Trei polițiști vor purta Bereta de Onoare a Poliției de Frontieră

Astăzi, 31 mai, s-a desfășurat mult așteptatul concurs „Bereta de Onoare a Poliţiei de Frontieră” pe poligonul din Zagarancea, raionul Ungheni. Evenimentul a adunat 15 dintre cei mai pregătiți polițiști de frontieră, care au ajuns în ultima etapă a competiției.

Trei polițiști vor purta Bereta de Onoare a Poliției de FrontierăFoto: Border.gov.md

Participanții au avut de parcurs un traseu solicitant de peste 6,5 km, fiind supuși unor probe de rezistență fizică, forță și abilități de tragere cu arma de foc.

Provocările au fost concepute pentru a testa la maximum capacitățile fizice și psihice ale polițiștilor de frontieră, asigurând astfel că numai cei mai buni dintre ei vor putea obține prestigioasa Beretă de Onoare. Așadar, după o testare riguroasă a angajaților participanți, cinci dintre ei au ajuns la final, ca în proba lupte corp la corp să reziste doar trei și să se învrednicească cu Bereta de Onoare.

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a fost prezent la eveniment și a felicitat pe cei care au reușit să obțină acest simbol al excelenței profesionale. 

„Este o onoare să asist la acest concurs și să vă felicit personal pe toți cei care ați demonstrat curaj, determinare și abilități excepționale. Vă îndemn să purtați Bereta de Onoare cu mândrie și să continuați să fiți un exemplu de voință și caracter pentru colegi și pentru comunitate”, a declarat șeful Inspectorat General, Ruslan Galușca.

Concursul „Bereta de Onoare a Poliţiei de Frontieră” este un eveniment anual, organizat în ajunul zilei profesionale din 10 iunie, care își propune să recunoască și să recompenseze excelența în rândul polițiștilor de frontieră, consolidând totodată spiritul de echipă și angajamentul față de misiunea de securitate a frontierei Republicii Moldova.

Foto: Border.gov.md

Încă doi preoți au părăsit Mitropolia Moldovei

Doi preoți au fost opriți din a oficia slujbe religioase, începând cu data de 5 iulie curent, anunță Mitropolia Moldovei într-un comunicat.

Este vorba despre parohul bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ciorescu și clericul mănăstirii „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni.

„În urma părăsirii samavolnice și lipsite de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare și încălcarea jurământului depus la hirotonie, Prot. mitr. Vasile Stamati, paroh al bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ciorescu, municipiul Chișinău și ierom. Antonie, (Constantin Cantemir), clericul mănăstirii „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni, raionul Edineț, au fost opriți de a oficia cele sfinte începând cu data de 5 iulie 2024”, este comunicatul Mitropoliei Moldovei.

Incendiu puternic în Chișinău, izbucnit într-o casă de locuit. Au intervenit cinci echipaje de pompieri

Un incendiu a izbucnit astăzi într-o casă de locuit de pe strada Sfântul Andrei, 38, din Chișinău.

Incendiu puternic în Chișinău: IGSU anunță nivel sporit de intervențieFoto: Telegram

Potrivit IGSU, apelul la 112 a fost recepționat la ora 10:45, iar la fața locului au fost îndreptate cinci echipe de pompieri.

Ajunși, aceștia au stabilit ca flăcările au cuprins în totalitate locuința. Actualmente angajații IGSU lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului. 

Totodată, IGSU menționează că s-au format patru sectoare de luptă, fiind anunțat nivel sporit de intervenție. De asemenea, din interiorul locuinței a fost evacuată o persoană. 

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

Sărbătoare în Iran: noul președinte, ales cu 53,3% din voturi, promite încheierea „izolării” țării

Massoud Pezeshkian a fost ales noul președinte al Iranului, învingându-l pe rivalul său conservator Saeed Jalili, scrie BBC. Votul a fost declarat în favoarea doctorului Pezeshkian după ce acesta a obținut 53,3% din cele peste 30 de milioane de voturi numărate. Saeed Jalili a înregistrat 44,3%, scrie digi24.ro.

Al doilea tur a avut loc după ce niciun candidat nu și-a asigurat majoritatea în primul tur al alegerilor din 28 iunie, care a înregistrat o prezență istorică scăzută la vot, de 40%. Alegerile au fost convocate după ce fostul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a murit într-un accident de elicopter, în luna mai. 

Ministerul iranian de Interne declarase, anterior, că Massoud Pezeshkian era în frunte, adăugând că estimările iniţiale apreciau prezenţa la vot la aproximativ 50%. Chiar înainte ca rezultatele finale să fie anunțate de Ministerul de Interne al Iranului, susținătorii lui Pezeshkian au ieșit în stradă în Teheran și în alte orașe, pentru a sărbători. În videoclipurile postate pe rețelele sociale se văd numeroși  tineri dansând și fluturând steagul verde semnătură al campaniei sale, în timp ce mașinile care treceau claxonau. 

Dr. Pezeshkian, un fost chirurg cardiac, critică renumita poliție morală a Iranului și a făcut furori după ce a promis „unitate și coeziune”, precum și încheierea „izolării” Iranului de lume. El a cerut, de asemenea, „negocieri constructive” cu puterile occidentale, cu privire la reînnoirea acordului nuclear din 2015, în care Iranul a fost de acord să-și limiteze programul nuclear, în schimbul unei relaxări a sancțiunilor occidentale. Rivalul său, Saeed Jalili, este cunoscut pentru poziția sa dură anti-occidentală și pentru opoziția față de restabilirea acordului nuclear, despre care, spune el, a depășit „liniile roșii” ale Iranului. 

Prezența la vot la ultimul tur de scrutin a fost de 50% – mai mare decât la primul tur de săptămâna trecută, când prezența la vot a fost cea mai scăzută de la revoluția islamică din 1979, pe fondul nemulțumirii larg răspândite, dar încă scăzută. Nemulțumirea larg răspândită a însemnat că milioane de oameni au boicotat alegerile. Unii alegători care nu au votat în primul tur au fost convinși să voteze pentru doctorul Pezeshkian de data aceasta, pentru a-l împiedica pe Jalili să devină președinte. Ei se temeau că o victorie a lui Jalili va aduce Iranului decât mai multe sancțiuni și mai multă izolare.

Ultimele zile din viață ale Anastasiei Zavarotniuk. Ce informații dezvăluie presa rusă
Articolul anterior
Șocant! Un călător a decedat după ce a ajuns în motorul unui avion în timpul îmbarcării
Articolul următor