Un azil din Belgia a devenit focar de Covid, după vizita unui ,,Moș Crăciun”

Un azil din orașul belgian Mol a devenit focar de COVID-19 după vizita lui Moș Crăciun. Vizita Moșului de săptămâna trecută este cauza unei infectări în masă: 61 de persoane în vârstă și 14 îngrijitori de la căminul din Mol, Antwerp. Unul dintre rezidenți a avut nevoie de o mască de oxigen, transmite alephnews.ro.

Moș Crăciun a dezvoltat simptome și a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2 la numai trei zile după vizita la cămin. Din această cauză, a fost începută o testare în masă a celor care beneficiază de serviciile căminului.

„Este o zi tristă pentru cămin. Este o presiune pe care o poartă cel care l-a impersionat pe Moș Crăciun, dar și cei care au organizat vizita”, a spus presei locale primarul din Mol.

Imagini din cadrul vizitei arată cum nu toți vârstnicii poartă mască, iar Moșul și ajutoarele sale nu au păstrat distanța de 2 metri.

Administrația locală a descris organizarea evenimentului ca fiind una ”complet iresponsabilă”.

Marc Van Ranst, un virusolog de top din Belgia a spus că este puțin probabil ca voluntarii din echipa Moșului să fi creat un focar atât de mare. „Chiar și pentru o răspândire rapidă, sunt prea multe infecții deodată”, a declarat Ranst. Acesta crede că cel mai important factor al răspândirii este instalația de ventilare a aerului, iar vizita moșului în timpul pandemiei a fost „o idee foarte proastă”.

Luni, OMS l-a declarat pe Moș Crăciun imun la Covid-19 și poate aduce cadouri liniștit.

”Înțeleg grijile față de Moș Crăciun, mai ales fiind așa de bătrân…dar vă pot spune că Moș Crăciun e imun la virus. Am avut o conferință cu el și se simte foarte bine. Și doamna Crăciun e foarte bine, însă amândoi sunt cam ocupați, însă el e imun. Mulți lideri mondiali ne-au spus că au relaxat măsurile, ca Moș Crăciun să poată aduce cadouri copiilor”, a declarat Dr. Maria van Kerkhove, reprezentantă OMS în gestionarea Covid-19, în cadrul unei conferințe de presă.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Imaginea lui Lilu, utilizată de escroci în concursuri false cu bani și mașini
Articolul anterior
O cercetătoare explică pe înțelesul tuturor cum funcționează noul vaccinul anti-Covid: tehnologia este una inovatoare
Articolul următor