Un general rus îi declară război lui Kadîrov: ”El dă ordine pe TikTok, de pe o canapea luxoasă, la mii de kilometri de unitățile sale”

Generalul rus Alexander Lapin i-a declarat razboi lui Ramzan Kadirov dupa ce liderul cecen l-a invinovatit ca a pierdul orasul Liman din Ucraina. Lapin a tinut sa ii dea o replica usturatoare lui Kadirov.

„Kadirov a spus ca ar trebui sa fiu retrogradat la rangul de soldat, sa mi se retraga toate distinctiile si sa fiu trimis cu o mitraliera in mana pe linia frontului pentru a-mi spala rusinea cu sange. Si toate acestea pentru faptul ca m-as fi ascuns in Lugansk, la 150 de kilometri de unitatile mele.

Ei bine, am luat exemplu de la Kadirov, care sta la mii de kilometri de unitatile sale pe o canapea luxoasa, stand pe aceasta canapea a cucerit in repetate randuri Kievul si chiar s-a pregatit pentru un atac asupra Poloniei. Eu nu am avut o astfel de canapea luxoasa in Luhansk si am dat ordine nu la emisiunile TikTok, ci prin intermediul comunicatiilor speciale”, a transmis generalul, citat pe canalul rusesc de stiri SOTA.

Pierderea de catre Rusia a bastionului Liman, fiind astfel sub amenintare partile vestice ale regiunii Luhansk, a atins un nerv pentru Ramzan Kadirov, liderul republicii cecene din sudul Rusiei.

Kadirov, care este apropiat de Putin de cand tatal sau si fost presedinte al Ceceniei, Akhmad, care a fost ucis intr-un atac cu bomba in 2004 la Groznii, in care a murit si un fotograf al Reuters, a sugerat ca Rusia ar trebui sa ia in considerare folosirea unei mici arme nucleare tactice in Ucraina ca raspuns la aceasta pierdere.

Avertismentul nuclear a tinut prima pagina a ziarelor, dar dispretul sau public fata de generalii de top ai Rusiei este semnificativ intr-o Rusie in care critica publica a efortului de razboi din partea esaloanelor superioare ale elitei a fost tabu.

„Nepotismul in armata nu va duce la nimic bun”, a declarat Kadirov, adaugand ca comandantul fortelor rusesti din zona ar trebui sa fie deposedat de medalii si trimis pe linia frontului cu o arma pentru a-si spala rusinea cu sange.

Un astfel de dispret public fata de generalii care conduc razboiul Rusiei este semnificativ, deoarece indica nivelul de frustrare din cadrul elitei lui Putin cu privire la desfasurarea razboiului, strapungand in acelasi timp naratiunea atent controlata a Kremlinului.

Kadirov, care sustine razboiul si a trimis multe dintre unitatile sale cecene sa lupte, a declarat ca critica sa reprezinta adevarul amar despre o forta de lupta rusa care, potrivit lui, a permis unor mediocritati fara talent sa dezamageasca tara.

Ministerul Apararii nu a raspuns la o solicitare de comentarii. Oficialii rusi spun ca istoria razboiului rusesc arata ca luptele incep adesea prost pana cand armata poate fi organizata corespunzator.

Intrebat despre comentariile lui Kadirov cu privire la utilizarea unei arme nucleare, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni:  „Sefii de regiuni au dreptul de a-si exprima punctul de vedere”, a declarat Peskov reporterilor. „Chiar si in momentele dificile, emotiile ar trebui totusi excluse din orice evaluare”.

Dupa mai bine de sapte luni de razboi care a ucis zeci de mii de oameni si a declansat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, chiar si cele mai elementare obiective de razboi ale Rusiei sunt departe de a fi atinse.

Vasta armata a unei foste superputeri a fost umilita pe campul de lupta de o forta ucraineana mult mai mica, sustinuta cu arme, informatii si consiliere din partea puterilor occidentale conduse de Statele Unite.

Luni, intr-un nou esec pentru Moscova, un oficial instalat de Rusia a confirmat avansurile ucrainene de-a lungul malului vestic al raului Dnipro in regiunea Herson din sudul Ucrainei, una dintre cele patru regiuni pe care Putin a afirmat saptamana trecuta ca le-a anexat.

Putin spune ca Rusia este acum blocata intr-o batalie existentiala cu Occidentul, pe care il acuza ca incearca sa ii distruga tara. Rusia, spune el, va invinge in Ucraina – si a avertizat ca abia acum incepe sa devina serios.

La televiziunea de stat rusa, umilinta a parut sa se infiltreze in retorica obisnuita. „Mi-ar placea foarte mult sa atacam Kievul si sa il luam maine, dar sunt constient ca mobilizarea partiala va lua timp”, a declarat prezentatorul Vladimir Soloviov la televiziunea de stat Rossiya 1. „Pentru o anumita perioada de timp, lucrurile nu vor fi usoare pentru noi. Nu ar trebui sa ne asteptam la vesti bune chiar acum”.

Liderul cecen a declarat ca a evocat posibilitatea unei infrangeri la Liman in urma cu doua saptamani cu Valeri Gerasimov, seful Statului Major General al Rusiei, dar ca Gerasimov a respins aceasta idee.

Gerasimov, in varsta de 67 de ani, este al treilea cel mai puternic om din armata rusa, dupa Putin si ministrul apararii Serghei Soigu. Soigu i-a obtinut lui Gerasimov postul militar de varf la doar cateva zile dupa ce a fost numit ministru al apararii in 2012.

„Nu stiu ce raporteaza ministrul apararii comandantului suprem suprem (Putin), dar, in opinia mea personala, ar trebui luate masuri mai drastice”, a declarat Kadirov, care a varsat lacrimi pentru cei cazuti la o ceremonie la Kremlin saptamana trecuta, in cadrul careia Rusia a anexat in mod oficial cele patru regiuni ucrainene.

Ca un indiciu al influentei sale, alte postari ale lui Kadirov il arata pe acesta intalnindu-se cu doi dintre cei mai puternici oameni de la Kremlin: seful de stat major al lui Putin, Anton Vaino, si Serghei Kirienko, puternicul prim-adjunct al sefului de stat major.

Intrebat despre remarcile lui Kadirov, puternicul fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, l-a felicitat pe liderul cecen.

„Ramzan – esti un om tare!” a declarat Prigojin, cunoscut ca bucatarul lui Putin datorita contractelor de catering ale companiei sale la Kremlin. „Toti acesti ticalosi ar trebui trimisi desculti pe front cu arme automate”.

Cand a fost intrebat daca cuvintele sale ar trebui sa fie considerate o critica la adresa Ministerului Apararii, Prigojin si-a stins raspunsul cu ironie: „Doamne fereste”.

„Aceste declaratii nu sunt o critica, ci doar o manifestare de iubire si sprijin”, a declarat Prigojin, despre care Statele Unite spun ca conduce o armata de mercenari care s-a implicat in conflictele din Mali, Republica Centrafricana, Libia si Siria. „Eu, si Ramzan Akhmatovici cu atat mai mult, suntem cei mai cultivati dintre oameni”, a spus Prigojin, folosind patronimicul lui Kadirov in semn de respect.

Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi a ocupat locul 3 la Cupa Mondială de la Szeged

Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi s-a clasat pe locul 3 pe distanța 500 metri la prima etapă a Cupei Mondiale de la Szeged, Ungaria, care este și de calificare către Jocurile Olimpice de la Paris, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Ei au înregistrat rezultatul 1:40.05, fiind întrecuți de Alexey Korovashkov – Ivan Shtyl (Sportivi neutri individuali – 1:37.57) și Alexander Kitewski – Arsen Sliwinski (Polonia – 1:37.94).

Astăzi, Elena Glizan a obținut rezultatul 48.67 pe distanța 200 metri și va evolua mâine în semifinale.

Mai mulți climatologi din lume se aşteaptă ca încălzirea globală să depăşească ţinta de 1,5°C

Aproape 80% dintre respondenţi, toţi din cadrul Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), prevăd o încălzire globală de cel puţin 2,5 grade Celsius, în timp ce aproape jumătate dintre ei anticipează cel puţin 3 grade Celsius (5,4 F). Doar 6% dintre respondenţi consideră că va fi respectată limita de 1,5 grade Celsius (2,7 F) convenită la nivel internaţional.

Mulţi dintre oamenii de ştiinţă au în vedere un viitor „semidistopic”, cu foamete, conflicte şi migraţie în masă, provocate de valuri de căldură, incendii, inundaţii şi furtuni de o intensitate şi o frecvenţă cu mult peste cele care au lovit deja.

Numeroşi experţi au declarat că au rămas fără speranţă, furioşi şi speriaţi de eşecul guvernelor de a acţiona, în ciuda dovezilor ştiinţifice clare furnizate.

„Cred că ne îndreptăm spre o perturbare majoră a societăţii în următorii cinci ani”, a declarat Gretta Pecl, de la Universitatea din Tasmania.

„Autorităţile vor fi copleşite de evenimente extreme după evenimente extreme, producţia de alimente va fi perturbată. Nu aş putea simţi o mai mare disperare în privinţa viitorului”.

Fiecare fracțiune de grad evitată ar reduce suferința umană

Dar mulţi au spus că lupta pentru climă trebuie să continue, indiferent cât de mare ar fi creşterea temperaturii globale, deoarece fiecare fracţiune de grad evitată ar reduce suferinţa umană.

Peter Cox, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a declarat: „Schimbările climatice nu vor deveni brusc periculoase la 1,5 grade C – ele sunt deja periculoase. Şi nu va fi sfârşitul jocului dacă trecem de două grade C, ceea ce s-ar putea să se întâmple”.

The Guardian a contactat fiecare autor principal sau editor al rapoartelor IPCC din 2018. Aproape jumătate au răspuns, 380 din 843. Rapoartele IPCC sunt evaluările standard ale schimbărilor climatice, aprobate de toate guvernele şi realizate de experţi în ştiinţe fizice şi sociale. Rezultatele arată că mulţi dintre cel mai bine informaţi oameni de pe planetă se aşteaptă ca haosul climatic să se desfăşoare în următoarele decenii.

Criza climatică provoacă deja daune profunde vieţii şi mijloacelor de trai din întreaga lume, cu o încălzire globală de numai 1,2 grade C (2,16 F) în medie în ultimii patru ani. Jesse Keenan, de la Universitatea Tulane din SUA, a declarat: „Acesta este doar începutul: puneţi-vă centurile de siguranţă”.

Nathalie Hilmi, de la Centrul Ştiinţific din Monaco, care se aşteaptă la o creştere de 3 grade C, a fost de acord: „Nu putem rămâne sub 1,5 grade C”.

Experţii au declarat că pregătirile masive pentru a proteja oamenii de cele mai grave dezastre climatice care vor urma sunt acum esenţiale. Leticia Cotrim da Cunha, de la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro, a declarat: „Sunt extrem de îngrijorată de costurile în vieţi omeneşti”.

Florin Piersic se află în stare gravă. Medicii spun că are septicemie

Florin Piersic se află în stare gravă, au transmis reprezentanții Spitalului Foișor din București, acolo unde actorul a fost transferat joi dimineață. Marele actor are septicemie, iar medicii spun că infecția pleacă de la proteza de genunchi, scrie digi24.ro.

„În cursul zilei de astăzi, 09.05.2024, domnul Florin Piersic a fost transferat la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular București. La momentul internării, pacientul, în vârstă de 88 ani, se prezintă cu o stare generală gravă în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi. Pacientul prezintă multiple patologii asociate, dintre care cea mai gravă este cea cardiacă. Vom efectua investigații de laborator și imagistice în urma cărora vom stabili conduita terapeutică”, transmit reprezentanții spitalului.

Florin Piersic a fost transferat, în această dimineaţă, de la Institutul Matei Balş la o clinică privată pentru o analiză complexă (PET CT), iar ulterior a ajuns la Spitalul Foişor.

Actorul are nevoie de o nouă operație pentru a i se scoate proteza de genunchi, operație „absolut necesară” pentru îndepărtarea sursei de infecţie, spun medicii. Intervenţia nu este lipsită de riscuri, precizează reprezentanţii Institutului ”Matei Balş” din București.

Septicemia, cunoscută și sub numele de sepsis, reprezintă o complicație care pune viața în pericol și care poate să apară atunci când bacteriile, dintr-o altă infecție, intră în fluxul sanguin și se răspândesc în tot organismul.

Primul lider mondial care l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Alții nu s-au grăbit să-l felicite
Articolul anterior
Bărbat arestat după ce a încercat să violeze o femeie în cimitir. Victima s-a apărat cu o lopată pe care o avea la îndemână
Articolul următor