Un individ s-a îmbogățit într-un an cu aproape jumătate de milion de lei prin scheme de escrocherie

Datorită eforturilor procurorilor și organului de urmărire penală, a fost obținută o nouă sentință de condamnare a unei persoane pentru comiterea mai multor episoade de escrocherie (art.190 din Codul penal).

Potrivit sentinței recent pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, bărbatul, în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la pedeapsa cu închisoare pe un termen de 11 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis și cu privarea de dreptul de a gestiona procese financiare pe un termen de 5 ani.

Procurorii din cadrul Procuraturii municipale i-au înaintat învinuirea pe faptul că, inculpatul, în octombrie 2016, urmărind scopul dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane, prin înșelăciune și abuz de încredere, sub pretextul că va achita ratele lunare, a convins-o pe o victimă să-i ia acestuia în credit un telefon mobil la preț de 17 040 lei și un laptop la preț de 5 040 lei. Ulterior, s-a eschivat de la întâlnirile cu victima.

În februarie 2017, a mai convins o persoană să ia în credit un telefon, la preț de 8 901 lei, și altă persoană să ia în credit un laptop la preț de 8000 lei, sub același pretext, fără intenția de a-și onora obligațiile.

Tot în 2017, acesta a înșelat o persoană de 83 245 lei prin aceeași schemă infracțională și pe alte două victime de 58 828 lei și, respectiv, 31 998 lei.

În octombrie 2017, sub pretextul procurării automobilului de model „Infinity FX 45”, la prețul de 13 000 de euro, ce aparține cu drept de proprietate unei companii de leasing, locatar fiind victima, a transmis persoanei împuternicite de victimă 2000 de dolari SUA, în calitate de avans pentru a utiliza automobilul, până la achitarea sumei integrale. Ulterior, acesta s-a eschivat de la realizarea obligațiilor asumate și fără a avea careva împuterniciri legale, a ieșit cu automobilul de pe teritoriul Republicii Moldova, în Ucraina, deplasându-se într-o direcție necunoscută.

Astfel, prin acțiunile sale ilegale, a deposedat victima de automobil și a lăsat în sarcina ultimei achitarea ratelor de leasing, prin ce i-a cauzat o daună materială în sumă de 230 990 lei.

În total, părților vătămate le-a fost cauzat un prejudiciu material de 444 042 lei.

Mai muți pacienți vor beneficia de operații gratuite. CNAM va majora numărul de intervenții acoperite de polița medicală

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat că va procura un număr suplimentar de operații în cadrul a două programe speciale. Este vorba despre protezarea aparatului locomotor și tratamentul intervențional în accidentul vascular cerebral ischemic acut, potrivit Moldpres.md.

Potrivit sursei citate, CNAM va aloca în timpul apropiat aproape patru milioane de lei pentru încă 61 de operații de protezare a aparatului locomotor, în timp ce peste șapte milioane de lei vor fi direcționați pentru alte 70 de intervenții în cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut, inclusiv pentru consumabilele costisitoare achitate suplimentar plății per caz tratat.

Pentru contractarea suplimentară, CNAM urmează să încheie acorduri adiționale.

Mai mulți medici de la Institutul Oncologic au fost eliberați din funcții, după o anchetă a CNA într-un dosar de corupție

Un grup de medici de la Institutul Oncologic a fost eliberat din funcție și serviciu. Anunțul a fost făcut de Ala Nemerenco, ministra Sănătații, care spune că la baza deciziei stau rezultatele anchetei Centrului Național Anticorupție și a Procuratura Anticorupție pe dosarul corupere pasivă în cadrul instituției.

„Dacă vă mai aduceți aminte, paisprezece percheziții au fost desfășurate de către ofițerii CNA și procurorii PA la Institutul Oncologic în iulie 2023 în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă, în care mai mulți medici, unii cu funcție de conducere erau bănuiți de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale (intervenții chirurgicale, consultări și investigații fără rând), care trebuiau acordate gratuit.

În urma perchezițiilor operate la domiciliile, birourile și automobilele bănuiților au fost ridicate mijloace bănești în lei și diferită valută și registre de evidență a persoanelor care au beneficiat de asistență medicală. Angajații au fost cercetați în stare de libertate.

Investigația a luat sfârșit, faptele demonstrate, materialele remise în adresa instituției și în judecată. Institutul Oncologic a întrerupt contractele de muncă cu ei.

Îmi doresc să fie un semnal clar pentru tot sistemul medical – nu este permis să mai pună cineva mâna în buzunarul părinților, buneilor, fraților, vecinilor, prietenilor. În cazul când ei nu sunt părinții, buneii, frații, prietenii voștri, rețineți vă rog, ca sunt totuși ai cuiva. Și viața nu are preț, ca noi, medicii, s-o apreciem cu un anumit cost. Nouă ne este lăsată o mult mai mare misiune – să o salvăm”, a scris Ala Nemerenco pe Facebook, potrivit Unimedia.info.

Scandalul de corupție la Oncologie s-a iscat în 2023, când o pacientă a venit cu acuzații grave în adresa a doi medici de la Institut. Femeia, bolnavă de cancer, susține că familia sa a fost nevoită să dea mită, pentru ca ea să fie operată, însă intervenția nu a fost făcută calitativ, fiindu-i înlăturat doar intestinul, nu și cancerul. „Mă tem, eu și acum sunt la proctolog și în fiecare lună trebuie să fac chimioterapie acolo. Dacă nu plăteam, astăzi nu era să fiu în viață”, a relatat Ecaterina Calcaura.

Institutul Oncologic a venit cu o reacție la acuzații, anunțând că „a fost creată o comisie și demarată o anchetă de serviciu privind abaterile disciplinare admise prin nerespectarea de către lucrătorii medicali a Codului deontologic al lucrătorului medical şi al farmacistului”.

Pe 26 octombrie 2023, ministra Sănătății anunța că a demarat o ancheta pe caz și a fost sesizat CNA.

Pe 7 iunie 2024, la aproape un an după ce a adus acuzații grave în adresa a doi medici de la Institutul Oncologic și scandalul iscat ulterior, în sistemul medical, Ecaterina Calcaura, bolnavă de cancer, susține că nimic nu s-a schimbat în instituția medicală respectivă, iar ea merge la chimioterapii cu frică. „Merg acolo, dar nu cu inima deschisă, pentru că medicul lucrează acolo în continuare. Mă tem să nu-mi pună ceva în picurători, să se răzbune pe mine. Sunt multe cazuri, despre care vorbește lumea. Nu s-a schimbat absolut nimic, doar că nu mai strigă, se tem să nu aduc presa”, a relatat femeia.

Un motociclist, surprins la volan în stare avansată de ebrietate și fără permis de conducere

Un tânăr motociclist, în stare de ebrietate avansată, a fost stopat de către polițiști în localitatea Dănceni din Ialoveni, ieri seară, 21 iunie.

Potrivit poliției, motociclistul mai avea și un pasager.

Oamenii legii l-au somat să stopeze, însă acesta a ignorat cerințele legale ale polițiștilor continuând deplasarea haotică cu admiterea numeroaselor încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere, punând în pericol atât viața lor, cât și a altor participanți la trafic.

În scurt timp, motociclistul a fost stopat de polițiști. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 19 ani din orașul Ialoveni, care nu deține permis de conducere.

Totodată, fiind supus testării alcoolscopice, i s-a stabilit o concentrație de alcool în aerul expirat de 0.61 mg/l.

Astfel, Poliția anunță că unitatea de transport a fost ridicată și transportată la parcarea specială, iar tânărul este cercetat penal.

Un tânăr din Tiraspol, mort pe front în Ucraina. Autoritățile ruse cer Chișinăului să-i anunțe mama că poate primi ajutor de deces
Articolul anterior
Mai multe maşini au fost implicate într-un accident pe db. Dacia. Ambuteiaj uriaș, format în zonă
Articolul următor