”Tată, sunt blocat, iar în jurul meu sunt numai flăcări”. Mărturia dramatică a unui student grec care a scăpat din trenul morții

Un tren de pasageri care făcea legătura între Atena şi Salonic și care transporta sute de persoane s-a ciocnit cu viteză mare de un tren de marfă care venea din sens opus, ucigând 57 de persoane și rănind cel puțin 85. Tragedia s-a petrecut în Tempe, în centrul Greciei, în apropiere de oraşul Larissa, scrie observatornews.ro.

Antonis are 22 de ani și este student la Universitatea Aristotel din Salonic. Tânărul s-a aflat în trenul morții, ba chiar locul său era în al doilea vagon.

Tânărul a povestit pentru publicația Kathimerini momentele dramatice prin care a trecut marți noaptea.

”Mi-a sunat telefonul pe la 11:30 noaptea. Era Antonis, mă suna de pe un număr necunoscut. Mi-a spus… tată, a avut loc un accident teribil. Sunt blocat și văd în jurul meu numai flăcări”, a povestit tatăl lui Antonis.

Mărturiile cutremurătoare ale lui Adonis par desprinse din infern. ”Îmi amintesc că m-am dus la cantină să-mi iau un sendviș. M-am luat la vorbă cu angajații, ca de obicei foarte politicoși, și m-am întors imediat la locul meu. Au trecut câteva minute și apoi am auzit prima bubuitură. Un tânăr care era în față a căzut peste mine și m-a lovit la ochi. După câteva secunde a venit o altă lovitură. „Instinctiv mi-am pus mâinile la față, ca să mă protejez. Pentru ceva vreme am ținut ochii închiși, simteam că mă învârt în cerc. Când i-am deschis erau flăcări în fața mea. Am văzut flăcări și ruine. Erau chipuri care ardeau și țipau. Primul meu gând a fost că, dacă tot sunt viu, să încerc să mă salvez. Nu voiam să pățesc ceva pentru a nu-mi răni familia”, a povestit tânărul.

Erau deja flăcări în jurul nostru și nu aveam altă soluție decât să sărim

”Am întâlnit alți doi pasageri și ne-am gândit că singura ieșire este pe geamul de deasupra noastră, care era deja spart. Prima oară ne-am aprins lanternele de la telefoane pentru a vedea dacă suntem cu toții capabili să o facem. Erau deja flăcări în jurul nostru și nu aveam altă soluție decât să sărim. Erau cam 2.5-3 metri de la fereastră până la sol și tot ce puteam să vedem era o bucată mare de metal. Am decis să aruncăm toate gențile jos, ca să cădem cât mai ușor posibil. Pentru a scurta distanța ne-am agățat de vagon și am sărit.

La acel moment eram cinci oameni, o fată și cinci băieți. Îmi amintesc că am sărit al doilea sau al treilea. După ce am sărit am mers cam 100-150 de metri. M-am pus jos pentru că inhalasem destul de mult fum și am cerut telefonul unui pasager pentru a-mi suna tatăl și a-i descrie ce s-a întâmplat. I-am zis că nu vedem cum să ajungem la șosea. Din fericire, în 20 de minute au venit pompierii și ne-au ajutat să ne eliberăm. De când i-am văzut am simțit bucurie și pace”, a mai spus Antonis.

Tânărul a fost imediat spitalizat în Larissa și operat la urechea dreaptă, unde fusese rănit.

”Celebrăm copilăria împreună”: Guvernul vă invită, pe 1 iunie, la Grădina Botanică

Guvernul organizează, în data de 1 iunie, de la ora 10:00 până la ora 16:00, un șir de activități cu ocazia Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului. Acestea se vor desfășura la Grădina Botanică „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău.

Programul va include ateliere de creație, diverse jocuri interactive, demonstrații ale sporturilor tradiționale, dresaj al câinilor și un spectacol cu cai. De asemenea, vor fi expoziții cu echipamente și autospeciale ale subdiviziunilor MAI. Totodată, va fi organizat și un concert cu participarea mai multor artiști autohtoni.

Intrarea pe teritoriul Grădinii Botanice va fi liberă pentru copii, iar primii 3000 de vizitatori vor primi în dar înghețată, pufuleți, apă, sucuri și batoane de ciocolată. 

Programul „Celebrăm copilăria împreună” este organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Parlamentul a declarat anul trecut ziua de 1 iunie ca zi nelucrătoare pentru toți angajații.

SUA oferă Moldovei milioane de dolari pentru stocarea energiei electrice

Sistemul energetic al Republicii Moldova va fi întărit prin intermediul unui echipament de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS), care va îmbunătăți fiabilitatea rețelelor electrice, va spori integrarea energiei regenerabile și va facilita comerțul cu energie electrică cu România, Ucraina și piețele europene.

SUA oferă Moldovei milioane de dolari pentru stocarea energiei electriceImagine simbol

În acest sens, Statele Unite ale Americii vor oferi 85 de milioane de dolari, investiție care face parte din pachetul de sprijin al SUA pentru sectorul energetic din Republica Moldova de 300 milioane de dolari din 2023, prin intermediul proiectului USAID Securitatea Energetică a Moldovei (MESA).

Potrivit secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, care împreună cu prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, au efectuat o vizită la stația electrică Chișinău din cadrul Întreprinderii de Stat Moldelectrica, noul sistem de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) și echipamentul suplimentar vor contribui la gestionarea eficientă a rezervelor de energie și fluctuațiilor cererii, integrarea energiei din surse regenerabile în rețelele electrice naționale și mărirea capacităților pe măsură ce necesitățile energetice ale consumatorilor evoluează.

„Statele Unite sunt angajate la respectarea suveranității Republicii Moldova și a succesului său ca o țară prosperă, democratică, înrădăcinată în Europa și în Vest. O mare parte din activitatea noastră cu Moldova este de a o ajuta să-și edifice o securitate energetică. În multe țări, o diferență practică ce a fost realizată a fost prin intermediul USAID. Cu acest proiect vrem să ajutăm Moldova să-și edifice infrastructura. Aceste acumulatoare de scară mare care pot să stocheze energia pot face o diferență mare în stabilizarea rețelelor, în sporirea întrebuințării surselor regenerabile și integrarea pe piețele europene, în final. Ceea ce facem astăzi va avansa acest progres, va fi un catalizator, pentru că va atrage investiții și din sectorul privat, și din alte state”, a declarat Antony Blinken.

Astfel, instalarea sistemului BESS va plasa Moldova într-o poziție favorabilă pentru conexiuni suplimentare cu piețele energetice regionale și europene. Prin implementarea acestor soluții testate și inovatoare, cu obiectivul de a moderniza sistemul energetic moldovenesc, Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova vor continua să promoveze tranziția spre un peisaj energetic în Moldova și în regiune mai rezilient, mai eficient și mai sustenabil.

„SUA ajută Republica Moldova să depășească probleme pe diferite dimensiuni, în special pe dimensiunea energetică. Lansăm un nou proiect aici, cu o investiție de 85 de milioane de dolari, din ajutorul de 300 de milioane de dolari promis de SUA în anul precedent. Această investiție va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, atunci când vor exista probleme de rețea, atunci când vor exista incidente, fie din cauza sistemelor interne, fie din cauza bombardamentelor care astăzi continuă să se întâmple asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Ajutorul SUA nu se limitează doar la sectorul energetic. Statele Unite sunt implicate în eforturile Moldovei de a construi o țară puternică, din punct de vedere economic, o țară cu instituții reziliente”, a spus premierul Dorin Recean.

În 2023, SUA au anunțat că oferă 300 de milioane de dolari în sprijinul securității energetice a Republicii Moldova. Această finanțare va sprijini instituțiile sectorului energetic al Republicii Moldova pentru fortificarea sistemului energetic al țării și consolidarea forțelor pentru viitor.

Prin intermediul investițiilor acordate urmează a fi procurate și instalate echipamente high-tech, pentru a consolida rețeaua energetică națională a Moldovei și a facilita comerțul sporit cu energie electrică cu țările vecine, dar și cele europene.

În ultimii doi ani, prin intermediul proiectului USAID Securitatea Energetică a R. Moldova, SUA au oferit asistență Guvernului Republicii Moldovei pentru dezvoltarea politicilor și programelor de furnizare a energiei, pentru îmbunătățirea planificărilor în cadrul sectorului energetic, sprijinul dezvoltării piețelor energetice orientate spre Uniunea Europeană și crearea un mediu propice pentru a încuraja investițiile sectorului privat în energia regenerabilă și eficiența energetică.

Ordine false de mobilizare, expediate unor locuitori din nordul Moldovei

Mai mulți locuitori din țară au primit scrisori cu ordine de chemare în armată, care ar fi fost expediate de către Centrul Militar Teritorial Bălți (CMT).

Ordine false de mobilizare, expediate unor locuitori din nordul Moldovei

Responsabilii de la Ministerul Apărării atenționează cetățenii că scrisorile sunt false.

„Vă asigurăm că aceste scrisori sunt false și nu au fost expediate de către Centrul Militar Teritorial Bălți. Modelul ordinelor de chemare nu corespunde cu criteriile și standardele oficiale”, anunță Ministerul Apărării.

Instituția solicită cetățenilor să verifice cu atenție orice corespondență primită și să contacteze persoanele responsabile din cadrul CMT Bălți, pentru a confirma autenticitatea acesteia.

Elon Musk nu primește aprobare pentru a testa cipurile pe creierul oamenilor
Articolul anterior
Robotul ION, acuzat de ”furt” la nici două zile după ce a început ”să lucreze” pentru Guvernul român. Cum a fost prins
Articolul următor