Un tânăr din Tiraspol, mort pe front în Ucraina. Autoritățile ruse cer Chișinăului să-i anunțe mama că poate primi ajutor de deces

Ministerul Muncii din regiunea rusă Rostov a trimis o scrisoare Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Moldova în care cere asistență în notificarea unei locuitoare a regiunii transnistrene, fiul căreia a murit în Ucraina, luptând de partea Rusiei. Europa Liberă a văzut copia scrisorii, scrie Europa Liberă.  

Scrisoarea a fost expediată de ministra interimară a Muncii din regiunea rusă Rostov, Olga Poreadocinaia, în februarie 2024, în adresa ministrului moldovean, Alexei Buzu.În scrisoare, autoritatea din Rostov roagă Chișinăul să o anunțe pe mama lui Alexei Rusu, un tânăr în vârstă de 29 de ani din Tiraspol, că fiul ei a decedat pe teritoriul Ucrainei în timpul invaziei rusești.„Mama lui Alexei are dreptul la un ajutor material unic în valoare de 2,4 milioane de ruble [25.900 de dolari – n. red.] din bugetului regiunii”, scrie ministra din Rostov.Europa Liberă a contactat-o pe mama lui Alexei Rusu. Femeia are 47 de ani și locuiește la Tiraspol. Din scurta conversație cu jurnalistul Europei Libere, reiese că ea încă nu fusese căutată de vreo autoritate în legătură cu compensația bănească.„Explicați-mi, vă rog, cum pot accesa plata?”, a întrebat mama tânărului, refuzând apoi să continue discuția.Comentariile la pozele lui Alexei de pe o rețea de socializare indică faptul că el a murit în noiembrie 2023.

Serviciul de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale a confirmat Europei Libere autenticitatea scrisorii, dar n-a spus dacă instituția a mai primit astfel de demersuri din Rusia în trecut.

Într-un răspuns oficial, comunicatorii ministerului au spus că scrisoarea a fost „redirecționată organelor competente pentru expunere”, fără a oferi alte detalii.

La rândul lor, reprezentanți ai Ministerului Muncii din Rostov au spus Europei Libere că expediază astfel de scrisori în mai multe țări. De obicei, în ele sunt vizați cetățeni ai țărilor CSI, care au obținut cetățenia rusă sau care au viza de reședință în regiunea Rostov.

„La Chișinău expediem pentru prima dată o astfel de scrisoare, pentru că nu am primit niciun răspuns din regiunea transnistreană”, ne-explicat Natalia, persoana de contact din minister, care consiliază rudele celor decedați pe câmpul de luptă.

Ce compensații oferă statul rus

Nu este clar de ce compensația pe care i-o oferă ministerul din Rostov mamei lui Alexei Rusu este în mărime de 2,4 milioane de ruble.

Un decret semnat în 2022 de președintele rus, Vladimir Putin, stipulează că familiile militarilor decedați vor primi o plată unică în valoare de 5 milioane de ruble (54.000 de dolari), iar un militar rănit – 3 milioane de ruble (32.000 de dolari). Dacă sunt declarați inapți pentru serviciul militar, răniții mai au dreptul la un transfer unic de 2,9 milioane de ruble (31.000 de dolari).

O investigație publicată de Radio Svoboda în 2023 arată că nu toate familiile și nu toți militarii primesc beneficiile oferite de statul rus. Asta se poate întâmpla din cauza că rudele nici măcar nu știu cu cine au semnat contracte militarii.

Unii voluntari au spus că nu primesc plățile care li se cuvin și sunt amenințați sau uneori chiar arestați pentru că încearcă să părăsească „locul de muncă”.

Câți moldoveni au murit în Ucraina, luptând de partea Rusiei

Europa Liberă a adunat, din surse publice, o listă a moldovenilor decedați pe câmpul de luptă în Ucraina. Este vorba de, cel puțin, 17 persoane (inclusiv din regiunea transnistreană) care au luptat în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Opt din cei 17 bărbați sunt originari din localitățile din stânga Nistrului și au murit la vârste cuprinse între 25 și 55 de ani. Ceilalți nouă sunt de pe malul drept al Nistrului: din Chișinău, Bălți și sate din raioanele Nisporeni și Ceadâr Lunga.

Cel mai tânăr dintre ei este Iulian Budescu. Avea 22 de ani și era născut la Vărzărești, Nisporeni. Despre decesul lui, în noiembrie 2023, a scris portalul bragazeta.ru din regiunea Breansk.

În 2013, Iulian s-a mutat în Rusia împreună cu părinții săi. În 2019, absolvise o școală din regiunea Breansk, iar în 2022 a ajuns în Ucraina cu forțele ruse invadatoare.

Cel mai recent caz este al unui locuitor al orașului Tighina (Bender) din stânga Nistrului, Oleg Bordian, în vârstă de 55 de ani. În 2022, acesta a părăsit R. Moldova și a ajuns să lucreze la amenajarea spațiilor verzi, la o întreprindere comunală din regiunea Belgorod.

În septembrie 2023, Bordian semnase un contract cu ministerul rus al Apărării și a plecat pe frontul din Ucraina. Peste cinci luni, a fost ucis în localitatea Rabotino din regiunea ucraineană Zaporojie.

Cum ajung moldovenii să lupte de partea Rusiei

O investigație recentă a Europei Libere arată că locuitori ai regiunii transnistrene a Republicii Moldova care au cetățenie rusă sunt ademeniți pe rețelele de socializare să lupte ca „voluntari străini” din partea Rusiei împotriva Ucrainei.

Politicianul pro-rus Alexandr Kalinin, lipsit de cetățenia R. Moldova, a creat detașamentul „Dnestr” în care-i invită pe moldoveni să se alăture formațiunii militare.

Acesta le promite contracte de la șase luni până la 3 ani, o plată unică de 500.000 de ruble (4.800 de euro) și un salariu lunar de 220.000 de ruble (2.100 de euro), cazare, trei mese pe zi, asigurare de viață, statut de „veteran al acțiunilor militare” și indemnizații în caz de rănire sau deces, de la 3 până la 12 milioane de ruble (între 29.000 și 116.000 de euro).

Un nou sit arheologic descoperit la Ungheni

Agenţia Naţională Arheologică informează că efectuează noi săpături arheologice la siturile arheologice de pe traseul drumului regional G88 Cornești – Condrătești – Năpădeni – M5, în segmentul raionului Ungheni, scrie noi.md.

foto simbol

Urmare a faptului că traseul strategic G88 Cornești – Condrătești – Năpădeni – M5 urmează a fi realibitat, specialiștii instituției efectuează și periegheze în raza mai multor localități din raionul Ungheni. Totodată, amintim că în zona Culei din raionul Ungheni urmează a fi construit și un important segment rutier al Autostrăzii Ungheni – Odesa – prima autostradă din Republica Moldova Drept rezultat al unei astfel de cercetări de suprafață, arheologul Dumitru Avram a descoperit pe moșia satului Mânzătești din comuna Hârcești un nou sit arheologic, care reprezintă o așezare deschisă din sec. IV d. Hr. atribuită culturii Sântana de Mureș-Cerneahov. În urma unei periegheze mai amănunțite, care a avut drept scop determinarea dimensiunilor sitului și a orizonturilor cultural-cronologice pe care le conține, de pe suprafața așezării au fost recuperate numeroase cioburi provenite de la vase de producție locală și de la amfore romane de import.

Alertă la nivel mondial. Medicament falsificat, pus la vânzare pe piață

OMS a descoperit variante contrafăcute, puse la vânzare, ale unui medicament foarte solicitat pe piață. Este vorba de Ozempic, folosit în tratamentul diabetului, dar și în curele de slăbire, scrie evz.ro.

Ozempic este un medicament pe care medicii îl recomandă în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Cunoscut și drept „injecţie de slăbit”, acesta este solicitat și de cei care doresc să scape de kilogramele în plus.

OMS avertizează asupra medicamentelor fake

Organizația mondială atrage atenția că medicamentele contrafăcute pot reprezenta un pericol pentru sănătatea celor care le folosesc. În acest sens, OMS recomandă tuturor celor care apelează la Ozempic să fie atenți la sursele din care și-l procură. Organizaţia îi sfătuiește pe solicitanți să apeleze la medici, iar nu la site-uri obscure sau vânzători descoperiți pe platformele de socializare.

OMS a emis o alertă la nivel mondial cu privire la versiuni contrafăcute de Ozempic. Medicamentul, destinat tratării diabetului, este folosit ca metodă de slăbire, de foarte mulți oameni, conform BBC.

O versiune mai puternică de Ozempic a fost dezvoltată special pentru scăderea în greutate şi este pusă pe piaţă ca Wegovy. Aceasta este oferită la clinici specializate în reducerea greutăţii din cadrul sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie.

Având în vedere numărul mare de solicitanți care îl folosesc pentru a scăpa de kilogramele în plus, Ozempic este foarte căutat. Acest lucru a dus la penurie şi a creat o piaţă pentru medicamente contrafăcute. Astfel, pot pica victime ale falsificatorilor atât diabeticii, care au nevoie de tratament, cât și cei ce-l caută pentru a slăbi.

Cum acționează medicamentul

Medicamentul Ozempic, care face subiectul avertizării OMS are ca substanță activă semaglutidum. Aceasta îi ajută pe pacienții care suferă de diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.  Tratamentul este sub formă de injecții și se aplică săptămânal.

Conform specialiștilor, odată injectat, semaglutidum transmite creierului că organismul este sătul. Astfel, apărând senzația de sațietate, utilizatorii nu mai simt nevoia de a mânca. Iar acest lucru are o contribuție importantă în cazul celor ce țin diete pentru slăbit.

În acest context, OMS monitorizează raportările în creştere privind variantele de Ozempic falsificat vândute în întreaga lume. Mai multe loturi fake au fost confiscate de autorităţi în Marea Britanie, SUA şi Brazilia. Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut. Acesta intrase în ţară de la livratori autorizaţi din Austria şi Germania şi părea să aibă ambalaj original.

Avertismentul OMS pentru utilizatorii Ozempic

Reprezentanții organizației mondiale avertizează că injectarea unor produse falsificate pune sănătatea în pericol. Drept urmare, oficialii OMS atrag atenția autorităților să dea dovadă de vigilență și să scoată de pe piață variantele contrafăcute.

„(Îi sfătuim pe) specialiştii din sănătate, autorităţile de reglementare şi public să fie atenţi la aceste loturi contrafăcute de medicamente”, a afirmat dr. Yukiko Nakatani, directorul general adjunct al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse pentru sănătate.

Organizația atrage atenția că unele injecții contrafăcute ar putea să nu conţină semaglutidum deloc. În cazul altor loturi, false, între ingrediente s-ar putea afla insulina, ceea ce duce la efecte „neprevizibile”.

Numărul troleibuzelor care circulă în Chișinău a fost redus cu peste 10%, în perioada verii

În perioada estivală, numărul troleibuzelor care circulă pe străzile municipiului Chișinău a fost redus cu peste 10%. Aproape jumătate din mijloacele de transport sunt dotate cu sistem de aer condiționat, informează MOLDPRES.

Astfel, emiterea pe timp de vară a scăzut de la 332 până la 308 de troleibuze în luna iunie. Dintre acestea, 138 sunt dotate cu sistem de aer condiționat.

Solicitat de agenție, purtătorul de cuvânt al Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a subliniat că în lunile iulie și august, numărul mijloacelor de transport care vor circula în capitală va fi de circa 290 de unități de transport.

„Autovehiculele care vor staționa în parcurile de troleibuze vor fi supuse lucrărilor de mentenanță și pregătite pentru toamnă. Acestea includ verificarea și înlocuirea componentelor uzate, efectuarea inspecțiilor tehnice, revizuirea sistemelor electrice, precum și efectuarea reparațiilor necesare. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru menținerea siguranței și eficienței unităților de transport”, a spus Felicia Rusu.

Numărului de troleibuzelor care circulă în capitală este micșorat anual în perioada estivală în contextul fluxului scăzut de pasageri.

Șapte angajați ai biroului Interpol Moldova, suspendați din funcții
Articolul anterior
Un individ s-a îmbogățit într-un an cu aproape jumătate de milion de lei prin scheme de escrocherie
Articolul următor