„Sunt mama unui copil cu autism și sunt purtată prin instanțe de fostul soț după ce casa mi-a ars într-un incendiu”

Cum să faci față la două procese de judecată, când ai un copil cu autism, care are nevoie de supraveghere permanentă, casa ți-a ars, iar fostul soț pretinde nu doar despăgubiri pentru incendiu, dar și reducerea pensiei pentru întreținerea copilului. Este povestea Angelei Sandu (nume schimbat), de 54 de ani, dintr-o localitate din centrul țării. Pentru ea, anul 2020 înseamnă nu doar criza pandemică, dar și câteva ședințe de judecată, în care a trebuit să răspundă la reclamațiile și pretențiile fostului soț. Salvarea ei a venit din partea unui parajurist și a unui avocat din sistemul de asistență juridică garantată de stat.

„Eu nu îmi pot permite să mă îmbolnăvesc sau să mor, nu are cine avea grijă de copilul meu”. Pentru Angela, fiul său, Cristi, (28 de ani), e centrul universului. Diagnosticat cu autism, tânărul are nevoie de atenție permanentă, astfel că mama îi este asistentă personală. Salariul pentru acest serviciu și pensia alimentară sunt singurele venituri ale familiei. De când a început pandemia de coronavirus, Angela a renunțat temporar la mica afacere care îi aducea un venit suplimentar– o frizerie deschisă în curtea casei sale. Din primăvară, niciun client nu i-a mai trecut pragul – la început pentru că exista interdicția autorităților, iar mai apoi de frică să nu contracteze virusul.

Angela locuiește de una singură cu fiul său, căsnicia sa ruinându-se din cauza violenței. Bătăile și abuzul psihologic au făcut parte din viața ei toți cei 18 ani cât a fost căsătorită: „Îmi era frică să fac o schimbare. Mă simțeam ca o sclavă. Citeam Biblia, acesta era refugiul meu, iar acolo se spune că trebuie să păstrăm familia. Dar până la urmă era vorba și despre viața mea, care era în pericol. În ultima perioadă, înainte de divorț, soțul mă amenința cu moartea”. A luat decizia să plece când a conștientizat că își pune viața în pericol rămânând sub același acoperiș cu agresorul.

A ieșit din casă fără să-și ia haine sau alte bunuri. Prima lună s-a adăpostit la un centru pentru copii cu dizabilități – dormea pe un pat pliant. La scurt timp, o organizație specializată în protecția victimelor violenței în bază de gen i-a oferit suport ca să își poată plăti chiria timp de jumătate de an.

Și-a luat viața de la capăt

În viața sa nouă, liberă de violență, Angela a învățat să se descurce pe cont propriu și să ia decizii asumate. 

„La un centru de tineret mi s-a oferit funcția de intendentă. La început m-am speriat, mi se părea o responsabilitate foarte mare. Asta pentru că pe tot parcursul căsniciei eu nu aveam dreptul la opinie. Soțul nu-mi permitea nici măcar să aleg cearșafurile pentru pat. El cumpăra tot, el lua decizii. Iar în funcția mea de la centru intrau responsabilități de a organiza, de a face cumpărături, de a asigura centrul cu toate cele necesare”.

Și-a depășit frica și a învățat din mers, iar treptat a ajuns să fie respectată de colegi.

Pentru a obține divorțul și partajarea bunurilor, a trecut prin mai multe ședințe de judecată, procesul durând luni în șir.

„Perioada aceasta a fost foarte complicată pentru mine. Averea încă nu fusese partajată, fostul soț mă ataca – venea în mod abuziv în spațiul meu. Chemam poliția, a fost de câteva ori amendat și atenționat de organele de drept”.

Instanța a decis ca gospodăria să fie împărțită în jumătate între cei doi foști soți.

„Fostul soț și-a luat bucata lui din gospodărie, eu am rămas cu a mea. Am pus și un gard care să ne separe. Eram foarte fericită de acel gard care ne separa, îmi venea să-l pup, atât îmi era de drag”.

Gardul separa nu doar partea de casă și curte, dar îi oferea și un sentiment de protecție.

Incendiul i-a distrus casa și i-a adus un nou proces de judecată

Fostul soț nu și-a mai amintit de Angela și Cristi până în 2019, când un incendiu devastator a distrus aproape în întregime partea de casă care aparținea femeii. Pompierii au presupus că focul a pornit din cauza unui scurtcircuit la bucătărie sau a folosirii incorecte a gazului natural.

Angela și Cristi au rămas afară, sub cerul liber. Datorită unei campanii de colectare de fonduri, a reușit să renoveze partea sa de casă, dar și să facă reparație în încăperile care aparțin fostului soț.

Bărbatul a decis să o acționeze în judecată, pretinzând că incendiul i-a afectat grav locuința. Suma pe care o solicită – 140 mii de lei – pare una cosmică pentru Angela. 

De rând cu pretențiile pentru locuință, el a mai depus o cerere în judecată, pretinzând să plătească mai puțin pentru întreținerea copilului – 300 de lei în loc de 600 de lei.

Angela spune că nu ar fi făcut față la două procese de judecată, derulate în paralel, dacă nu ar fi beneficiat de serviciile unui parajurist care, la rândul său, a ajutat-o să beneficieze de un avocat plătit din oficiu și să câștige unul dintre cele două procese, astfel că mărimea pensiei pentru întreținerea lui Cristi să nu fie afectată.

„Instanța de judecată l-a obligat să achite integral, conform legii. El s-a conformat. N-are încotro. Legea e lege pentru toți”, spune femeia.

Angela susține că parajuriștii și avocații din sistemul de asistență juridică garantată de stat sunt o salvare pentru oamenii cu venituri modeste, care nu au bani să achite astfel de servicii, dar care au nevoie stringentă de asistența juridică. I-a fost foarte ușor să beneficieze de acest serviciu – a făcut o programare telefonică, după care a venit la oficiu, a avut o discuție cu parajuristul și a fost ajutată să pregătească tot pachetul de acte – cererea, declarația etc.

Acum femeia se pregătește, împreună cu avocatul, de cea de-a cincea ședință de judecată în procesul intentat de fostul soț în legătură cu incendiul și este sigură că i se va face dreptate.

Cine poate beneficia de asistență juridică garantată de stat

La fel ca Angela, anual, peste 60.000 de femei și bărbați din Moldova beneficiază gratuit de asistența juridică garantată de stat.

De serviciile unui avocat plătit de stat pot beneficia persoanele care sunt parte a unui proces penal, civil, contravențional sau de contencios administrativ, însă nu dispun de suficiente mijloace pentru a plăti acest serviciu, sau au fost reținute în cadrul unui proces penal sau al unei proceduri contravenționale. Asistența juridică garantată de stat este oferită, de asemenea, copiilor care sunt victime ale unor infracțiuni, dar și victimelor adulte ale violenței în familie sau a infracțiunilor privind viața sexuală. Asistența juridică gratuită (primară sau calificată) poate fi obținută prin adresarea la un parajurist din raza teritorială în care locuiește persoana sau solicitând asistență la unul din cele patru Oficii Teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat. Din luna iunie, acest tip de asistență poate fi solicitat și online, cu utilizarea semnăturii electronice (detalii pe www.cnajgs.md).

Consolidarea accesului la justiție – ținta unui proiect amplu, implementat de PNUD și Suedia

Sporirea accesului la justiție pentru persoanele din grupurile vulnerabile – cum sunt victimele violenței în familie sau persoanele cu dizabilități, este și unul dintre obiectivele proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție”, implementat de PNUD și Suedia, în parteneriat cu două organizații  neguvernamentale – Invento și Institutul de Reforme Penale. 

Partenerii de implementare vor contribui la sporirea coordonării și cooperării dintre actorii-cheie din sectorul justiției din cele patru regiuni de intervenție a proiectului (Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat). Vor fi constituite platforme de dialog pentru identificarea soluțiilor la problemele care țin de eficiența și accesul la justiție pentru populația locală. Tot prin intermediul proiectului vor fi organizate sesiuni de instruire pentru  profesioniștii din domeniul justiției din raioanele Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat.

La fel, vor fi organizate activități de consolidare a capacităților a patru organizații non-guvernamentale (ONG-uri) din regiunile de intervenție, astfel încât acestea să participe eficient într-un dialog constructiv cu actorii din lanțul justiției și să se implice în mod pro-activ în revendicarea drepturilor justițiabililor. ONG-urile-partenere vor deveni ulterior o sursă de informare și expertiză pentru autoritățile locale, dar și pentru bărbații și femeile din comunitățile-țintă.

Text: Natalia Porubin, PNUD Moldova; Foto: Ion Buga

Andreea Marin a dezvăluit cum se menține în formă. Vedeta nu ține nicio dietă. Noi imagini cu ”Zâna Surprizelor”

Deși are 49 de ani, Andreea Marin arată la fel de bine ca atunci când apărea frecvent pe micile ecrane. Trecerea timpului nu și-a pus amprenta pe corpul său, însă un mic secret stă la baza acestui rezultat.

Andreea Marin a vorbit deseori deschis despre stilul ei de viață. Cu toate că multă lume s-ar aștepta ca vedeta să țină o dietă drastică pentru a se menține în formă, nu este așa, ci are un mic secret la care apelează pentru a-și menține trupul la aceeași greutate.

Este bine cunoscut faptul că Andreea Marin discută deschis despre aspectele legate de feminitate, eleganță și despre acceptarea și iubirea de sine. De-a lungul timpului, prezentatoarea TV a abordat subiectul stilului de viață pe care îl adoptă și care îi aduce echilibrul. A trecut printr-o perioadă în care a încercat diverse diete pentru a atinge silueta mult visată. Cu toate acestea, cum reușește să își mențină forma la vârsta de 49 de ani? Acum, vedeta mărturisește că nu mai consideră dieta ca fiind o opțiune pentru ea.

Secretul ascuns al prezentatoarei TV

Andreea Marin a renunțat la diete și își menține silueta printr-un stil de viață sănătos. Într-un interviu, prezentatoarea TV în vârstă de 49 de ani a dezvăluit că acum are aceeași greutate ca în perioada liceului. Mai mult decât atât, acum că a atins silueta dorită, poate împrumuta haine chiar și de la fiica sa.

După ce a renunțat la diete, vedeta acordă în prezent mai multă atenție cantității de mâncare pe care o consumă. A subliniat că a urmat sfaturile medicului nutriționist și a evitat excesele. De asemenea, a parcurs anumite etape pentru a slăbi. Ea monitorizează atent porțiile de hrană pe care le consumă zilnic și se asigură că face exerciții fizice de două ori pe săptămână.

„Nu mai țin nicio dietă, acum am intrat într-un ritm normal de viață, pentru că am ajuns la greutatea dorită, nu am de gând să țin diete tată viața, dar trăiesc moderat. Corpul meu s-a învățat cu asta, nu mi se mai pare ceva greu. Mănânc porții mai mici, mânânc un singur fel la masa, nu amestec de fapt și totul este bine. Fac și sport de două ori pe săptămână, pentru menținere”, a precizat Andreea Marin pentru Spynews.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un concurs de frumusețe. S-a calificat și la competiția națională

Alejandra Marisa Rodríguez, avocată și jurnalistă în vârstă de 60 de ani, din Buenos Aires, a câștigat de curând titlul de Miss Buenos Aires și astfel s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina, scrie digi24.ro.

La sfârșitul anului trecut, concursul Miss Univers a devenit mai incluziv prin eliminarea unei limită de vârstă care era impusă din 1958. Începând cu acest an, competiția nu se mai adresează doar femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani. Astfel, regulile spun că pot participa doar concurentele care au împlinit vârsta legală, de 18 ani. Decizia a deschis ușa pentru mai multe femei mature, inclusiv pentru avocata de 60 de ani cu un aspect uimitor de tânăr.

Alejandra Marisa Rodríguez a devenit virală pe rețelele sociale latino după ce a câștigat titlul Miss Buenos Aires, în ciuda concurenței acerbe, la concurs fiind înscrise zeci de femei foarte tinere, potrivit La Vanguardia.

„Sunt foarte încântată și onorată că am câștigat titlul de Miss Buenos Aires 2024. Vreau să le arăt tuturor femeilor că frumusețea nu are vârstă și că putem sparge bariere”, a declarat Rodríguez pe scenă, când a primit premiul.

„M-am antrenat fizic, am lucrat la încrederea mea și mi-am îmbunătățit abilitățile pentru scenă. Am vrut să arăt că puterea feminină nu are limite”, a mai spus ea. Aspectul tineresc al femeii de 60 de ani a stârnit deja o dezbatere aprinsă online, mulți declarându-se uluiți și spunând că arată mai tânără cu cel puțin 20 de ani față de vârsta pe care o are. De asemenea, oamenii spun că are șanse mari în următoarea etapă în cursa pentru Miss Univers, concursul Miss Argentina.

Competiția va avea loc pe 25 mai și vor participa candidate din celelalte teritorii argentiniene. Vorbind despre aspectul ei și despre cum reușește să arate atât de bine la vârsta ei, Alejandra Marisa Rodríguez a spus că se antrenează de trei ori pe săptămână, practică postul intermitent, încearcă să mănânce cât mai sănătos posibil și folosește creme bune pentru piele. Rodríguez este divorțată și în momentul de față nu este implicată în nicio relație, fiind de părere că și acest lucru a contribuit oarecum la succesul ei pe scenă. „Cred că judecătorii mi-au văzut încrederea și pasiunea de a reprezenta femeile din generația mea. Sunt hotărâtă să lupt pentru coroana de Miss Univers Argentina 2024”, a spus ea. „Frumusețea nu are termen de valabilitate, pentru a fi frumoasă trebuie doar să ai încredere în tine și să fii autentică”, a mai declarat ea.

Caz rușinos! O tânără a fost reținută, după ce a furat bani din casa părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

O tânără de 24 de ani din București a ajuns după gratii, după ce și-a furat propriii părinți. Femeia a furat bani din casa părintească și, ca să nu-și dea nimeni seama, a înlocuit bancnotele cu unele contrafăcute. Totul a ieșit la iveală în momentul în care părinții au vrut să vândă valuta, scrie news.ro.

Fapta ar fi avut loc în cursul anului 2023, cînd tânăra – care știa unde țin părinții ei economiile – a luat din bani pe ascuns. A înlocuit sumele furate cu bancnote false și a sperat să scape basma curată. Doar că pe fir au intrat polițiștii, în ziua în care părinții au vrut să schimbe parte din valută.

”Ulterior, persoana vătămată, fără vinovăţie, ar fi încercat să convertească în lei o parte din suma de bani deţinută în valută. Pentru administrarea de probatoriu, la data de 24 aprilie 2024, în baza unui mandat de percheziţie emis de instanţa competentă, la locuinţa celei în cauză, din municipiul Bucureşti, a fost efectuată o percheziţie domiciliară, unde au fost descoperite şi ridicate un telefon mobil, două laptopuri şi 75 de bancnote susceptibile a fi falsificate (însumând valoarea de 3.750 de dolari)”, a mai transmis sursa citată.

După audieri și în baza probelor, tânăra de 24 de ani a fost reținută pentru 24 de ore, în dosarul care vizează infracțiunile de înşelăciune, falsificarea de monede şi punerea în circulaţie de valori falsificate. În cursul zilei de joi, femeia urmează să fie prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti.

În cadrul campaniei de Crăciun ,,Încălzește o inimă” poți dona produse alimentare pentru cei nevoiași!
Articolul anterior
Medicii au identificat încă un simptom Covid-19
Articolul următor