Un cuplu aflat în luna de miere în Hawaii a fost abandonat în ocean, în timpul unei sesiuni de scufundări

Un cuplu din California a intentat un proces de 5 milioane de dolari împotriva unei companii de turism din Hawaii, după ce a fost abandonat în ocean în timpul unei sesiuni de scufundări, în luna de miere, relatează Insider citat de digi24.ro.

Elizabeth Webster și Alexander Burckle erau în luna de miere în Hawaii în septembrie 2021, când au rezervat un tur de scufundări la Lanai, o mică insulă aproape de Maui, cu compania de turism Sail Maui.

Potrivit plângerii, după ce nava a ajuns la locul de scufundări, căpitanul a spus grupului că vor avea la dispoziție o oră pentru a explora înainte de a se muta în altă locație. Webster și Burckle au spus în proces că nu li s-a dat niciun sfat cu privire la cum să se întoarcă la barcă sau ce să facă în mod explicit în caz de urgență. La început, perechea făcea scufundări în ape calme și limpezi, dar apa a devenit mai agitată. Ei au încercat să înoate spre barcă, dar aceasta începuse deja să plece spre următoarea locație, se arată în plângere.

Compania reclamată susține că membrii echipajului au efectuat trei numărări de personal, dar alți pasageri au făcut ulterior declarații spunând că oamenii nu au fost obligați să stea sau să rămână nemișcați pentru apel nominal. „A fost pur și simplu prea dezorganizat totul”, a declarat Jessica Herbert, care a fost și ea în turneu, pentru Hawaii News Now.

„Toată lumea a continuat să se miște, așa că a fost ușor de trecut cu vedea că cineva lipsea”, adaugă ea. Cei doi au continuat să înoate și să gesticuleze că au nevoie de ajutor, însă au ajuns în cele din urmă în ape adânci și turbulente. „Reclamanții începeau să intre în panică și se luptau să înoate în condițiile oceanului. Se temeau că se vor îneca”, mai spune Herbert. Elizabeth Webster și Alexander Burckle au ajuns în cele din urmă pe malul Lanai „obosiți și deshidratați”. Webster a scris „HELP” și „SOS” în nisip, dar nicio barcă nu a venit în ajutor.

În cele din urmă, localnicii i-au găsit, le-au permis să-și folosească telefoanele și le-au dat apă, conform plângerii. Când Webster a sunat reprezentanți companiei de turism Sail Maui, se pare că încă nu observaseră că cineva a dispărut din turneu. Cuplul solicită despăgubiri pentru daune generale pentru suferință emoțională.

Atac cu rachetă asupra unui spital din Harkov: în blocurile instituției se aflau peste 1000 de oameni

În noaptea de 26 spre 27 aprilie 2024, ocupanții ruși au tras cu o rachetă S-300 asupra teritoriului unde se află mai multe clădiri ale unui spital de psihiatrie din Hrakov. O pacientă de 53 de ani a fost rănită, potrivit presei din Ucraina.

Acest lucru a fost anunțat de președintele Administrației Regionale de Stat din Harkov, Oleg Sinegubov. „La momentul bombardării, în cel mai afectat bloc, erau 60 de pacienți și 5 lucrători medicali. Explozia a deteriorat clădirea de catering, alimentarea cu apă și liniile electrice”, a menționat Sinegubov. Acesta a precizat că o pacientă de 53 de ani a fost rănită și a primit îngrijiri medicale pe loc. Toți ceilalți pacienți au fost repartizați între blocurile spitalului.

Valul de explozie a afectat mai multe clădiri și linii electrice adiacente.

Republica Moldova implementează votul prin corespondență. Care va fi procedura

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament în lectură finală. Documentul reglementează principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de exercitare a dreptului la vot. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost supus unui amplu proces de consultări publice la care au participat reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice și ai autorităților publice implicate în procesul electoral. Propunerile parvenite au fost luate în considerație la îmbunătățirea documentului.

Printre amendamentele acceptate figurează includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

De asemenea, a fost eliminată incertitudinea privind vârsta alegătorilor. Respectiv, își vor exercita dreptul la vot prin corespondență persoanele care, la depunerea solicitării, au împlinit vârsta majoratului. O altă prevedere inclusă în document se referă la asigurarea securității votului. Astfel, plicul cu materiale pentru votare va conține o declarație pe propria răspundere. Alegătorii vor fi obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret. Totodată, alegătorii care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați. Codul Contravențional a fost completat cu un articol care vizează nerespectarea caracterului secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență sau transmiterea buletinului de vot unei persoane terțe.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Violonista Alexandra Conunova, decorată de președinta Maia Sandu cu titlul onorific de „Artist al Poporului”

Violonista din Republica Moldova, Alexandra Conunova, a fost decorată cu titlul onorific de „Artist al Poporului”. Premiul a fost înmânat de președinta Maia Sandu, pe scena Sălii cu Orgă de la Chișinău.

„Este un titlu binemeritat, Alexandra este nu doar o mare artistă a poporului nostru, ea este admirată și dincolo de hotarele țării noastre.

I-am mulțumit din numele spectatorilor noștri pentru talentul său prin care ne aduce atâta bucurie, dar și pentru că sprijină tinerele talente din țara noastră prin fundația sa, Arta Vie. Este esențial pentru copiii noștri să aibă modele adevărate, să înțeleagă că, în afară de talent, marile scene ale lumii și ale vieții pot fi cucerite prin caracter, dedicație și multă, foarte multă muncă”, susține Maia Sandu printr-un mesaj postat pe Facebook.

Potrivit șefei statului, Alexandra Conunova este cu adevărat o minunată ambasadoare muzicală a țării noastre, așa cum sunt și mulți alți artiști din Republica Moldova care, prin talentul lor, ne integrează în marea cultură europeană.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, clarinet, oboi, flaut, vioară şi pian

Imagini din avion cu Autostrada Moldovei. Care este termenul de finalizare a șoselei de mare viteză
Articolul anterior
Sindicatele din Japonia cer majorări salariale de peste 4% pentru prima dată în ultimii 25 de ani
Articolul următor