția 2024”, la care am fost selectați”, a afirmat primarul satului Popeasca, Ion Pădureț.

Tot la Popeasca, în cadrul Programului Național „Satul European Expres”, a fost realizat un alt proiect ce ține de amenajarea terenului de sport și reconstrucția terenului de mini-fotbal din localitate. Beneficiari direcți ai acestui proiect sunt cei aproximativ 350 de copii din sat, cele două echipe de fotbal (seniori și juniori), precum și cei peste 50 de copii ucraineni de la Centrul de plasament pentru refugiați din Popeasca.

Valoarea totală a acestui proiect este de peste 550 mii de lei.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, prin Programele Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, au fost renovate/modernizate/dotate cu mobilier și echipamente 85 de edificii culturale și 190 de locații sportive și de joacă din Republica Moldova.

Cea mai mare premieră online din istoria Moldovei: Cum poți participa la stabilirea a trei recorduri mondiale cu CARBON
Articolul anterior
Comerțul cu produse ecologice va fi facilitat
Articolul următor