Transformarea genților de rafie în ,,haute couture” de către creatorii de modă

Fotograful nigerian Obinna Obioma și-a folosit creativitatea pentru a pune în valoare o pungă de plastic iconică din Africa de Vest ca metodă de reflecție asupra migrației. Recunoscută în întreaga lume, această sacoșă de rafie a fost de multă vreme deosebit de populară pe piețele din Africa de Vest. E folosită frecvent și de către oamenii de la noi, atunci când își fac aprovizionarea la piață.

separator

Fotograful reflectă asupra modului în care sacoșele și-au depășit statutul de curier și sunt folosite ca simbol personificat al migrației. Ele nu sunt folosite doar pentru a transporta mărfuri, ci și cultură, moștenire și amintiri.

Împreună cu artistul vizual nigerian Chioma Obiegbu și stilistul de modă Wuraola Oladapo, ei creează piese pe care Obinna le descrie ca fiind o fuziune de modele occidentale și africane.

„În unele dintre modelele din două piese, partea superioară este puternic influențată de estetica modei occidentale, în timp ce fusta a fost concepută pentru a reflecta Africa de Vest.”

Există, de asemenea, o gele (n.r. un fel de turban purtat de africance) care este în mod tradițional identificată ca o declarație de modă africană.

„Sacoșele evocă migrația nu ca un cuvânt pentru a descrie călătoria, ci ca o ființă vie – cu fiecare frontieră traversată – un migrant ia ceva nou și lasă ceva în urmă”, a spus Obinna.

„Geanta” Ghana Must Go a parcurs un drum lung, inclusiv o interdicție impusă în 2017 de KLM și Air France, care au spus că s-ar putea rupe și astfel să înfunde sistemele de livrare a bagajelor pe aeroport. Interdicția a stârnit proteste, autoritățile ghaneze descriind-o „nu doar insultătoare, ci rasistă și discriminatorie”, dat fiind că geanta era folosită în mod obișnuit de călătorii africani.

Geanta este, de asemenea, asociată în Nigeria cu utilizarea de către politicienii corupți pentru a transporta numerar, în special în timpul alegerilor. Și-a păstrat această reputație, chiar dacă multe tranzacții sunt acum efectuate prin bănci.

Dar gențile Ghana Must Go sunt încă foarte populare în Africa de Vest și se vând în diferite dimensiuni și culori, de la galben cu modele până la un gri durabil, preferat de comercianții de pantofi second-hand. Sunt încă ieftine și au acea capacitate aparent magică de a produce un centimetru suplimentar de spațiu chiar și atunci când par a fi complet pline.  

sursa: www.tabu.ro

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Angajament asumat public de Maia Sandu. Cum va fi Președinția?
Articolul anterior
Din 1 ianuarie 2021, vor fi impozitate coletele poștale valoarea cărora va depăși 100 de euro. Proiect transmis spre aprobare Parlamentului
Articolul următor