Studiu: expunerea la temperaturi înalte crește riscul de accident vascular cerebral ischemic

La peste 33 de grade Celsius crește riscul de a face un accident vascular cerebral. Și crește imediat: în câteva minute.

Un studiu chinez publicat în Jama Network Open, efectuat pe mai mult de 82.000 de pacienți cu accident vascular cerebral ischemic acut (cea mai frecventă formă de accident vascular cerebral, reprezentând 85% din totalul cazurilor) a arătat, de fapt, că expunerea la temperaturi mai mari de aproximativ 33 de grade (încă de la 33,3° C) crește riscul de episoade cerebrovasculare acute încă din prima oră de la expunere (adică la ora zero) și că se rămâne la risc timp de 10 ore, relatează La Reppublica.

Potrivit autorilor studiului (al cărui titlu este ” Hourly Heat Exposure and Acute Ischemic Stroke”), aceste rezultate ar putea ajuta la dezvoltarea unor strategii de sănătate publică pentru a reduce riscul cerebrovascular asociat încălzirii globale.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o boală cerebrovasculară cauzată de obstrucția bruscă a unui vas care transportă sângele la creier de către un tromb sau un embol (AVC ischemic, cel mai frecvent) sau de ruperea vasului (AVC hemoragic).

Este a doua cauză principală de deces, fiind responsabilă pentru aproximativ 400 000 de decese (9%) la bărbați și între 500 și 600 000 (13%) la femei în Europa, în timp ce la nivel mondial provoacă aproximativ 6,5 milioane de decese pe an (sursa: www.salute.gov.it).

Accidentul vascular cerebral ischemic este cel mai frecvent și are o incidență (numărul de cazuri pe an) de 7,63 milioane și o prevalență (numărul de bolnavi din numărul total de persoane: sănătoși + bolnavi) de 77,2 milioane la nivel mondial.

Șaptezeci și cinci la sută dintre supraviețuitorii unui accident vascular cerebral au o formă de handicap care, în jumătate din cazuri, duce la pierderea autonomiei, cu efecte sociale și economice inevitabile și grave asupra sistemelor de sănătate și asupra calității vieții pacienților și a familiilor acestora. Dar să ne întoarcem la lucrarea care tocmai a fost publicată.

Studiul

„Înainte de aceasta, alte studii arătaseră o asociere între temperaturile zilnice ridicate și spitalizările și mortalitatea din cauza Ais (accident vascular cerebral ischemic acut)”, au raportat autorii, experți în sănătate publică, neurologi și neurochirurgi de la Universitatea Fudan din Shanghai și Beijing. „Dar până acum”, au adăugat ei, „asocierea dintre expunerea orară la căldura mediului și accidentul vascular cerebral ischemic acut a fost rareori studiată.

Cercetătorii au făcut acest lucru, iar în acest scop au folosit un registru național care colectează date de la peste 200 de centre de accident vascular cerebral. Participanții – 82.455 de bărbați și femei cu vârste medii de 65-66 de ani – fuseseră internați cu accident vascular cerebral ischemic acut între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2021.

Rezultatele

O analiză a informațiilor a arătat că există un risc de Ais asociat cu căldura ridicată. Riscul se manifestă deja în prima oră de expunere și persistă timp de 10 ore.

Dar mai în detaliu: raportul deprobabilitate ( OR ) între 0 și 10 ore de la debutul Ais asociat cu 33,3 °C față de temperatura de referință de 12,1 grade a fost de 1,88 (raportul de probabilitate este raportul dintre frecvența cu care apare un eveniment într-un grup de persoane și frecvența cu care același eveniment apare într-un grup de pacienți de control, în practică este o măsură a riscului: când OR este mai mare de 1 înseamnă că există o asociere între două evenimente: în acest caz temperatura și ischemia, n.r.).

Ipotezele

Mecanismele biologice care stau la baza asocierii dintre temperatura ridicată a mediului și Ais rămân de clarificat, după cum au declarat chiar autorii, dar au formulat câteva ipoteze care ar putea explica relația „atât de cald-ischemie”. Ca să o spunem foarte simplu: expunerea la căldura mediului provoacă transpirație, ceea ce duce la deshidratare și la o creștere a concentrației și vâscozității sângelui, precum și la un risc crescut de tromboembolism.

O altă ipoteză: căldura, prin alterarea permeabilității membranelor epiteliale, ar determina anumite bacterii să pătrundă în sânge și să elibereze endotoxine și lipopolizaharide, fapt care ar putea favoriza sindromul de răspuns inflamator sistemic, o stare care, la rândul său, poate favoriza ischemia.

O altă explicație posibilă: stresul termic ar putea provoca o disfuncție a endoteliului (mucoasa interioară a vaselor de sânge), ceea ce ar putea face ca plăcile de material lipidic atașate de pereții vaselor să fie mai instabile, ceea ce ar crește din nou probabilitatea de Ais.

Dar aceste constatări ar putea „ajuta la dezvoltarea unor strategii de sănătate publică pentru a reduce riscul cerebrovascular asociat încălzirii globale”, indiferent de mecanismele de acțiune.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Macron cheamă liderii Europei la un summit de urgență, după provocările lansate de Administrația Trump

Președintele francez Emmanuel Macron convoacă liderii europeni pentru un summit de urgență la Paris, luni, potrivit ministrului polonez de externe Radosław Sikorski, aflat sâmbătă la Conferința de securitate de la München, informează Politico.

„Sunt foarte bucuros că președintele Macron i-a chemat pe liderii noștri la Paris”, a spus Sikorski, adăugând că se așteaptă ca liderii europeni să discute „într-un mod foarte serios” provocările prezentate de președintele american Donald Trump. „Președintele Trump are o metodă de operare pe care rușii o numesc – razvedka boyem – recunoaștere prin luptă: împingeți și vedeți ce se întâmplă, apoi vă schimbați poziția. Și trebuie să răspundem”, a spus ministrul polonez.

Întâlnirea va avea loc luni, potrivit a doi oficiali UE, dar nu este clar dacă întâlnirea va implica toți liderii UE sau doar un grup mai mic de țări și dacă vor fi invitați și alți lideri europeni precum premierul britanic Keir Starmer.

Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, care a făcut parte din panelul de discuții cu Sikorski la München, nu a confirmat sau infirmat summitul de urgență. Sikorski a declarat ulterior că premierul polonez Donald Tusk va călători luni la invitația lui Macron la întâlnire. „Trebuie să ne arătăm puterea și unitatea”, a spus Sikorski într-o postare pe rețelele de socializare.

Mărţişorul, expus pe clădirea primăriei din San Fernando de Henares. Români şi spanioli, prezenţi la inaugurare
Articolul anterior
Mămicile care au născut de curând au fost instruite cum să aibă grijă de sănătatea urechilor bebelușilor
Articolul următor