Tinerii studioși plecați peste hotare sunt îndemnați să participe la concursul național „Gala Studenților Originari din Republica Moldova”!

Tinerii studioși plecați peste hotare sunt îndemnați să participe la concursul național „Gala Studenților Originari din Republica Moldova” (GSORM). Aflat la cea de-a VIII-a ediție, concursul are drept scop identificarea și premierea tinerilor originari din Republica Moldova care studiază la universități internaționale și obțin rezultate academice și extra-curriculare remarcabile.

separator

Prin muncă, ambiție și efort, laureații Galei devin veritabili Ambasadori ai țării noastre peste hotare și modele de succes acasă, fiind mentori pentru semenii lor și pentru întreaga comunitate. Astfel, la edițiile precedente au aplicat peste 1.000 de studenți moldoveni din 30 țări.

Pe lângă rubricile tradiționale (Licență, Masterat, Doctorat, Arte, Erasmus), în acest an, echipa de organizare a GSORM anunță categorii de premiere noi:

  • • Premiul ,,Repatriot” – premiul pentru tinerii care studiază în România;
  • • Premiul Francofonie – premiul pentru tinerii încadrați într-un program de studiu cu predare în limba franceză;
  • • Premiu acordat prin vot public ,,Voluntarul anului” introdus pentru a valorifica experiența de voluntariat internațional a tinerilor din Republica Moldova;
  • • Premiu acordat prin vot public ,,Profesori care inspiră”, prin care studenții își pot nominaliza profesorul care a contribuit la dezvoltarea academică și personală a acestora.

Potrivit organizatorilor, în contextul epidemiologic actual, anul acesta se anunță o ediție unică a evenimentului! În premieră, Gala Studenților Originari din Republica Moldova va avea loc în format digital, depășind distanța și fusele orare!

Evenimentul va include 3 rubrici:

  • • „Concursul de Excelență” – rubrica tradițională, care premiază cei mai buni studenți moldoveni din străinătate conform informațiilor prezentate în dosarul de participare. Juriul va ține cont atât de rezultatele academice, de implicarea civică/socială, precum și de promovarea Republicii Moldova în țara de reședință sau în alte contexte internaționale.
  • • Atelierele tematice în formula „Tineri pentru tineri” desfășurate de către tineri care s-au integrat în lumea profesională și pot împărtăși cunoștințe, experiențe și idei ce ar contribui la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor de acasă;
  • • „GSORM Talks” – panel de discuție care va reuni tineri vizionari și personalități notorii în jurul unui subiect de importanță pentru publicul Galei.

Criteriile de eligibilitate pot fi accesate pe site-ul oficial al proiectului http://galastudentilor.md/. Studenții sunt invitați să aplice la concurs prin încărcarea CV-ului și a unui video pe pagina web a Galei.

  • • Depunerea dosarelor: 1 octombrie – 31 octombrie
  • • Procesul de Jurizare: 1 noiembrie – 6 decembrie
  • • Ceremonia de premiere: 27 decembrie.

De curând a fost lansată campania de crowdfunding, în scopul organizării celei de-a VIII-a ediții a GSORM. Organizatorii speră ca studenții, absolvenții și implicit Diaspora să susțină aspirațiile și valorile pe care le promovează GSORM, donând o sumă cât de simbolică.

Două dive ale muzicii au lansat o piesă împreună! Prima colaborare între Delia și Antonia

Delia și Antonia au lansat un videoclip întâmpinat cu entuziasm de fani. „eRai” a fost compusă de Delia și Alex Cotoi, cu versuri scrise de artistă.

Piesa „eRai” face parte de pe albumul Deliei care se numește „Flex“ și care include 13 piese: „Gustul care te fură”, „OTZL GLTZ”, „Lololo”, „Sirena Apelor”, „Nu pot”, „Flex”, precum și colaborările cu HVNDS pentru „SKNDL”, „Tot ce vrei” cu Adrian Despot”, „Jimmy Samurai” cu Oana Matache, „Fără Te merau” cu Connect-R, „Cum am știut” cu Killa Fonic și „Cum era” cu NANE.

Interpreta Iuliana Beregoi, în culmea fericirii! Surpriza pe care i-a făcut-o Alla Pugaciova

Interpreta Iuliana Beregoi, cu peste un milion de urmăritori pe Instagram, are un nou fan și nu este vorba despre unul obișnuit. Mai nou, comunității sale s-a alăturat legenda muzicii din Rusia, Alla Pugaciova. Artista din Moldova a rămas impresionată și a venit cu un mesaj de mulțumire către celebra cântăreață.

Legenda muzicii ruse Alla Pugaciova a apreciat piesa „Снег”, compusă de Ірина Білик, această melodie fiind interpretată și de Filip Kirkorov.

„Incredibil, vă mulțumesc mult! Vă ador și vă apreciez”, este mesajul Iulianei Beregoi pentru legenda muzicii ruse. Vezi momentul video mai jos!

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică într-o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima dată când o delegație ucraineană la nivel înalt vizitează Serbia de când Rusia a lansat campania militară împotriva Ucrainei.

Alături de prima doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, și de ministrul Kuleba, Olena Zelenska a făcut un tur al Belgradului și a vizitat fortăreața medievală Kalemegdan, relatează agenția Tanjug, citată de Reuters, notează Agerpres.

De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski a asistat la semnarea unui acord de cooperare între universitățile din Belgrad și Kiev.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancțiunilor contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

În schimb, Serbia a preluat mii de refugiați ucraineni, a oferit Kievului ajutoare umanitare și a promis asistență pentru operațiunile de deminare a teritoriului ucrainean în cadrul viitoarelor eforturi de reconstrucție post-război.

Potrivit unui raport al Pentagonului declasificat anul trecut, Serbia ar fi furnizat de asemenea arme și muniții Ucrainei, în pofida relațiilor sale apropiate cu Rusia.

În perioada scursă din 2022, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de trei ori în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima lor întâlnire având loc la Tirana (Albania) în februarie.

Imagini din satelit. Fenomen uimitor surprins deasupra Moldovei în pandemie
Articolul anterior
Sărbătorim 10 ani de Top Shop cu Oferte speciale de până la -80%!
Articolul următor