Un nou cutremur în România, azi, 14 februarie 2023. Potrivit Centrului Seismic Mediteranean, la ora 15:16 s-a produs un cutremur de 5,7 Richter (iniţial evaluat la 5,8), în apropiere de Târgu Jiu. Ulterior, INFP a anunţat că seismul a avut o magnitudine 5.7 şi s-a produs în Gorj, la adâncimea de 40 km. A fost resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. A fost urmat de două replici de 3,5 şi 3,4, în mai puţin de 15 minute de la producerea seimului cu magnitudinea de 5,7, scrie observatornews.ro.
Seismul, mai puternic decât cel de luni, a avut magnitudinea de 5,7 şi s-a produs tot în Gorj. Vorbim despre cel mai puternic cutremur din ultimii cinci ani produs în România. În doar 15 minute a fost urmat de două replici. Au rumat momente de panică mai mulţi oameni au ieşit în stradă şi au sunat încontinuu la 112.
Urmările cutremurului din Gorj: avarii la clădiri și mașini, oamenii au ieșit în stradă
Mai multe avarii s-au produs la clădiri și mașini în urma cutremurului cu magnitudinea 5,7 produs marți în Gorj. Mai multe apeluri la 112 au fost înregistrate după seism. Cel puțin o mașină a fost avariată după ce bucăți dintr-o clădire din Tg. Jiu s-au desprins în timpul cutremurului.
Alte bucăți de tencuială au căzut din alte clădiri, iar autoritățile din Gorj au fost solicitate să intervină. Nu există informații privind eventualele victime, iar zecile de apeluri la 112 anunță probleme la construcții. Numeroși locuitori din localitățile aflate în apropiere de epicentru au ieșit în stradă.
Seismul s-a resimțit la Arad, București, Craiova și Cluj
Seismul vine la nici 24 de ore după producerea unui alt cutremur, cu magnitudinea 5,2 în aceeași regiune. Datele iniţiale ale Centrulului Seismologic Euro-Mediteranean arătau că seismul ar fi avut magnitudinea de 5,8. Cutremurul a fost resimţit din nou în mai multe judeţe ale ţării, dar şi în Capitală. Cu o zi în urmă, un cutremur de 5,2 s-a produs în judeţul Gorj şi a avut patru replici în mai puţin de o oră. Cutremurul a fost resimţit din nou în mai multe judeţe ale ţării, dar şi în Capitală.
„În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km. Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrad, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brasov”, a transmis INFP.
Cutremurul de azi din Gorj a fost urmat de 2 replici
Cutremurul cu magnitudinea 5,7, produs marţi după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat într-un interval de aproape 15 minute de două seisme, cu magnitudini de 3,5 şi 3,4 pe Richter, potrivit Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cea mai importantă replică, de 3,5 pe Richter, s-a produs la ora locală 15:29, la adâncimea de 5 km, respectiv la 101 km sud-vest de Sibiu, 103 km nord-vest de Craiova, 133 km vest de Piteşti, 169 km est de Timişoara şi 181 km sud de Cluj-Napoca.
Cel de-al doilea seism a avut magnitudinea de 3,4 şi s-a produs la adâncimea de 10 km, la 100 km nor-vest de Craiova, 110 km sud-vest de Sibiu, 138 km vest de Piteşti, 167 km sud-est de Timişoara, 187 km sud-est de Arad şi 189 km sud Cluj-Napoca.
Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,7 s-a produs, marţi, la ora locală 15:16, în Oltenia, judeţul Gorj, după ce luni a avut loc în aceeaşi zonă un cutremur cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de 16,5 kilometri. Acesta a fost urmat de trei replici, cu magnitudini de 2,4, 2,8 şi 3,4 pe Richter. Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur de 4,7 pe Richter.
IGSU: Echipele operative vor fi trimise în teren în misiuni de recunoaştere după cutremurul din Gorj
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, marţi, după producerea unui nou cutremur semnificativ, de 5,7 grade pe Richter, în Oltenia, Gorj, că până la acest moment nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, iar echipele operative vor fi trimise pe teren în misiuni de recunoaştere.
„Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din judeţele unde seismul a fost resimţit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere. Informaţii despre măsurile şi modul de comportare înainte, în timpul şi după producerea unui seism, pot fi găsite aici”, arată sursa citată.
În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă), precizează IGSU.