Trei voluntari din grupul „Împreună împotriva Covid-19”, care oferă suport chișinăuienilor din zona de risc, în parteneriat cu Serviciile de Asistență Socială din municipiu, au fost diagnosticați cu noul tip de coronavirus, săptămâna trecută. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor Primăriei.
„A fost depistată infectarea a 3 voluntari din grupul „Împreună împotriva Covid-19”. Imediat s-a făcut dezinfecția încăperilor și pe 24 și 25 aprilie a fost dispusă testarea a încă 30 de voluntari implicați în repartizarea pachetelor cu produse alimentare beneficiarilor. Din cei încă 30 de voluntari testați pe 24 și 25 doar încă unul a fost diagnosticat cu Covid-19”, a declarat Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, potrivit unimedia.info.„Persoanele date sunt la autoizolare, dar Linia Verde continuă să funcționeze, fiind asigurată de către asistenții sociali din teritoii, președintele celulei de criză și toți colaboratorii Asistenței Sociale. Persoanele se pot adresa în continuare și pot beneficia de serviciile pe care le oferim”, a mai adăugat aceasta. Vă informăm că unul dintre voluntarii Inițiativei Împreună Împotriva COVID-19 a fost testat pozitiv.
Precizăm că reprezentanții grupului de inițiativă „Împreună împotriva Covid19” au informat public despre primul caz de infectare în rândurile voluntarilor pe data de 23 aprilie. „Persoana are simptome ușoare și se simte deja mai bine. Fiind unul dintre cei mai activi membri ai Inițiativei, acesta a interacționat cu mai multe persoane în ultimele zile. Imediat cum am aflat vestea, am anunțat coordonatorii Inițiativei, toți s-au autoizolat (fie nu au mers acasă la cei dragi, dacă am avut opțiunea, fie ne-am autoizolat de ceilalți membri ai familiei). Am anunțat STOP LIVRĂRI. Inca de la prima ora dupa am aflat rezultatul am făcut lista potențialilor contactați în ultimele zile (astfel încât dacă rezultatul testului este pozitiv să îi anunțăm imediat) și au căutat opțiuni de a fi testați cât de curând. Unii dintre noi au avut simptome ușoare, majoritatea însă nu le aveau. Cunoaștem însă că virusul este asimptomatic pentru majoritatea”, se menționează în postarea de pe pagina de Facebook a grupului.
Voluntarii spun că au apelat imediat autoritățile, pentru a beneficia de testare: „Am luat legătura cu cei din conducerea primărieii și direcției sociale. Ni s-a spus că trebuie să prezentăm simptome clare dacă vrem să fim testați. Știam doar că am interacționat cu o persoană infectată, apoi, trebuie să mergem la familiile noastre, mulți având acasă părinți 60+ sau spații închiriate pe care le împărțim cu alți oameni dragi și față de care suntem responsabili. În lipsa testării rapide, înseamnă că toți coordonatorii Inițiativei trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile, ceea ce ar îngreuna foarte mult procesul de preluare a apelurilor și de ajutorare a persoanelor vulnerabile. Or efortul celor din Inițiativa Împreună Împotriva COVID-19 este esențial pentru municipiul Chișinău și pentru oferirea de asistență rapidă.
Ne-a îngrijorat și întristat reacția lentă sau chiar lipsa de reacție a autorităților publice locale. Am solicitat în repetate rânduri voluntarii noștri să fie testați, mai ales că sunt în contact cu atâtea alte persoane. Ieri am fost puși în fața unei crize. 12 dintre coordonatori eram sau ne-am deplasat spre oficiu. Două persoane au chemat Ambulanța, una dintre ele având simptome. Am cerut să fim cazați undeva, 10 persoane neavând unde să meargă pentru a nu supune riscului părinții sau colegii de gazdă.
Din cauza lipsei unor răspunsuri clare, ne-am descurcat pe cont propriu. Am gasit de suport (nume pe care îl vom face public mai târziu) care au reacționat prompt la apelul nostru și ne-au achitat testele la clinica privata pentru 13 coordonatori – cei care au interactionat practic zilnic cu colegul nostru confirmat cu COVID-19”.
Solicităm public autorităților, atât naționale, cât și locale, să testeze pe cei care au intrat în contact direct cu persoane infectate și să ofere prioritate celor din Linia Întâi – medici, lucrători medicali, șoferi, polițiștii, pompierii, curieri, asistenți sociali, vânzători și voluntari din mai multe inițiative. Cerem să fie testați toți voluntarii inițiativei împreună împotriva covid-19 care fost expuși. Totodată, solicităm acțiuni concrete din partea autorităților de a oferi cazare alternativă celor care sunt infectați, astfel încât să nu supună riscului îmbolnăvirii pe apropiații lor.
Inițiativa „Împreună Împotriva Covid-19” activează de o lună, din ea făcânt parte peste 500 de voluntari și 16 coordonatori. În cadrul activităților de voluntariat, au fost ajutate 910 persoane, dintre care aproape jumătate au beneficiat de produse din banii colectați prin campania online de colectare de fonduri. Au fost livrate mii de prinzuri calde zeci de coșuri de Paște și alte tipuri de ajutoare.