Trei soldați ruși care au violat o mamă și pe fiica ei, în Ucraina, au fost bătuți cu scaune de camarazii lor

Soldatul rus Nikita Cibrin, din Brigada 64 de pușcași motorizați, care este acuzat de crime în Bucha, a fugit de pe front și a povestit pentru ediția în limba rusă a The Insider despre ororile războiului, la care a fost martor, scrie libertatea.

„Știu sigur că au existat jafuri. Am văzut cum au fost furate mașini în Lipovka și Andriivka, am văzut cum au spart mașini pe care nu le puteau porni, au distrus case. Au înnebunit, spuneau: avem putere, avem tancuri, avem vehicule de luptă de infanterie, arme și așa mai departe. Sindromul Rambo a fost activat. Au luat decorațiuni din case, dispozitive mobile”, a relatat Cibrin, care a confirmat și faptul că soldații ruși au violat femei în Andriivka.

„Au luat-o razna după ce mulți au găsit alcool în casele prădate și au băut. A existat un caz în Andriivka, când o mamă și o fiică au fost violate. Patru tipi au făcut-o. Unul a fugit, restul au fost bătuți cu scaune de colegi și comandanți. Chiar voiau să-i împuște. Nu puteau fi acuzați, pentru că nu existau dovezi, așa că doar au fost concediați”, a dezvăluit fostul militar.

El a mai spus și că soldații ruși trăiesc condiții groaznice pe front: „Oamenii nu au mai fost în lumea normală de mult timp. Nu aveau condiții normale. Armata ucraineană a arătat imagini ale tranșeelor sale, unde totul este uman: adăpost, izolare de umezeală, paturi normale, electricitate. Armata ucraineană are o atitudine mult mai bună față de soldații săi”.

De asemenea, potrivit lui Cibrin, soldaților ruși li s-a promis că vor fi trimiși acasă, dar nu s-a întâmplat asta. Comandamentul pune presiune fizică și psihologică asupra celor care au vrut să părăsească frontul, sau au făcut tot ce au putut pentru a fi luați prizonieri.

„Toată lumea a fost intimidată, li se spune că le vor tăia penisul sau testiculele, sau altceva”, relatează tânărul care a mai povestit că a făcut pe nebunul pe front, pentru a nu fi trimis în prima linie.

Pentru că a fugit și a refuzat să tragă, toată lumea s-a întors împotriva lui, inclusiv familia lui: „Pentru ei, sunt un trădător al patriei și atât. Și ce, eram obligat să merg la război și să ucid civili ucraineni? Să mă duc la închisoare? A treia opțiune este să fugi”.

Cibrin a spus că vrea să depună mărturie la un tribunal internațional: „Nu am nimic de ascuns. Acesta este un război criminal pe care Rusia l-a început. Vreau să fac tot posibilul să-l termin”.

El a mărturisit că s-a înrolat în armată în vara anului 2021, din proprie voință, din cauza unor probleme financiare. Potrivit militarului, brigada sa a fost adusă în Ucraina fără să li se spună soldaților ce vor face, de fapt. El a petrecut prima lună de război în satul Lipovka, la 50 km de Kiev. În această perioadă, colegii săi au organizat un genocid la Bucha și Andriivka.

Pe 16 iunie, a reușit să părăsească Ucraina ascunzându-se într-un camion cu destinația Rusia. După evadarea sa, a contactat activiști pentru drepturile omului de la Gulagu.net pentru a-l ajuta să părăsească Rusia. Pe 15 noiembrie a aterizat la Madrid, unde a cerut imediat azil politic. Potrivit lui Cibrin, în timp ce cererea sa este în curs de examinare, el va fi plasat într-un centru temporar pentru refugiați.

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Emmanuel Macron: „A abandona Moldova, să o lăsăm să sufere, e egal cu a hotărî că Europa nu mai este fidelă valorilor sale”
Articolul anterior
Înmormântare cu bucluc. Rudele s-au luat la bătaie la ieșirea din biserică
Articolul următor