Faimoasa Pădure Amazoniană din Brazilia a înregistrat un număr record de incendii în acest an, sugerează noi date ale agenției spațiale.
Institutul Național de Cercetări Spațiale (Inpe) a declarat că datele sale din satelit au arătat o creștere cu 84% față de aceeași perioadă din 2018.Cea mai mare pădure tropicală din lume, Amazonia, este un depozit vital de carbon care încetinește ritmul încălzirii globale. De asemenea, găzduiește aproximativ trei milioane de specii de plante și animale și un milion de indigeni.
Conservatoriștii l-au acuzat pe Președintele Bolsonaro pentru situația Amazoniei, spunând că a încurajat exploatatorii forestieri și fermierii să defrișeze pământul, iar oamenii de știință spun că pădurea a suferit pierderi într-un ritm accelerat de când a preluat funcția, în ianuarie.
Incendiile adesea apar în sezonul uscat în Brazilia, dar sunt, de asemenea, demarate în mod deliberat în eforturile de defrișare ilegală a terenurilor pentru fermă. Inpe a declarat că a depistat peste 74.000 de incendii între ianuarie și august – cel mai mare număr de la înregistrarea înregistrărilor din 2013. Acesta a declarat că a observat mai mult de 9.500 de incendii forestiere începând de joi, în mare parte în regiunea Amazonului.
Imaginile din satelit au arătat cel mai nordic stat din Brazilia, Roraima, acoperit de fum întunecat, în timp ce vecina Amazonas a declarat o urgență în urma incendiilor. Pădurea Amazoniană, cunoscută și ca Amazonia sau Jungla Amazoniană, este o pădure umedă de foioase care acoperă cea mai mare parte a bazinului Amazonului. Pădurea este situată în partea de nord a Americii de Sud, și se întinde pe teritoriul a 9 țări: Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam și Guyana Franceză, având o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați.
Amazonia constituie peste jumătate de păduri tropicale rămase pe Pământ și reprezintă cel mai bogat ecosistem al lumii, cu aproape 390 de miliarde arbori divizați în 16.000 de specii, cu multe specii încă nedescoperite și endemice, precizează wikipedia.org. 60% din pădure se află pe teritoriul Braziliei, 13% se află în Peru, 10% se află în Columbia iar restul este împarțită de celelalte șase state. În anul 2008 Pădurea Amazoniană a fost canditată pentru cele „7 Noi Minuni ale Naturii”.