Toate pasajele subterane din Chișinău vor fi curățate și iluminate

Potrivit primăriei Capitalei, într-o săptămână toate pasajele subterane din oraş urmează să fie curăţate. De asemenea, vor fi montate becuri noi, pentru ca persoanele să meargă în siguranţă.

separator

Primarul interimar al Capitalei a declarat că ,,becurile vor fi schimbate până când se va sătura lumea să le mai strice”.

Potrivit Direcției Transport Public și Căi de Comunicații, în 2019 urmează să fie reparate patru treceri subterane. În acest an au fost alocaţi bani doar pentru întreţinerea acestora.

În Capitală sunt 18 treceri subterane, dintre care 10 sunt date în chirie agenților economici, menționează publika.md.

Victoria Beckham dezvăluie secretul unei căsnicii reușite: „De asta e nevoie pentru a fi fericit”

Victoria Beckham a dezvăluit secretul căsniciei sale fericite cu David Beckham, într-un interviu acordat revistei ELLE Spania. Creatoarea de modă, care tocmai a împlinit 50 de ani, este căsătorită de 25 de ani cu fostul fotbalist. 

Fosta membră a trupei Spice Girls și-a lăudat partenerul de viață, în vârstă de 48 de ani, spunând că este o sursă de inspirație pentru ea și a divulgat singurul lucru care îi menține căsnicia într-un loc bun: râsul.

„Soțul meu este inspirație pentru mine. Suntem exact ca și cuplul pe care l-ați văzut în documentar? Da. Ne place să râdem, să ne distrăm, să vorbim, să dansăm, să bem”.

„Și, da, râdem mult, inclusiv unul de celălalt. De asta e nevoie pentru a fi fericit. Cred mult în umor, în râsete, în familie, în prietenie. Îmi dau seama că noi am devenit cumva un model. Oamenilor le place să vadă relații care durează”.

Victoria a abordat din nou afirmațiile pe care le-a făcut, potrivit cărora provine dintr-o clasă muncitoare, o scenă memorabilă din documentarul lor, când David o întrerupe pentru a-i aminti că tatăl ei obișnuia să o ducă la școală cu o mașină foarte scumpă.

Victora a insistat în discuția cu ELLE Spania că nu s-a născut cu „o lingură de argint în gură”.

Designerul a declarat despre ea și David: „În adâncul sufletului, amândoi împărtășim aceleași valori. Venim din același mediu. Familiile noastre au muncit din greu pentru a ne crește. Tatăl meu a făcut bani, apoi a dat faliment. Nici David, nici eu nu ne-am născut cu o lingură de argint în gură. Avem această regulă în ceea ce privește egalitatea, fie că avem grijă de casă sau de copii.

sursa

Republica Moldova marchează 10 ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană

Pe 28 aprilie se împlinesc 10 ani de la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Rep. Moldova care călătoresc în Uniunea Europeană. La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a declarat că, în această perioadă, „2,54 milioane de cetățeni moldoveni au efectuat peste 31 de milioane de călătorii în statele din spațiul Schengen”.

Acum zece ani, la 28 aprilie 2014, în rezultatul unui proces îndelungat și complex, Uniunea Europeană a abolit pentru cetățenii Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, obligativitatea vizei de scurtă ședere pentru a călători în spațiul Schengen. Republica Moldova a fost prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană.

În decursul celor zece ani, țara noastră a asigurat continuitatea realizării reformelor și cerințelor care au stat la baza liberalizării regimului de vize, precum și a implementat recomandările elaborate pe parcurs de instituțiile europene de profil. Astfel, posibilitatea de a călători liber în UE este deschisă pentru toți deținătorii pașapoartelor biometrice moldovenești, inclusiv pentru cei cu reședința în regiunea transnistreană.

Regimul liberalizat de vize cu UE reprezintă unul din cele mai palpabile beneficii ale integrării europene pentru cetățenii Republicii Moldova – libertatea de mişcare. Călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

sursa: www.moldpres.md

Naștere cu peripeții. O femeie și-a adus pe lume bebelușul în pragul casei, iar pompierii au asistat-o

Un echipaj al Secției de Pompieri Huși, România, a ajutat o femeie însărcinată din localitatea Vetrișoaia să își aducă pe lume bebelușul. Femeia a crezut că are timp să ajungă la spital, dar travaliul i s-a accentuat, iar echipajul de pompieri a ajutat-o să nască chiar în pragul casei sale.

Vineri, 26 aprilie, pompierii militari din cadrul Secției Huși au avut o misiune plină de emoții. Au ajutat la aducerea pe lume a unei fetițe perfect sănătoase, într-o locuință din localitatea Vetrișoaia, județul Vaslui.

„Un apel la numărul unic pentru situații de urgență, 112 anunța că o femeie aflată în nouă luni de sarcină avea nevoie de ajutor, durerile fiind deosebit de mari, iar contracțiile foarte dese, din cinci în cinci minute. Din aceasta cauză, femeia în vârstă de 31 ani nu se mai putea deplasa, aceasta rămânând căzută în ușa locuinței. Echipajul SMURD format din plutonier adjutant șef Andrișoi Cristinel, (comandant de echipaj), plutonier adjutant Marta Ciprian (conducător autospecială) și sergent major Anghel Cosmin (servant) a plecat imediat spre adresa indicată în nota de anunțare”, au povestit reprezentanții ISU Vaslui.

Pentru că travaliul femeii însărcinate s-a accentuat, pompierii nu au avut de ales și au asistat-o la naștere chiar în pragul casei sale.

„Am ajuns destul  derepede la persoana care ne-a apelat. Femeia însărcinată era în pragul ușii, iar atunci când ne-a văzut, travaliul s-a accentuat. Bebelușul nu avea răbdare, se grăbea să iasă. Nu am apucat să transportăm pacienta în ambulanță, astfel că nașterea a avut loc acolo. Am fost echipajul cel mai apropiat de caz, astfel că noi am fost îndrumați primii acolo. Dinspre Murgeni venea spre Vetrișoaia un echipaj specializat aparținând SAJ Vaslui. Distanța era destul de mare, astfel că nu puteam aștepta. Am luat legătura cu doamna asistentă Dorina Chiriță, astfel că am urmat toți pașii procedurali în cazul unei nașteri. Ne-a ajutat enorm și faptul că mama nu era la prima naștere”, au adăugat reprezentanții ISU Vaslui.

„Nu am mai avut un asemenea caz”

Unul dintre pompierii care au asistat la naștere a relatat pașii pe care i-au urmat în acest caz.

„După ce mama a născut, i-am acordat îngrijirile necesare, am curățat bebelușul, l-am izolat termic și i-am tăiat cordonul ombilical. Apoi am transportat tânăra mamă și frumoasa fetiță la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului municipal Huși”, a povestit plutonierul adjutant șef Cristinel Andrișoi.

Pompierii au pus în practică tot ceea ce învățaseră în legătură cu aducerea pe lume a unui copil, fiind asistați și de o asistență medicală.   

„Nici eu, și nici colegii mei nu am mai avut un asemenea caz. Am avut mari emoții, mai ales că nașterea a avut loc într-un mediu nu tocmai steril, dar, pe moment, am lăsat reacțiile afective deoparte și am făcut tot ceea ce ținea de noi pentru a ajuta mama și copilul nou-născut. Emoțiile ne-au copleșit abia după ce am ținut copilul în brațe, o fetiță sănătoasă, frumoasă și foarte gălăgioasă, ceea ce este foarte bine. Și fetița, și mama au ajuns cu bine la spital. Ambele sunt sănătoase”, au povestit vizibil emoționați plutonierul adjutant Ciprian Marta și sergentul major Anghel Cosmin.

 În prezent, atât mama, cât și fetița sa sunt internate la Spitalul municipal “Dimitrie Castroian” Huși.

sursa: www.adevarul.ro

Despre educația incluzivă: află istoria de succes a unui elev din Drochia, căruia mersul la o școală din comunitate i-a schimbat radical viața
Articolul anterior
Mărfuri ale unor ,,branduri renumite”, în valoare de peste 100 mii lei, urmau să ajungă în vânzare în țara noastră
Articolul următor