”Tată, sunt blocat, iar în jurul meu sunt numai flăcări”. Mărturia dramatică a unui student grec care a scăpat din trenul morții

Un tren de pasageri care făcea legătura între Atena şi Salonic și care transporta sute de persoane s-a ciocnit cu viteză mare de un tren de marfă care venea din sens opus, ucigând 57 de persoane și rănind cel puțin 85. Tragedia s-a petrecut în Tempe, în centrul Greciei, în apropiere de oraşul Larissa, scrie observatornews.ro.

Antonis are 22 de ani și este student la Universitatea Aristotel din Salonic. Tânărul s-a aflat în trenul morții, ba chiar locul său era în al doilea vagon.

Tânărul a povestit pentru publicația Kathimerini momentele dramatice prin care a trecut marți noaptea.

”Mi-a sunat telefonul pe la 11:30 noaptea. Era Antonis, mă suna de pe un număr necunoscut. Mi-a spus… tată, a avut loc un accident teribil. Sunt blocat și văd în jurul meu numai flăcări”, a povestit tatăl lui Antonis.

Mărturiile cutremurătoare ale lui Adonis par desprinse din infern. ”Îmi amintesc că m-am dus la cantină să-mi iau un sendviș. M-am luat la vorbă cu angajații, ca de obicei foarte politicoși, și m-am întors imediat la locul meu. Au trecut câteva minute și apoi am auzit prima bubuitură. Un tânăr care era în față a căzut peste mine și m-a lovit la ochi. După câteva secunde a venit o altă lovitură. „Instinctiv mi-am pus mâinile la față, ca să mă protejez. Pentru ceva vreme am ținut ochii închiși, simteam că mă învârt în cerc. Când i-am deschis erau flăcări în fața mea. Am văzut flăcări și ruine. Erau chipuri care ardeau și țipau. Primul meu gând a fost că, dacă tot sunt viu, să încerc să mă salvez. Nu voiam să pățesc ceva pentru a nu-mi răni familia”, a povestit tânărul.

Erau deja flăcări în jurul nostru și nu aveam altă soluție decât să sărim

”Am întâlnit alți doi pasageri și ne-am gândit că singura ieșire este pe geamul de deasupra noastră, care era deja spart. Prima oară ne-am aprins lanternele de la telefoane pentru a vedea dacă suntem cu toții capabili să o facem. Erau deja flăcări în jurul nostru și nu aveam altă soluție decât să sărim. Erau cam 2.5-3 metri de la fereastră până la sol și tot ce puteam să vedem era o bucată mare de metal. Am decis să aruncăm toate gențile jos, ca să cădem cât mai ușor posibil. Pentru a scurta distanța ne-am agățat de vagon și am sărit.

La acel moment eram cinci oameni, o fată și cinci băieți. Îmi amintesc că am sărit al doilea sau al treilea. După ce am sărit am mers cam 100-150 de metri. M-am pus jos pentru că inhalasem destul de mult fum și am cerut telefonul unui pasager pentru a-mi suna tatăl și a-i descrie ce s-a întâmplat. I-am zis că nu vedem cum să ajungem la șosea. Din fericire, în 20 de minute au venit pompierii și ne-au ajutat să ne eliberăm. De când i-am văzut am simțit bucurie și pace”, a mai spus Antonis.

Tânărul a fost imediat spitalizat în Larissa și operat la urechea dreaptă, unde fusese rănit.

O universitate din Republica Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România. 

Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități.

Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice, Universitătea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Universitatea de Stat din Moldova este reprezentată la eveniment de rectorul Igor Șarov și de prorectorii Sergiu Corlat și Violeta Cojocaru.

În cadrul reuniunii, se va discuta despre dezvoltarea programelor de cercetări științifice și transfer de cunoștințe, studiile doctorale, digitalizare și dezvoltarea relațiilor internaționale și parteneriate de studii, dezvoltarea managementului calității, strategie și dezvoltare instituțională, etc.

Consorțiul „Universitaria” a fost creat în 2009 și este cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România.

O delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a oferit ajutor pentru deținuții din Cahul

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a transmis joi, 18 aprilie, un ajutor umanitar pentru deținuții din penitenciarul din Cahul, Republica Moldova.

Donația constă în 60 de perechi de încălțăminte și 60 de cărți de rugăciune, care vor ajunge la persoanele private de libertare din penitenciarul Cahul.

Transportul umanitar a fost realizat de o delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, formată din pr. Vlad Țuțurlan, inspector eparhial și pr. Cornel Iftimie, slujitor al parohiei Măgura II.

Reprezentanții Episcopiei Basarabiei de Sud au întâmpinat oaspeții din România la centrul eparhial, mulțumindu-le pentru darul și grija față de cei aflați în suferință.

Menționăm că această acțiune s-a desfășurat în baza parteneriatului dintre Episcopia Basarabiei de Sud și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

sursa

Republica Moldova va deține președinția Consiliului Global al Turismului Medical pentru următorii doi ani

Republica Moldova, reprezentată de Asociația de Turism Medical, va deține președinția Consiliului Global al Turismului Medical pentru următorii doi ani. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul Adunării Generale a GHTC.

Potrivit Asociației de Turism Medical de la Chișinău, din cei trei candidați, Germania, Arabia Saudită și Republica Moldova, ultima a obținut majoritatea voturilor. La adunare au participat reprezentanți ai peste 50 de state ale lumii, dintre care 22 de state au avut drept de vot.

„Angajamentul nostru se bazează pe trei piloni: expansiune, inovație și accesibilitate. Ne propunem să construim un ecosistem global al turismului medical care să fie inclusiv, etic și sustenabil. La fel de important este să promovăm cele mai noi tehnologii și metode de tratament, să sprijinim cercetarea și dezvoltarea în domeniul medical”, a declarat Natalia Ciobanu, președintele Asociației de Turism Medical din R. Moldova.

„Funcția de președinte a GHTC este un pas important în promovarea turismului medical în Republica Moldova, dar și în creșterea vizibilității statului la nivel internațional. Statul nostru are un potențial uriaș în domeniul turismului medical, care trebuie să fie și un motor al dezvoltării economice a Republicii Moldova”, a subliniat Andrei Revenco, directorul executiv al Asociației de Turism Medical din R. Moldova.

Republica Moldova are patru domenii medicale pentru care este atractivă pacienților străini și apreciată la nivel internațional: stomatologia, Fertilizarea In Vitro, chirurgia plastică și cardiologia.

Asociația de Turism Medical din R. Moldova a fost fondată acum doi ani, întrunind mai multe clinici private, agenții de turism și facilitatori din domeniul turismului medical.

sursa

Elon Musk nu primește aprobare pentru a testa cipurile pe creierul oamenilor
Articolul anterior
Robotul ION, acuzat de ”furt” la nici două zile după ce a început ”să lucreze” pentru Guvernul român. Cum a fost prins
Articolul următor