Timp de 3 ani, mii de oameni au beneficiat de ajutor grație proiectului ,,Banca de Haine”

În luna iulie, proiectul de solidaritate socială „Banca de Haine”, fondat de Misiunea Socială „Diaconia”, a împlinit 3 ani de la lansare. Mii de persoane din mai multe localității ale țării, aflate în dificultate, au beneficiat de ajutor datorită proiectului de colectare de bunuri.

separator

Până în prezent, prin intermediul celor 3 boxe amplasate în Chișinău, au fost colectate şi distribuite 168 tone de bunuri, au fost aprovizionate constant 45 de localităţi (parohii), dintre care în 23 au amenajate garderobe sociale.

În cele 3 boxe dotate cu un mecanism special de colectare a donațiilor, amplasate în Chișinău, sunt colectate lunar în medie 4000 de kg de haine.

Bunurile au fost distribuite către 45 de parohii, dintre care 23 au înființat propriile garderobe sociale.

Totodată, 33 de ONG-uri au luat haine pentru beneficiari, în total fiind colectate 168.400 kg de bunuri donate.

Misiunea Socială „Diaconia” mulțumește tuturor susținătorilor proiectului și îndeamnă oamenii care donează să respecte câteva reguli deosebit de importante:

-Nu lăsați pachetele cu donații lângă boxă. Asiguraţi-vă că bunurile ajung în boxe, așa cum nu putem garantata siguranţa bunurilor lăsate în afară.
-Dacă boxa este plină vă rugăm să reveniţi la sfârşitul zilelor când are loc colectarea de bunuri.
-Bunurile sunt colectate de 3 ori pe săptămână: luni, miercuri și vineri.
-Dacă doriți să donați o cantitate mai mare de bunuri materiale, Vă rugăm să le aduceți direct la sediul Misiunii Sociale „Diaconia”: Poșta Veche, str. Criuleni 22, sau contactați-ne la: 022 46 32 28.
-Lucrurile trebuie să fie curate și îngrijite.
-Toate donațiile trebuie lăsate în pungi sau saci legați.
-Obiecte admise pentru a fi donate: lenjerie de pat, haine, încălțăminte, jucării.

Noi măsuri pentru debirocratizarea afacerilor

Guvernul a aprobat modificări ce vizează domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova. Noile măsuri vor simplifica activitatea agenților economici și vor genera economii mediului de afaceri de peste 11 milioane de lei anual, odată cu eliminarea barierelor administrative și reducerea costurilor impuse de reglementări învechite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Noile prevederi se referă la extinderea valabilității avizelor sanitare de la 1 până la 3 ani,  indiferent dacă produsele provin din țară sau din import. La fel, va fi exclusă necesitatea înregistrării de stat a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor.De asemenea, este prevăzută excluderea limitărilor pentru tipurile de unități de comerț cu ridicata și introducerea obligativității indicării țării de origine pentru produsele alimentare nepreambalate – aceasta reprezintă o acțiune de susținere ai producătorilor locali. O altă modificare ce va facilita activitatea agenților economici ține de anularea autorizațiilor pentru afișele cu dimensiuni mai mici de 3 metri pătrați și prelungirea valabilității acestor autorizații pentru afișele mari.Străinilor cu drept de muncă, fără vize, le vor fi liberalizate condițiile de încheiere a contractelor de muncă, iar procedura de închidere a unei afaceri va deveni mai simplă și mai rapidă, prin utilizarea instrumentelor online. Mai mult, în cazul jocurilor de noroc, vor fi incluse măsuri mai clare pentru blocarea site-urilor neautorizate.În același timp, farmaciile din sate vor fi licențiate, indiferent dacă activitatea acestora este sau nu subvenționată de stat. „Inițiativele sunt foarte bune și importante pentru mediul de afaceri. În perioada următoare, este necesar să ne concentrăm pe modul în care se implementează legislația de mediu, pentru a reduce costurile antreprenorilor din acest domeniu. De asemenea, împreună cu ministerul Finanțelor, trebuie să simplificăm procedurile de comercializare a produselor agricole proprii. Avem foarte multă lume, în sate, pentru care e nevoie să stabilim un mecanism clar de comercializare”, a spus premierul Dorin Recean. 

Povestea de Iarnă – 5 ani de magie și căldură împreună!

În decembrie 2024, proiectul caritabil Povestea de Iarnă își sărbătorește aniversarea. De-a lungul a 5 ani, compania Media Show Grup, împreună cu Lupii lui Calancea, organizează un spectacol grandios de iarnă, inspirând fanii să devină mai buni și mai milostivi în ajunul sărbătorilor de Crăciun.

Deja un eveniment tradițional, concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” pe 18 și 19 decembrie, la ora 19:30. Ediția a 5-a a proiectului promite și mai multe momente spectaculoase, invitând pe aceeași scenă energica trupă Lupii lui Calancea și emoționant al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Sergei Lunchevici”.

Concertul va încânta spectatorii cu decorațiuni spectaculoase, show de lumini și momente muzicale inspiraționale. Totuși, scopul principal al evenimentului este misiunea caritabilă. Fiecare oaspete va deveni parte dintr-o inițiativă care ajută pe cei care au nevoie, în special în lunile de iarnă.

Povestea de Iarnă este mai mult decât un concert. Este un moment în care muzica, bunătatea și tradițiile se unesc, creând amintiri care vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Vino cu familia și prietenii pentru a simți căldura sărbătorilor și a face acest decembrie de neuitat!

Biletele pentru concertele din 18 și 19 decembrie sunt disponibile online: https://povesteadeiarna.md și în casele Palatului Național 

Organizatori: MEDIA SHOW GRUP și ALEX CALANCEA

Un bărbat, înnămolit până la brâu într-un iaz de la Telenești, scos la mal de salvatori

Salvatorii au salvat un bărbat rămas blocat în nămol în preajma unui mal de iaz. În după amiaza zilei de 03 decembrie 2024, o persoană a rămas blocată în nămol, până la brâu, în iazul din satul Ghiliceni raionul Telenești. Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 13:21. La fața locului au fost îndreptate două echipe de pompieri și salvatori, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ajunși, la fața locului, pompierii au stabilit că un bărbat era blocat în nămol, până la brâu, la distanța de aproximativ 50 de metri de la mal și nu putea ieși de sine stătător. Astfel, angajații IGSU cu ajutorul echipamentului special în scurt timp au reușit să scoată bărbatul din nămol la malul lacului și predat Serviciului medical de Urgență, primind ajutorul necesar de rigoare. Bărbatul nu a fost transportat la spital, fiind înafara oricărui pericol.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile ce pot apărea în contextul înregistrării temperaturilor oscilante și apariției pe unele sectoare ale lacurilor și râurilor din țară a formațiunilor de gheață. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea și mersul pe bazinele acvatice. De asemenea, pescarii sunt rugați să evite pescuitul la copcă sau orice activități pe gheață, întrucât există riscul prăbușirii în apă. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, angajații IGSU au reușit să salveze de la înec 347 de persoane dintre care 78 de copii.

Revine vremea caniculară. Vezi câte grade vor fi în weekend!
Articolul anterior
Frumusețe rară! În comuna Bardar au înflorit nuferii
Articolul următor