Ucraina: 93% dintre locuitori cred în victorie, 89% sunt împotriva armistițiului temporar cu Rusia

Marea majoritate a ucrainenilor, 93%, consideră că Ucraina este capabilă să respingă atacul Federației Ruse, în timp ce încrederea în victorie domină în toate regiunile țării, potrivit unui sondaj realizat de grupul sociologic Rating pe 18 martie, citat de Interfax Ukraine și ziare.com.

Război în Ucraina: consecinţe pentru Germania

Aproape jumătate (47%) dintre cei chestionați speră că Ucraina va putea câștiga războiul cu Federația Rusă în următoarele câteva săptămâni. Aproape un sfert (23%) consideră că războiul va dura câteva luni. Doar 12% cred că războiul se va termina în șase luni sau un an ori mai mult. Practic, cei care nu cred deloc în victorie sunt aproape inexistenți. La 17% dintre cei chestionați li se greu să răspundă la această întrebare.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Negocierile directe dintre președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin privind încheierea războiului sunt susținute de 74% dintre respondenți. Sunt ceva mai mulți susținători ai negocierilor directe în sudul și estul țării.

În același timp, semnarea unui armistițiu temporar cu Federația Rusă fără retragerea trupelor acesteia de pe teritoriul Ucrainei, conform a 89% din populație, este inacceptabilă.

Pe parcursul studiului, 1.000 de respondenți cu vârsta de 18 ani și peste din toate zonele, cu excepția celor ocupate temporar, au fost intervievați folosind metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviews).

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Atleta din Republica Moldova Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba aruncarea ciocanului. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la ParisFoto: Mec.gov.md

Potrivit MEC, sportiva a reușit această performanță în cadrul Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria, unde a înregistrat rezultatul de 75.95 metri și a ocupat locul I. Normativul de calificare la Olimpiada de Vară este de cel puțin 74 de metri.

De asemenea, la competiția din Bulgaria, Zalina Marghieva a doborât și recordul național la această probă, pe care îl deținea tot ea din 2019, cu rezultatul de 74.74 metri.

Pentru Zalina Marghieva va fi a cincea participare consecutivă la Jocurilor Olimpice de Vară, un record pentru atletismul din Republica Moldova.

Participarea sportivei la Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria a fost posibilă cu sprijinul financiar al Ministerului Educației și Cercetării.

Până acum Republica Moldova și-a asigurat 13 cote de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Foto: Mec.gov.mdgallery images

Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean. A alergat cu ea prin Franța

A trăit o experiență unică! Moldoveanul Victor Chetrari a avut onoarea de a purta flacăra olimpică în cadrul turului prin Franța. Soția sa a povestit că Victor a fost prezent la deschiderea din Marsilia și a alergat cu torța specială pe data de 12 mai, în orașul Aix-En-Provence.

Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean: A alergat cu ea prin FranțaFoto: tv8.md

Victor Chetrari a fost selectat drept purtător al flăcării Jocurilor Olimpice de Vară de către un juriu din Paris, în cadrul companiei unde activează, transmite tv8.md

Moldoveanul a fost apreciat pentru entuziasmul său, implicarea activă în promovarea sportului și participarea la diverse competiții sportive, inclusiv Triathlon de Deauville. De asemenea, el este un practicant dedicat al Muay Thai-ului.

Citește mai departe pe tv8.md.

Ce dau de pomană moldovenii și câți bani au cheltuit în acest an pentru Paștele Blajinilor

De Paștele Blajinilor, moldovenii își pomenesc rudele răposate. Tradiționalele pomeni, care includ căni, farfurii şi prosoape, sunt completate cu dulciuri și colaci.

„Dulciuri punem, vesela ceva, nu tare bogate, modest. Știți, eu vreau să vă spun, mi-a venit fiul din Rusia și el împreună cu fiica, ei au cumpărat pentru că eu nu merg. Două mii undeva s-au dus”, spun oamenii, transmite tvn.md. 

Pentru pomenile pe care le dau de sufletul răposaților, moldovenii au cheltuit în jur de 3.000 de lei.

„Colac, dulciuri, veselă trebuie să fie obligatoriu și apă. Asta este după regula bisericească. Așa ne-au învățat părinții și așa noi facem, asta dăm de pomană, dar nu cine știe ce. Dacă sunt foarte multe pomeni, la mulți răposați, se ridică cheltuielile la 2.000 de lei”. 

„Eu mă stărui să cumpăr, de obicei, ceva cu ce se folosește omul. Eu întreb ce îi trebuie cui vreau să dau de pomană, să nu fie bani aruncați în vânt. Cu o mie nici nu te duci la piață. Aici trebuie minim 3.000-4.000, așa”.

„Ceva pentru bucătărie, un ștergar, veselă, albituri, cam așa”. 

Mai mult decât pomana, este importantă rugăciunea pentru cei adormiți.

„Venim în această zi însemnată pentru fiecare dintre noi, de la mic până la mare să le aducem un omagiu și să le facem slujba de pomenire, fie la biserică, fie în cimitire”, spune protoereul Simion, Parohul Bisericii „Sf. Simeon Stîlpnicul”, Briceni. 

Cetățenii ruși care spun deschis că sunt împotriva războiului sunt forțați să demisioneze
Articolul anterior
Hackerii de la Anonymous anunță o lovitură de proporții asupra lui Putin: „Intensificăm atacurile!”
Articolul următor