Ucrainenii evadează în masă din teritoriile ocupate de ruși. Istorii despre represiune și crime: ”Ți-e frică să te uiți pe fereastră”

Aproximativ 100 de ucraineni trec zilnic în Ucraina printr-un punct neoficial de trecere a frontierei, aducând cu ei povești despre represiune și teamă cu privire la viața în teritoriile controlate de ruși, scrie ziare.com, conform The New York Times.

Soldații ruși au apărut la Evelina acasă aproape de miezul nopții cu un mesaj de rău augur.

„Dacă în două săptămâni nu ai un pașaport rusesc, vom vorbi cu tine într-un mod diferit”, a povestit Evelina, o asistentă socială care până în această lună a trăit sub ocupația rusă în sud-estul Ucrainei.

Ea nu se aștepta să aibă acea conversație. În schimb, a strâns câteva bunuri într-o valiză și a plecat cu fiica ei adolescentă, îndreptându-se spre teritoriul controlat de Ucraina.

În ținuturile guvernate de Rusia, a spus ea, a devenit atât de tensionat încât „ți-e frică să te uiți pe propria fereastră”.

Blocajul militar care s-a instalat în sud-estul Ucrainei reprezintă o amenințare de securitate pentru restul țării și amenință Europa cu o perioadă lungă de instabilitate. Dar pentru cei 4 până la 6 milioane de ucraineni care trăiesc în zonele stăpânite de ruși, așa cum era Evelina, impasul înseamnă ceva mai deprimant: o ocupație fără sfârșit la orizont.

Golit de aproximativ jumătate din populația sa și sub o guvernare militară dură, teritoriul ocupat de ruși, de dimensiunea Țărilor de Jos, este blocat într-o stare tulburătoare: condusă de Rusia, dar recunoscută de majoritatea restului lumii ca ucraineană.

Demografia din aceste regiuni se schimbă pe măsură ce persoanele apte de muncă fug, lăsând în urmă o populație mai în vârstă și mai săracă.

Soldații ruși s-au cazat în case abandonate și criminalitatea a crescut. Oamenii de afaceri ruși îi presează puternic pe proprietarii de afaceri locali să vândă magazine și ferme, iar migranții din Asia Centrală s-au prezentat să facă comerț în piețe și să lucreze ca muncitori.

Căutările sunt obișnuite. Serhi, în vârstă de 41 de ani, care a părăsit orașul Energodar luna aceasta, a spus că apartamentul său a fost percheziționat de trei soldați. „Unul stătea în casa scării cu un pistol, iar ceilalți doi au venit înăuntru și au verificat toate lucrurile”, a spus el.

Reprimarea, inclusiv tortura în locurile de detenție improvizate din subsoluri, îi vizează pe cei bănuiți de simpatii pro-ucrainene, modificând structura politică a zonei în favoarea Rusiei, dar și schimbând peisajul cultural departe de limba și identitatea ucraineană.

Rusia controlează acum aproximativ 17 la sută din terenul ucrainean. Regiunea este interzisă grupurilor de apărare a drepturilor omului și majorității ziariștilor independenți, dar relatările oamenilor care au părăsit zonele ocupate oferă o fereastră către această porțiune a Ucrainei.

”Coridor de pace” informal

Evelina a urmat o rută neobișnuită, dar din ce în ce mai populară, pentru a ajunge pe teritoriul controlat de ucraineni: călătorind în Rusia și îndreptându-se spre nord și vest, apoi înapoi în Ucraina printr-o trecere neoficială a frontierei din apropierea orașului Sumî.

Acea rută este urmată de aproximativ 100 de ucraineni zilnic. Ei angajează șoferi sau iau transportul public în Rusia pentru a ajunge la graniță. De acolo, se îndreaptă spre Ucraina, un flux subțire de familii epuizate care merg pe jos peste 3 kilometri pe un drum rural aflat între cele două armate, un improbabil coridor de pace între două națiuni care duc un război violent.

Armatele folosesc trecerea pentru a face schimb de morți și prizonieri și au negociat un armistițiu informal care a funcționat în cea mai mare parte a timpului, au declarat polițiștii de frontieră care lucrează în zonă. Civilii au aflat despre loc, iar cei care dețin un pașaport ucrainean profită și ei pentru a scăpa de ocupație.

Pe măsură ce sosesc, se odihnesc un timp la o școală folosită pentru interogatorii de către agenția de informații a Ucrainei, cunoscută drept un loc de filtrare. În interviuri, ei au descris represiunea și brutalitatea rusă, dar și guvernele locale funcționale și sistemele de bunăstare, pe măsură ce Rusia își consolidează controlul.

Pentru Evelina, teama de arestare și anxietatea tot mai mare a fiicei ei au motivat-o să plece.

În timpul verii, se părea că orașul ei natal ar putea fi eliberat. Se află la doar 40 de kilometri de punctul în care a început o contraofensivă ucraineană în iunie și urma să împingă Rusia din sudul Ucrainei. Dar atacul a încetat după aproximativ 16 kilometri.

Până la plecarea ei luna aceasta, a spus Evelina, aproximativ jumătate din populație accepta ocupația, primind pașapoarte rusești, pensie sau asistență socială. Ea a refuzat să identifice orașul și, ca și alții intervievați de New York Times, a cerut ca numele ei să fie ascuns din motive de securitate.

Ei au trăit alături de sute de soldați ruși așezați în casele abandonate și de etnici azeri proaspăt sosiți care vând mărfuri în piața locală.

În mod obișnuit, autoritățile locale de ocupație instalează un colaborator ca șef al administrației locale sau regionale, în timp ce un comandant militar rus exercită controlul de facto asupra comunității.

Pentru ajutor economic și expertiză în administrația municipală și locală, Rusia a înființat o „înfrățire“ cu orașe rusești. Administrația orașului Sankt Petersburg, de exemplu, a contribuit cu o anumită finanțare la refacerea Mariupolului, orașul-port de la Marea Azov, în mare parte aplatizat de asediul de anul trecut.

Administratorilor de ocupație li s-au oferit locuri de muncă în Rusia dacă au performanțe bune, încurajând rușii capabili și colaboratorii să ocupe funcții în Ucraina ocupată. Un șef adjunct al regiunii ocupate Donețk, de exemplu, a devenit guvernator al regiunii siberiene Omsk din Rusia.

Rusia oferă stimulente economice pentru colaboratori și ruși care îmbină politica, afacerile și crima organizată

Politicile de ocupație ale Rusiei oferă, de asemenea, stimulente economice pentru colaboratori și ruși care îmbină politica, afacerile și crima organizată, potrivit unui studiu publicat în această toamnă de David Lewis, de la Royal United Services Institute, un institut de cercetare din Londra.

„A existat o gamă uluitoare de interese de afaceri, grupuri criminale, companii militare private și batalioane de „voluntari”, a scris Lewis.

O lege permite ca proprietățile abandonate de ucrainenii fugari să fie atribuite pentru administrare altora, de obicei oamenilor de afaceri ruși.

Dar rușii gestionează ocupația în principal prin represiune, lăsând în urmă dovezi de detenție, tortură și crime de oriunde s-au retras. Voluntarii de la punctul de trecere de lângă Sumî spun că ucrainenii sosesc cu relatări îngrozitoare despre crime de război ale rușilor.

O femeie pe nume Olga a descris cum soldații au intrat în casa ei și i-au bătut soțul cu o tigaie, acuzându-l că aparține rezistenței ucrainene.

A urmat o tehnică abuzivă de interogare, a spus ea. I-au separat și i-au spus că soțul ei a mărturisit că este spion, încurajând-o să-l învinuiască. Soțul a fost arestat și cadavrul său a fost găsit ulterior într-o pădure din afara orașului, a spus ea.

Ucrainenii au povestit presiunile zilnice la care sunt supuși pentru obținerea pașapoartelor rusești și au povestit despre oameni reținuți dacă au fost auziți vorbindu-l de rău pe președintele Vladimir Putin.

Autoritățile ucrainene spun că nu se opun ca ucrainenii să obțină pașapoarte rusești pentru a evita arestarea sau pentru a permite călătoriile.

„A trăi fără pașaport rusesc în teritoriile ocupate temporar este foarte greu și periculos”, a spus Ivan Fedorov, primarul Melitopolului, care a fugit pe teritoriul controlat de ucraineni în lunile după ce orașul său a fost capturat de forțele ruse.

Tatiana Korobkova, un psiholog care îi consiliază pe cei care trec granița și se află într-o stare tulbure, a spus că persoanele în vârstă sunt cel mai adesea supărate pentru casele sau fermele pe care le-au lăsat în urmă, simțind că o viață întreagă de muncă s-a pierdut cu șanse aparent mici acum ca armata ucraineană să le elibereze curând.

Multe femei tinere au descris violurile prin care au trecut, a spus Korobkova. Și părinții își fac griji că copiii lor vor dezvălui, din neatenție, părerile anti-ruse ale familiei în timp ce merg la școală. „Ei pun copiilor întrebări viclene” în școli, a spus ea. „Dacă copilul răspunde greșit, urmează vizita la părinți.”

Mulți oameni strămutați se trezesc într-un fel de blocaj emoțional, incapabili să se angajeze pe deplin în noi vieți într-un mediu nou și poate sperând că într-o zi se vor întoarce acasă.

Mikola, în vârstă de 64 de ani, a fugit din Enerhodar, un oraș de pe râul Nipru, cu o populație, înainte de război, de aproximativ 50.000 de locuitori. Aproximativ 8.000 de oameni au rămas, a estimat el.

Nu regretă că a plecat. Orașul și cea mai mare parte din Ucraina ocupată, a spus el, sunt „ca zona Cernobîl”, regiunea de orașe ciudate și goale abandonate după dezastrul nuclear din 1986.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Macron cheamă liderii Europei la un summit de urgență, după provocările lansate de Administrația Trump

Președintele francez Emmanuel Macron convoacă liderii europeni pentru un summit de urgență la Paris, luni, potrivit ministrului polonez de externe Radosław Sikorski, aflat sâmbătă la Conferința de securitate de la München, informează Politico.

„Sunt foarte bucuros că președintele Macron i-a chemat pe liderii noștri la Paris”, a spus Sikorski, adăugând că se așteaptă ca liderii europeni să discute „într-un mod foarte serios” provocările prezentate de președintele american Donald Trump. „Președintele Trump are o metodă de operare pe care rușii o numesc – razvedka boyem – recunoaștere prin luptă: împingeți și vedeți ce se întâmplă, apoi vă schimbați poziția. Și trebuie să răspundem”, a spus ministrul polonez.

Întâlnirea va avea loc luni, potrivit a doi oficiali UE, dar nu este clar dacă întâlnirea va implica toți liderii UE sau doar un grup mai mic de țări și dacă vor fi invitați și alți lideri europeni precum premierul britanic Keir Starmer.

Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, care a făcut parte din panelul de discuții cu Sikorski la München, nu a confirmat sau infirmat summitul de urgență. Sikorski a declarat ulterior că premierul polonez Donald Tusk va călători luni la invitația lui Macron la întâlnire. „Trebuie să ne arătăm puterea și unitatea”, a spus Sikorski într-o postare pe rețelele de socializare.

Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina spune că Europa nu va fi la masa negocierilor de pace. „S-ar putea să vă enerveze puțin”

.

Europa va fi consultată, dar nu va fi prezentă la masa discuțiilor de pace planificate între SUA, Rusia și Ucraina, a dezvăluit trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, într-o nouă declarație care stârnește stupoare printre liderii europeni, scrie digi24.ro

Întrebat dacă Europa va fi prezentă la discuțiile de pace în curs de planificare, Keith Kellogg a răspuns că provine din „școala realismului, iar acest lucru nu se va întâmpla”.

„E ca atunci când zgârii cu creta pe tablă, s-ar putea să vă enerveze puțin, dar vă spun un lucru care este foarte sincer”, a declarat el sâmbătă, potrivit The Guardian. „Iar prietenilor mei europeni le-aș spune: intrați în dezbatere, dar nu plângându-vă că ați putea să fiți la masă sau nu, ci venind cu propuneri concrete, idei, sporindu-vă cheltuielile (pentru apărare)”, a mai adăugat el.

Remarcile lui Kellogg vor provoca consternare în rândul unor lideri europeni care nu au încredere în Trump și consideră că securitatea țării lor este inextricabil legată de soarta Ucrainei, notează The Guardian.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că președintele francez, Emmanuel Macron, a invitat liderii europeni la Paris duminică pentru a discuta situația.

Kellogg a mai declarat că unul dintre motivele pentru care negocierile de pace anterioare dintre Ucraina și Rusia au eșuat a fost implicarea a prea multor țări care nu aveau capacitatea de a gestiona un astfel de proces. „Nu vom merge pe această cale”, a spus el în marja Conferinței de securitate de la München.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a folosit discursul său din cadrul conferinței pentru a avertiza că Europa riscă să fie exclusă din negocieri. El a îndemnat Europa să accelereze și să formeze o armată europeană, în care Ucraina să joace un rol central.

Liderii europeni, loviți vineri de discursul dur al vicepreședintelui SUA, JD Vance, sunt din ce în ce mai îngrijorați de abordarea lui Trump cu privire la un acord de pace în Ucraina și se tem că s-ar putea ajunge la un acord avantajos pentru SUA, dar cu implicații pe termen lung nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru Europa, mai scrie The Guardian.

Kellogg a afirmat că aspectele critice ale negocierilor sunt garantarea faptului că războiul nu va reîncepe după o încetare a focului și determinarea modului în care Ucraina își va păstra suveranitatea. El a spus că acest lucru ar necesita o garanție de securitate credibilă, adăugând că Trump, în calitate de unic factor de decizie în SUA, nu a fost încă în măsură să definească o astfel de garanție. El a spus: „Trump are nevoie de o gamă completă de opțiuni” și „toate opțiunile sunt pe masă”.

De asemenea, Kellogg a mai spus că lucrează „pe timpul lui Trump”, adăugând că se așteaptă la un acord în câteva săptămâni sau luni. Un aspect cheie a fost să se convină asupra modului în care vor fi tratate încălcările oricărui acord de încetare a focului, a mai precizat el.

Kellogg a declarat că lucrează cu contactele sale din cadrul alianței NATO, în timp ce Steve Witkoff, emisarul pentru Orientul Mijlociu, a fost în contact cu rușii.

Reacţiile liderilor europeni Premierul Croaţiei, Andrej Plenković, prezent la conferinţă, a declarat că nu orice acord de pace este acceptabil, ci doar unul care asigură integritatea teritorială a Ucrainei. El a adăugat că excluderea Europei din negocieri ar fi „inacceptabilă” din punct de vedere politic, având în vedere legăturile transatlantice istorice dintre Europa şi Statele Unite.

Premierul Islandei, Kristrún Frostadóttir, a exprimat o nemulţumire generală a liderilor europeni faţă de poziţia SUA, declarând că „oamenii încă nu sunt siguri ce vor să facă americanii” şi că este dificil pentru oficialii europeni „să răspundă constant unor declaraţii neclare”.

Fostul ministru de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a adoptat o poziţie mai critică, spunând că Europa nu se află la masa negocierilor pentru că „nu are mare lucru de oferit”. „Dacă am fi gata acum să oferim trupe, bani şi integrare în UE, am putea avea propria noastră masă de negocieri. Am putea invita Ucraina, Putin, Trump şi pe oricine altcineva să discutăm despre pace aşa cum o înţelegem noi,” a declarat Landsbergis.

„Din păcate, acum suntem doar nişte spectatori. Iar atunci când eşti doar un spectator, eşti dependent,  iar cel de care depinzi este cel care stabileşte regulile,” a concluzionat el.

.

Lilian Carp, despre planurile consilierilor PAS din CMC: „Vom opri mafia imobiliară și nu vom admite ca orașul să se înece în ambuteiaje”
Articolul anterior
Tany Vander a cântat la balcon, într-un mod inedit, piesa „Trenulețul”
Articolul următor