ULTIMA ORĂ! România a fost zguduită la amiază de un nou cutremur. Seismul a avut o magnitudine de 5,7. Panică şi pagube în mai multe oraşe

Un nou cutremur în România, azi, 14 februarie 2023. Potrivit Centrului Seismic Mediteranean, la ora 15:16 s-a produs un cutremur de 5,7 Richter (iniţial evaluat la 5,8), în apropiere de Târgu Jiu. Ulterior, INFP a anunţat că seismul a avut o magnitudine 5.7 şi s-a produs în Gorj, la adâncimea de 40 km. A fost resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. A fost urmat de două replici de 3,5 şi 3,4, în mai puţin de 15 minute de la producerea seimului cu magnitudinea de 5,7, scrie observatornews.ro. 

Seismul, mai puternic decât cel de luni, a avut magnitudinea de 5,7 şi s-a produs tot în Gorj. Vorbim despre cel mai puternic cutremur din ultimii cinci ani produs în România. În doar 15 minute a fost urmat de două replici. Au rumat momente de panică mai mulţi oameni au ieşit în stradă şi au sunat încontinuu la 112.

Urmările cutremurului din Gorj: avarii la clădiri și mașini, oamenii au ieșit în stradă

Mai multe avarii s-au produs la clădiri și mașini în urma cutremurului cu magnitudinea 5,7 produs marți în Gorj. Mai multe apeluri la 112 au fost înregistrate după seism. Cel puțin o mașină a fost avariată după ce bucăți dintr-o clădire din Tg. Jiu s-au desprins în timpul cutremurului.

Alte bucăți de tencuială au căzut din alte clădiri, iar autoritățile din Gorj au fost solicitate să intervină. Nu există informații privind eventualele victime, iar zecile de apeluri la 112 anunță probleme la construcții. Numeroși locuitori din localitățile aflate în apropiere de epicentru au ieșit în stradă.

Seismul s-a resimțit la Arad, București, Craiova și Cluj

Seismul vine la nici 24 de ore după producerea unui alt cutremur, cu magnitudinea 5,2 în aceeași regiune. Datele iniţiale ale Centrulului Seismologic Euro-Mediteranean arătau că seismul ar fi avut magnitudinea de 5,8. Cutremurul a fost resimţit din nou în mai multe judeţe ale ţării, dar şi în Capitală. Cu o zi în urmă, un cutremur de 5,2 s-a produs în judeţul Gorj şi a avut patru replici în mai puţin de o oră. Cutremurul a fost resimţit din nou în mai multe judeţe ale ţării, dar şi în Capitală.

„În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km. Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrad, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brasov”, a transmis INFP.

Cutremurul de azi din Gorj a fost urmat de 2 replici

Cutremurul cu magnitudinea 5,7, produs marţi după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat într-un interval de aproape 15 minute de două seisme, cu magnitudini de 3,5 şi 3,4 pe Richter, potrivit Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cea mai importantă replică, de 3,5 pe Richter, s-a produs la ora locală 15:29, la adâncimea de 5 km, respectiv la 101 km sud-vest de Sibiu, 103 km nord-vest de Craiova, 133 km vest de Piteşti, 169 km est de Timişoara şi 181 km sud de Cluj-Napoca.

Cel de-al doilea seism a avut magnitudinea de 3,4 şi s-a produs la adâncimea de 10 km, la 100 km nor-vest de Craiova, 110 km sud-vest de Sibiu, 138 km vest de Piteşti, 167 km sud-est de Timişoara, 187 km sud-est de Arad şi 189 km sud Cluj-Napoca.

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,7 s-a produs, marţi, la ora locală 15:16, în Oltenia, judeţul Gorj, după ce luni a avut loc în aceeaşi zonă un cutremur cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de 16,5 kilometri. Acesta a fost urmat de trei replici, cu magnitudini de 2,4, 2,8 şi 3,4 pe Richter. Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur de 4,7 pe Richter. 

IGSU: Echipele operative vor fi trimise în teren în misiuni de recunoaştere după cutremurul din Gorj

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, marţi, după producerea unui nou cutremur semnificativ, de 5,7 grade pe Richter, în Oltenia, Gorj, că până la acest moment nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, iar echipele operative vor fi trimise pe teren în misiuni de recunoaştere.

„Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din judeţele unde seismul a fost resimţit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere. Informaţii despre măsurile şi modul de comportare înainte, în timpul şi după producerea unui seism, pot fi găsite aici”, arată sursa citată.

În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă), precizează IGSU.

Donald Trump și-a instalat un buton roșu: Ce se face pe biroul președintelui american

Imaginile cu Donald Trump biroul oficial al președintelui de la Casa Albă au devenit virale. Oamenii au observat că liderul american și-a instalat un buton roșu într-o cutie de lemn. Acest „obiect” a fost prezent și în fostul mandat, însă fusese înlăturat de Joe Biden, scrie cancan.ro.

Donald Trump a revenit la Casa Albă, ca președinte al Statelor Unite, pentru a doua oară. În data de 20 ianuarie, a avut loc investirea celui de-al 47-lea președinte american. În cadrul discursului său, acesta a făcut mai multe declarații controversate care au făcut înconjurul lumii. De asemenea, în spațiul public, au fost discutate și imaginile cu liderul american din Biroul Oval. Butonul roșu a fost cel care a atras atenția.

De ce și-a instalat Donald Trump un buton roșu în Biroul Oval

Imediat cum și-a ocupat funcția, Donald Trump a început să facă modificări în biroul său de la Casa Albă. Spațiul a fost transformat după placul său, potrivit publicației The Wall Street Journal, care a avut acces exclusiv la locul de muncă al republicanului.

Președintele Americii și-a instalat imediat și un mic buton roşu într-o cutie de lemn, cunoscut încă din primul său mandat. Acesta fusese îndepărtat de Joe Biden, însă acuma  revenit din nou pe masa președintelui.

Ei bine, butonul are o funcție importantă pentru Donald Trump. Mai exact, atunci când îl apasă, un agent al administrației sale îi aduce Coca-Cola dietetică. Liderul american este un mare fan al sucurilor fără zahăr. În trecut, el obișnuia să bea până la 12 cutii pe zi.

Donald Trump a mai făcut și alte schimbări în Biroul Oval de la Casa Albă în doar câteva ore, cât a durat plecarea fostului președinte și revenirea sa. Acesta a readus portretul primului preşedinte american George Washington şi bustul prim-ministrului britanic Winston Churchill, înlăturate de Joe Biden în timpul mandatului său.

Totodată, au fost puse pe pereți portretele lui Benjamin Franklin, Thomas Jefferson şi Alexander Hamilton, primul secretar al Trezoreriei ţării. Sculptura din bronz „Bronco Tamer”, înfăţişând un cowboy care încearcă să domolească un cal, realizată de artistul Frederic Remington, a fost și ea instalată în biroul lui Donald Trump.

Chișinău, în topul mondial al celor mai criminale orașe

La începutul anului 2025, baza globală de date Numbeo a actualizat clasamentul orașelor cu cele mai ridicate niveluri de criminalitate, scrie sinteza.org.

Conform acestui raport, Chișinău ocupă locul 216 din 380 de orașe, cu un indice al criminalității de 42.0. Comparativ cu anul precedent, când indicele era de 42.7, situația a rămas aproape neschimbată.

În cadrul clasamentului european, capitala Republicii Moldova se situează pe locul 65 din toate orașele evaluate. În Europa de Est, Chișinău ocupă locul 10, reflectând o poziție medie în comparație cu alte orașe din regiune.

Pe primele cinci locuri ale clasamentului european se află:

Marsilia, Franța – indice al criminalității: 66.0

Bradford, Regatul Unit – 65.9

Coventry, Regatul Unit – 64.4

Birmingham, Regatul Unit – 64.2

Napoli, Italia – 64.0

Indicele criminalității calculat de Numbeo este bazat pe sondaje realizate printre utilizatorii platformei din întreaga lume.

Incendiu într-o clădire din Bălți: 13 persoane au fost evacuate, o tânără a ajuns la spital

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu. Cazul a avut loc în noaptea de 22 ianuarie, într-un bloc locativ cu 9 nivele din strada Suceava 15/A municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:00. Potrivit informațiilor înregistrate, la etajul 2 a unui bloc de locuit a fost observată flacără deschisă. Imediat, la fața locului au intervenit 4 echipe de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că ardeau bunuri materiale într-o cameră a unui apartament. Salvatorii au evacuat proprietara o femeie în vârstă de 26 de ani. Aceasta, ulterior a fost preluată de echipa de medici a Serviciului de Urgență, întrucât a suferit o intoxicație cu monoxid de carbon.

În timpul misiunii, pompierii au evacuat locatarii de la etajele superioare pentru evitarea intoxicației acestora cu produsele de ardere. În urma incendiului victime nu au fost raportate.

Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 02:37 și lichidarea completă la ora 02:56. Arderea a afectat în totalitate bunurile materiale dintr-o cameră cu suprafața de 12 m2.

În urma cercetărilor preliminare efectuate la fața locului specialiștii au stabilit că incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza imprudenței în timpul fumatului.

Toate circumstanțele producerii incendiului urmează a fi investigate.

IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte regulile antiincendiare, în mod special să evite fumatul în propriile locuințe si sa utilizeze cu responsabilitate sursele de aprindere.

În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 18 situații de risc.

Tendința de îngrășare se moștenește de la părinți?
Articolul anterior
Sharon Stone în doliu. I-a decedat un om drag
Articolul următor