Un cuplu cu un bebeluș de opt luni au fost salvați de salvamontiști după ce au rămas blocați într-o zonă viscolită pe masivul Ceahlău

Un bărbat și o femeie din București, care aveau cu ei un bebeluș de 8 luni, au fost recuperați de salvamontiștii nemțeni, sâmbătă, dintr-o zonă viscolită a masivului Ceahlău. Şeful Serviciului Salvamont Neamţ, Raul Papalicef, a declarat că tinerii au urcat pe traseul „Lutu Roşu”, iar în zona „Detunatele” au fost expuși viscolului, scrie digi24.ro.

„Cei doi turişti au ajuns într-o zonă expusă la viscol unde temperatura resimţită era de minus 10 grade Celsius.

Au găsit pe unul dintre indicatoare numărul Dispeceratului Naţional Salvamont şi au solicitat ajutor. Un salvamontist din echipa care a ajuns la ei a luat bebeluşul şi i-a aplicat patch-uri termice.

Cei trei au fost transportaţi în siguranţă la Cabana Dochia. Nici măcar nu aveau cazare şi am vorbit noi cu proprietarul cabanei pentru a le oferi cazare”, a declarat, pentru Agerpres, Raul Papalicef.

Cei doi soţi, în vârstă de 25 ani, şi copilul lor vor înnopta la Cabana Dochia, iar duminică, în funcţie de condiţiile meteorologice, salvamontiştii vor hotărî dacă pot coborî la Izvorul Muntelui. 

TV6 și Orhei TV au rămas fără licență de emisie

Compania „Media Resurse”, care deține licență pentru TV6 și Orhei TV, a rămas fără acte permisive pentru emisiile de televiziune și serviciile audiovizuale. Decizia a fost luată de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, scrie agora.md.

În urma evaluărilor,  Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională constat faptul că „Media-Resurse” este companie afiliata grupului oligarhului fugar, Ilan Șor, iar fondatorul companiei, Chitoraga Dumitru, este asociat acestuia și se afla pe lista de sancțiuni. Astfel, în cadrul ședinței Consiliului s-a propus și aprobat refuzul „admiterii prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului”.

Cu alte cuvinte, posturilor de televiziune TV 6 și Orhei TV le-au fost retrase actele permisive pentru emisiile de televiziune și serviciile audiovizuale.

 „Înstrăinarea acțiunilor sau părților social deținute în termen de 60 de zile de la data notificării, cu aplicarea clauzei de schimbare a controlului pentru „Media-Resurse”, se arată în procesul verbal al Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională.

În același document se menționează că potrivit informației deținută de Registrul de Stat al Persoanelor Juridice referitoare la Media Resurse „sunt aplicate: interdicție din partea unui executor judecătoresc și interdicție de înstrăinare a părții sociale aplicată prin ordinul Serviciului Fiscal de Stat”.

 În decembrie 2022, Primul în Moldova, Accent TV și alte patru posturi de televiziune (TV6, Orhei TV, NTV Moldova, RTR Moldova) au fost blocate de către Comisia de Urgență.

După cum se menționa în anunțul Guvernului, canalele au fost blocate pentru că aparțin unor persoane aflate sub sancțiuni internaționale (Plahotniuc și Șor) și pentru „a proteja spațiul informațional național și a preveni riscul dezinformării și manipulării opiniei publice”.

Iar la 13 octombrie 2023, Consiliul Audiovizualului a refuzat să reînnoiască licența de emisie a postului Primul în Moldova, deoarece cererea nu a respectat conceptul general al postului, care este principalul criteriu de reînnoire a licenței. Se pare că conceptul postului de televiziune Primul în Moldova spune un lucru, dar cererea spune altceva, motiv pentru care CA a refuzat să o ia în considerare.

A început construcția celui mai lung tunel rutier subacvatic din lume. Va dura 7 minute să ajungi din Germania în Danemarca

Cel mai lung tunel rutier și feroviar din lume este construit pe sub Marea Baltică și măsoară 18 kilometri. Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a inaugurat recent primul element de construcție al viitorui tunel feroviar care va lega cele două țări, scrie CNN citat de digi24.ro.

Se preconizează că lucrările se vor finaliza în 2029, iar acest tunel va contribui la tranziția ecologică a sectorului transporturilor. În plus, va reduce timpii parcurși între cele două țări. O călătorie traversată în prezent cu feribotul durează 45 de minute, iar prin tunelul subacvatic se va putea face în doar șapte minute. Se estimează că mașinile vor putea traversa Marea Baltică în doar zece minute pe cele patru benzi care vor fi construite. 

Tunelul, al cărui nume oficial este Fehmarnbelt Fixed Link, va avea o lungime de 18 kilometri, este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură. Până la 2.500 de persoane vor lucra direct la proiectul de construcție. Michael Svane de la Confederația Industriei Daneze, una dintre cele mai mari organizații de afaceri din Danemarca, a declarat pentru CNN în 2022 că el crede că tunelul va fi benefic pentru întreprinderi din afara Danemarcei. Va fi cel mai lung tunel combinat rutier și feroviar din lume. Acesta va cuprinde două autostrăzi cu două benzi – separate de un pasaj de serviciu – și două căi ferate electrificate. Ideea de a se construi un tunel pe sub Marea Baltică a luat naștere în 2011, când s-a decis ca o legătură între insula Lolland din sudul Danemarcei și insula Fehmarn din nordul Germaniei. Lucrările pe partea daneză au început în iulie 2022, iar pe partea germană un an mai târziu. Întreaga construcție va costa 55,1 miliarde de coroane (8 miliarde de dolari) și va fi plătită de utilizatorii din Danemarca. Guvernul danez va decide taxa de drum pentru tunel într-o etapă ulterioară.   În prezent, traficul între peninsula scandinavă și Germania prin Danemarca poate fi efectuat fie cu feribotul prin Fehmarnbelt, fie pe o rută mai lungă prin podurile dintre insulele Zealand, Funen și peninsula Iutlanda.

Un bărbat din Dondușeni a murit electrocutat

Un bărbat de 81 de ani, din raionul Dondușeni, a murit după ce s-ar fi electrocutat. Cadavrul a fost descoperit în locuința lui, astăzi, fiind alertată Poliția.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că bărbatul s-a electrocutat, fiind vorba de un suicid, transmite Știri.md.

Cadavrul a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru a stabili exact cauza decesului.

Poliția a inițiat un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.

Cod galben de ninsoare și vânt puternic la munte. Pe Transalpina zăpada acoperă drumul
Articolul anterior
O explozie masivă a dezintegrat clădirea unei bănci din Pakistan. Cel puțin 15 oameni au murit, iar 16 sunt răniți
Articolul următor