Submarinul cu turiști dispărut în Ocean: Un vehicul performant de mare adâncime a ajuns pe fundul oceanului

Experții și oficialii Gărzii de Coastă a SUA cred că submersibilul dispărut duminică în Oceanul Atlantic, cu cinci oameni la bord, ar fi trebuit să rămână teoretic fără oxigen joi în jurul orei 14.00, scrie BBC, citat de Libertatea. Între timp, un robot de producție franceză ce se poate scufunda până la adâncimi de 6.000 de metri, „a ajuns pe fundul oceanului” și a început căutările.

Un prieten a doi dintre pasagerii aflați la bordul submersibilului dispărut a declarat că încă mai are speranțe că nava va fi găsită, scrie CNN. 

„Știu că aventurierii de la bord sunt experimentați, foarte experimentați”, a declarat Per Wimmer, care s-a înscris anterior în două excursii pe Titan, anulate. 

„Ei ar ști, fără îndoială, ce înseamnă să o ia mai ușor și să folosească cât mai puțin oxigen posibil și, prin urmare, să prelungească cât mai mult posibil termenul potențial”, a adăugat el.

Wimmer a spus că prezența la bordul navei a directorului executiv al OceanGate, Stockton Rush, este utilă, deoarece acesta cunoaște „toate detaliile despre cum funcționează acest submersibil”.

Totodatp, nava care transportă robotul francez a ajuns în zona de căutare a Titanului, potrivit Ifremer, institutul francez de stat pentru cercetări oceanice care operează robotul, scrie Digi24.

Nava de cercetare Atalante folosește va cartografia cu precizie fundul mării. Potrivit estimărilor Gărzii americane de Coastă rezervele de oxigen de pe Titan sunt epuizate, deși acestea sunt doar estimări și totul depinde de măsurile pe care pasagerii le-au luat pentru a conserva oxigenul. 

Ryan Ramsey, un fost căpitan de submarin al Marinei Regale, a descris situația actuală ca fiind „sumbră”, în timp ce operațiunea de căutare și salvare a Titanului continuă.

Robotul fără echipaj uman se poate scufunda la o adâncime mai mare decât alte echipamente existente pentru operațiune și are brațe care pot fi controlate de la distanță pentru a tăia cabluri sau pentru a efectua alte manevre pentru a elibera o navă blocată, a declarat operatorul mașinii.

Căpitanul Jamie Frederick, coordonatorul de intervenție din cadrul Gărzii de Coastă americane, a declarat miercuri că zona de căutare la suprafață a submersibilului dispărut este acum „de aproximativ două ori mai mare decât (statul american) Connecticut și are o adâncime de până la două mile și jumătate”, relatează CNN și BBC News. El a precizat că salvatorii au extins „exponențial” zona de căutare, iar aceasta se extinde „la fiecare oră”.

Echipe de salvare din Marină, forţele aeriene şi paza de coastă din Canada, precum şi din garda naţională aeriană din New York acordă asistenţă.

Se crede că submersibilul Titan se află la aproximativ 1.450 km (900 mile) spre est şi 643 km (400 mile) spre sud de capitala statului Newfoundland, St Johns. 

Submersibilul Titan a dispărut duminică în apele Atlanticului, în timpul unei scufundări spre epava Titanicului. Vasul a pierdut contactul cu nava de sprijin la 1 oră și 45 de minute de la coborâre. La bord se aflau cinci persoane. Este vorba de un om de afaceri pakistanez și fiul său, un miliardar britanic în vârstă de 59 de ani, un explorator francez în vârstă de 77 de ani și directorul executiv al OceanGate, compania care a organizat expediția. 

Inginerii susțin că chiar dacă echipele de căutare vor găsi în timp util vasul, operațiunea de salvare va fi una dificilă.

„Dacă este pe fund. Următoarea provocare este cum îi ridici? Nu îi poți transfera pe o altă navă la adâncime. Va trebui de ridicat submersibilul și apoi de eliberat oamenii. Va trebui de folosit un fel de vas robot pentru a atașa ceva de submersibil ca mai apoi să fie ridicat, însă toate aceste operațiuni necesită mult timp”, a explicat profesorul de inginerie marină la University College London, Alistair Greig.

Submersibilul este un tip de ambarcațiune ce diferă de submarin. Spre deosebire de submarine, un submersibil are nevoie de o navă-mamă pentru a-l lansa. De asemenea, un submarin poate sta sub apă luni de zile, în timp ce submersibilele precum Titan au rezerve de oxigen doar pentru 96 de ore. Potrivit presei străine, costul unei călătorii spre epava Titanicului este de 250.000 de dolari. 

Zelenski face 5 ani de când este preşedintele Ucrainei

Ieri urma să se încheie mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski, însă pentru că Ucraina este în război și sub legea marțială, liderul de la Kiev rămâne la putere. Fostul actor de comedie a surprins o lume întreagă acum cinci ani, când a câștigat alegerile prezidențiale cu o majoritate covârșitoare de voturi. După invazia Rusă în țara vecină, însă, a ajuns unul din cei mai influenți lideri politici de pe glob. Iată câteva momente-cheie ale mandatului său, scrie TV8.md.

Volodimir Zelenski a devenit popular în Ucraina jucând într-o comedie TV rolul unui profesor de istorie onest și naiv care devine în mod neașteptat președinte, după ce un elev îi publică o tiradă anticorupție, care se viralizează. 

„Bună dimineața, domnule președinte!”

Aventura politică a lui Zelenski, pe atunci actor de comedie, a început aproape ca o farsă și a fost considerată inițial de unii ca fiind o glumă.

„Aceasta. Aceasta este o nouă față”.

Zelenski a ajuns la putere acum cinci ani cu un scor covârșitor de 73 la sută din voturi, promițând să lupte împotriva corupției și să aducă pacea în estul țării.

Pe 20 mai 2019, el a fost învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei şi s-a grăbit să confrunte regimul anterior. Chiar dacă Zelenski anunța atunci drept sarcină prioritară un armistiţiu durabil cu rebelii pro-ruşi din estul ţării, situația a devenit tot mai amenințătoare și a culminat cu o invazie rusă la scară largă, pe 24 februarie 2022.

„Astăzi, Rusia a început o invazie în Ucraina. Putin a început un război împotriva Ucrainei, împotriva întregii lumi democratice”.

La scurt timp au apărut zvonuri potrivit cărora președintele ar fi fugit din țară. Zelenski, însă, le-a dezmințit imediat, reușind astfel să consolideze nu doar populația țării vecine, ci și liderii occidentali.

„Suntem cu toții aici. Soldații noștri sunt aici. Cetățenii sunt aici și noi suntem aici. Ne apărăm independența”.

Câteva zile mai târziu, liderul de la Kiev a depus cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și a solicitat partenertilor din vest sprijin militar pentru a-și apăra țara. Deși inițial neexperimentat în politică, oficialul s-a făcut remarcat prin abilitățile sale de comunicare. În cei peste doi ani de război, Zelenski se adresează zilnic poporului pe rețelele sociale și menține dialogul cu partenerii. Chiar dacă sprijinul pentru liderul ucrainean a mai scăzut pe măsură ce războiul a continuat, un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev la începutul lunii februarie a arătat că 69% dintre respondenți consideră că Zelenski ar trebui să rămână la putere până la ridicarea legii marțiale.

Granturi de până la 1 milion de dolari pentru crescătorii de oi și capre

Granturi de până la 1 milion USD pentru crescătorii de ovine și caprine!

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, informează că în baza Ordinului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare  nr. 68 din 08.05.2024, în perioada 20 mai -02 august 2024, este lansat apelul II de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI pentru crescătorii de ovine și caprine din Republica Moldova.

Granturile, în valoare maximă de 1.000.000 dolari SUA per beneficiar, sunt destinate susținerii investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de producere și procesare în sectorul zootehnic.

Fermierii eligibili trebuie să asigure o cofinanțare de cel puțin 50% din valoarea totală a investiției eligibile.

Eligibilitate și criterii de selecție:

Solicitanți eligibili: Fermieri individuali și grupuri de producători înregistrați și activi pe teritoriul Republicii Moldova, excluzând orașele Chișinău și Bălți. Aceștia trebuie să fie deținători legali ai bunurilor imobile și mobile implicate în investiție.

Cofinanțare: Solicitanții trebuie să dovedească existența cofinanțării prin mijloace proprii, credite bancare sau alte surse, înainte de semnarea contractului de grant.

Documente necesare: Cererea de grant trebuie să fie însoțită de un set complet de documente, inclusiv planul de afaceri pe 5 ani, documentația tehnică preliminară și avizele necesare.

Investiții eligibile:

Ø  Construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice.

Ø  Dotarea exploatațiilor cu utilaje și echipamente tehnologice.

Ø  Dezvoltarea infrastructurii pentru procesarea laptelui și cărnii.

Ø  Investiții în infrastructura aferentă, cum ar fi sistemele de alimentare cu energie și apă.

Lista completă a criteriilor de eligibilitate, precum și documentele care urmează a fi prezentate împreună cu cererea pot fi accesate aici.

 Dosarele pot fi depuse la direcțiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

ANSA a permis fermierilor găgăuzi să exporte în Rusia

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a permis fermierilor găgăuzi să exporte pe piețele rusești. Documentele relevante au fost deja primite, a declarat pentru portalul de știri Gagauzinfo.MD Serghei Ibrișim, șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, scrie stiripesurse.md

El a menționat că toți liderii agricoli ai Găgăuziei care cultivă fructe și struguri de masă au primit permisiunea ANSA.

„Acum fermierii pot exporta produse în Federația Rusă, datorită negocierilor Evgeniei Guțul. Anterior, Rosselkhoznadzor a interzis exporturile, adică, acestea sunt caise, cireșe, mere Serghei Ibrișim.

Șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, va putea exporta în Federația Rusă din autonomia Găgăuză, soiuri de struguri de masă.

În Moldova va fi marcată Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer
Articolul anterior
Șoigu anunță crearea unei armate de rezervă în Rusia
Articolul următor