Turniruri internaționale între maturi și copii, la Festival Medieval 2018!

În perioada 23 și 24 iunie, la Complexul Etno-Cultural Vatra se va desfășura a IV-a ediție a Festivalului Medieval, care va fi gazda Turneului Internațional de Lupte Istorico-Medievale, unde vor participa peste 250 de cavaleri ai cluburilor din Polonia, Republica Belarus, Ucraina și Republica Moldova.

separator

Misiunea cavalerilor în vremurile contemporane e anevoioasă, iar turnirurile și competițiile medievale din cadrul Festivalului Medieval 2018 vor încerca să scoată lumea din cotidian, să o transpună în Evul Mediu pentru a vedea cum trăiau oamenii acelor vremuri, cum se distrau, care le erau ocupațiile. Luptele între cavaleri și turnirurile aduceau în lumina scenei adevărate vedete pentru publicul care savura spectacolul și măiestria mânuitorilor de arme.

În cadrul festivalului se va organiza turnirul la tragerea cu arcul, iar în afară de profesioniștii care vor concura între ei, arbitrați și apreciați de o echipă profesionistă de observatori, vor avea posibilitatea să se înscrie în competiție și vizitatorii.

Copiii care doresc să aibă parte de o experiență absolut fantastică în spirit medieval se pot înregistra preventiv sau pe loc la Turnirul Internațional de Tragere cu Arcul, care va avea loc în cadrul Festivalului Medieval. Acestea vor fi ghidați de arcași profesioniști și premiați oficial conform rezultatelor obținute.

Cele mai curajoase femei din cluburile internaționale de reconstituire istorică vor concura între ele, fiind puse la diferite încercări, având ca sarcină principală zdrobirea sau tăierea cât mai exactă a diferitor ținte (fructe, legume, sticle). Se vor utiliza cele mai adevărate și mai ascuțite săbii și pumnale medievale.

Un eveniment de o atracție deosebită sunt luptele medievale profesioniste între copii. Copiii vor lupta pe categorii de vârstă de la 8 la 14 ani. Vom asista la lupte unul la unu și trei la trei, unde vor fi utilizate diverse arme medievale cum ar fi sabie, scut, lance, topor, etc.

Toate aceste turniruri și competiții sunt de o mare intensitate, cu armuri și arme ce reproduc fidel originalele istorice, de aceea vor respecta un sistem de reguli foarte stricte și standarte ridicate ale echipamentelor de protecție.

​Echipa Complexului VARA vă îndeamnă să fiți parte a istoriei pe 23 și 24 iunie și să petreceți două zile departe de forfota orașului la cel mai așetptat eveniment cultural al anului – Festivalul Medieval.

Achiziționează bilete online pe www.afisha.md!

Important! Intrarea este gratis pentru copiii până la 12 ani. Toți vizitatorii care vor veni până la orele 11:00, vor intra pe teritoriul Complexului VATRA gratuit.

Mai multe detalii la nr. 079551133, pe pagina de facebook și pe pagina oficială a evenimentului.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

6 greşeli pe care le faci când te dai cu parfum
Articolul anterior
De la 102 la 64 de kg! Mariana a slăbit spectaculos după ce și-a schimbat complet stilul de viață
Articolul următor