Uite cum arată acum celebrele fete Bond

De la apariția primului film James Bond au trecut deja 50 de ani. Pe lângă actorii care l-au interpretat pe celebrul spion, atenția publicului s-a îndreptat și spre așa-numitele „fete Bond”. Iată lista fetelor care au fost cele mai renumite în această serie de film.

Ursula Andress– actriță a fost prima care s-a filmat în seria James Bond. Acum Ursula are 76 de ani, dar din generația ei, ea a fost una dintre cele mai frumoase și seducătoare actrițe. Ea a jucat alături de  Sean Connery.


Shirley Eaton 
este și ea una din frumoasele fete Bond jucând rolul frumoasei Jill Masterson în „James Bond: Goldfinger”. Actrița are acum 75 de ani.



Honor Blackman
 datorită rolului jucat în seria Bond  a urcat pe locul al doilea în topul Entertainment Weekly, ca cea mai dorită “fată Bond”,  fiind depașită doar de personajul Ursulei Andress. Honor are acum 87 de ani.



Claudine Auger,
  fosta Miss Franța, a reușit să impresioneze foarte tare producătorii reușind, astfel, să joace rolul lui Domino, care inițial trebuia să-i revină unei italience. Actrița are acum 71 de ani.

Jane Seymour a  reușit să primească numeroase roluri , după apariția sa în James Bond. Ea are acum 61 de ani.

Izabella Scorupco a jucat alături de Pierce Brosnan, interpretând  rolul Nataliei Simonova. Astăzi  are 42 de ani, iar  în trecut actrița a mai fost și imaginea unor brand-uri de renume precum Tiffany, H&M, Oriflame sau Wera.

Teri Hatcher  a jucat în filmul „James Bond:Tommorow Never Dies„, unde a interpretat-o pe Paris Carver. Actrița deseori a fost inclusă pe lista celor mai frumoase femei din lume,  astăzi are 47 de ani.

Denise Richards după ce a interpretat rolul fetei Bond,  nu a reușit prea tare să impresioneze, fiind prima pe lista celor mai neinspirate alegeri pentru acest rol. Chiar și așa la cei 41 de ani, Denise este una dintre cele mai frumoase femei de la Hollywood.

Sophie Marceau a apărut în acestă serie alături de Pierce Brosnan și Denise Richards. Actrița a jucat rolul Elektrei King, acum are 45 de ani.


Halle Berry a reușit să impresioneze publicul cu acest rol. La cei 46 de ani, Halle are în spate o cariera fulminantă,  reușind chiar să câștige un Oscar pentru rolul din “Monster’s Ball”.

Eva Green a avut o performanță  minunată în „Casino Royale”, primind chiar un premiu Bafta. De origine franceză, în vârstă de 32 de ani, ea și-a început cariera actoricească  debutând în controversatul film al lui Bernardo Bertolluci, „The Dreamers”.

Olga Kurylenko  este prima fată Bond care vine dintr-un stat ce a aparținut URSS-ului. Cu acest rol  actrița  ucraineancă a stârnit un val de controverse în Rusia, unde a fost acuzată de „trădare morală și intelectuală”. Ea are 32 de ani.

UE alocă 300 de milioane de euro, în premieră, pentru achiziții comune de armament și sprijin pentru Ucraina

Uniunea Europeană a aprobat pentru prima dată finanțarea achizițiilor comune de armament de către statele membre, inclusiv rachete și muniție, care vor fi parțial direcționate către Ucraina. În cadrul mecanismului „Întărirea industriei europene de apărare prin achiziții comune” (EDIRPA), au fost selectate cinci proiecte, fiecare beneficiind de un buget de 60 de milioane de euro. Valoarea totală a finanțării se ridică la 300 de milioane de euro, potrivit anunțului făcut pe 14 noiembrie de oficialii de la Bruxelles, scrie moldova1.md citată de DW.

„Este pentru prima dată când folosim bugetul UE pentru a sprijini statele membre în achizițiile comune de produse de apărare”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene.

Achizițiile includ sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, vehicule blindate moderne și muniție. Aproximativ 20 de state membre sunt implicate în aceste proiecte, unele participând pentru prima dată în inițiativa EDIRPA.

Măsurile au ca scop eliminarea „deficiențelor critice” din potențialul de apărare al UE, accentuate în urma sprijinului oferit Ucrainei. Majoritatea proiectelor vizează achiziționarea de echipamente destinate Ucrainei, pentru a susține capacitățile sale de apărare în fața agresiunii externe.

Proiectele au fost selectate în urma unui concurs organizat de Comisia Europeană în luna martie.

Poșta Moldovei, pregătită să elibereze compensațiile

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” anunță că este pregătită să elibereze compensațiile pentru perioada rece a anului și colaborează în acest sens cu instituțiile competente. Precizarea vine în contextul în care, beneficiari de compensații la energie, care nu au carduri bancare, vor ridica banii la poștă, transmite IPN.

„Conform prevederilor legale și în strânsă colaborare cu autoritățile și instituțiile competente, întreprinderea va asigura plata acestora conform procedurii stabilite, pentru a sprijini cetățenii din întreaga țară. În acest context, așteptăm cetățenii care beneficiază de compensații să se apropie în orice oficiu poștal din țară, pentru a le ridica”, se arată într-un comunicat de presă.

Compensațiile pentru energie se acordă, în acest an, sub formă monetară, oferită direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă. Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică și electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a primi compensații pentru noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. În perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Până în prezent, au fost depuse circa 465 de mii de cereri pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 238 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor.

14 programe noi de studii în universitățile din țară, printre care „Inteligența artificială și știința datelor”

Trei universități din R. Moldova au lansat 14 programe noi de licență și master în noul an de studii. Reprezentanții Ministerului Educației spun că programele au fost adaptate la cerințele pieței muncii, așa încât să permită angajarea mai ușoară a viitorilor specialiști, scrie Europa Liberă

La noile specialități s-au înscris 319 studenți, iar 185 dintre aceștia sunt la masterat. Cei mai mulți studenți au optat pentru disciplina „Știința datelor” de la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au fost înmatriculați 90 de studenți la licență și 44 – la master.

La un alt program de master „Managementul dezvoltării personale și consiliere organizațională” de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” s-au înscris 37 de studenți, iar programul „Inteligența artificială și știința datelor” de la Universitatea de Stat din Moldova a atras 17 studenți.

Cinci programe noi de licență și opt de master au fost deschise la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova.

Un nou program de master va fi introdus în perioada următoare și la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. De asemenea, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, alte 63 de programe din șapte instituții de învățământ superior din țară au fost modernizate ca să asigure o mai bună pregătire a tinerilor pentru ca aceștia să poată ulterior să-și găsească mai ușor un post de muncă.

Acum doi ani, în mai multe universități din R. Moldova au fost inițiate specialități noi în cadrul programului „Profesiile Viitorului”. Este vorba despre: animație, game design și new media.

În anul de studii 2024-2025 în universitățile din țară au fost înmatriculați peste 13.000 studenți la licență (buget și contract), față de circa 11.000 în 2023. Dreptul, economia și IT-ul au fost cele mai solicitate de tineri.

Participantele Next Top Model by Cătălin Botezatu, mănâncă pe ascuns!
Articolul anterior
Stas Mihailov a devenit tătic!
Articolul următor