Un tânăr din Tiraspol, mort pe front în Ucraina. Autoritățile ruse cer Chișinăului să-i anunțe mama că poate primi ajutor de deces

Ministerul Muncii din regiunea rusă Rostov a trimis o scrisoare Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Moldova în care cere asistență în notificarea unei locuitoare a regiunii transnistrene, fiul căreia a murit în Ucraina, luptând de partea Rusiei. Europa Liberă a văzut copia scrisorii, scrie Europa Liberă.  

Scrisoarea a fost expediată de ministra interimară a Muncii din regiunea rusă Rostov, Olga Poreadocinaia, în februarie 2024, în adresa ministrului moldovean, Alexei Buzu.În scrisoare, autoritatea din Rostov roagă Chișinăul să o anunțe pe mama lui Alexei Rusu, un tânăr în vârstă de 29 de ani din Tiraspol, că fiul ei a decedat pe teritoriul Ucrainei în timpul invaziei rusești.„Mama lui Alexei are dreptul la un ajutor material unic în valoare de 2,4 milioane de ruble [25.900 de dolari – n. red.] din bugetului regiunii”, scrie ministra din Rostov.Europa Liberă a contactat-o pe mama lui Alexei Rusu. Femeia are 47 de ani și locuiește la Tiraspol. Din scurta conversație cu jurnalistul Europei Libere, reiese că ea încă nu fusese căutată de vreo autoritate în legătură cu compensația bănească.„Explicați-mi, vă rog, cum pot accesa plata?”, a întrebat mama tânărului, refuzând apoi să continue discuția.Comentariile la pozele lui Alexei de pe o rețea de socializare indică faptul că el a murit în noiembrie 2023.

Serviciul de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale a confirmat Europei Libere autenticitatea scrisorii, dar n-a spus dacă instituția a mai primit astfel de demersuri din Rusia în trecut.

Într-un răspuns oficial, comunicatorii ministerului au spus că scrisoarea a fost „redirecționată organelor competente pentru expunere”, fără a oferi alte detalii.

La rândul lor, reprezentanți ai Ministerului Muncii din Rostov au spus Europei Libere că expediază astfel de scrisori în mai multe țări. De obicei, în ele sunt vizați cetățeni ai țărilor CSI, care au obținut cetățenia rusă sau care au viza de reședință în regiunea Rostov.

„La Chișinău expediem pentru prima dată o astfel de scrisoare, pentru că nu am primit niciun răspuns din regiunea transnistreană”, ne-explicat Natalia, persoana de contact din minister, care consiliază rudele celor decedați pe câmpul de luptă.

Ce compensații oferă statul rus

Nu este clar de ce compensația pe care i-o oferă ministerul din Rostov mamei lui Alexei Rusu este în mărime de 2,4 milioane de ruble.

Un decret semnat în 2022 de președintele rus, Vladimir Putin, stipulează că familiile militarilor decedați vor primi o plată unică în valoare de 5 milioane de ruble (54.000 de dolari), iar un militar rănit – 3 milioane de ruble (32.000 de dolari). Dacă sunt declarați inapți pentru serviciul militar, răniții mai au dreptul la un transfer unic de 2,9 milioane de ruble (31.000 de dolari).

O investigație publicată de Radio Svoboda în 2023 arată că nu toate familiile și nu toți militarii primesc beneficiile oferite de statul rus. Asta se poate întâmpla din cauza că rudele nici măcar nu știu cu cine au semnat contracte militarii.

Unii voluntari au spus că nu primesc plățile care li se cuvin și sunt amenințați sau uneori chiar arestați pentru că încearcă să părăsească „locul de muncă”.

Câți moldoveni au murit în Ucraina, luptând de partea Rusiei

Europa Liberă a adunat, din surse publice, o listă a moldovenilor decedați pe câmpul de luptă în Ucraina. Este vorba de, cel puțin, 17 persoane (inclusiv din regiunea transnistreană) care au luptat în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Opt din cei 17 bărbați sunt originari din localitățile din stânga Nistrului și au murit la vârste cuprinse între 25 și 55 de ani. Ceilalți nouă sunt de pe malul drept al Nistrului: din Chișinău, Bălți și sate din raioanele Nisporeni și Ceadâr Lunga.

Cel mai tânăr dintre ei este Iulian Budescu. Avea 22 de ani și era născut la Vărzărești, Nisporeni. Despre decesul lui, în noiembrie 2023, a scris portalul bragazeta.ru din regiunea Breansk.

În 2013, Iulian s-a mutat în Rusia împreună cu părinții săi. În 2019, absolvise o școală din regiunea Breansk, iar în 2022 a ajuns în Ucraina cu forțele ruse invadatoare.

Cel mai recent caz este al unui locuitor al orașului Tighina (Bender) din stânga Nistrului, Oleg Bordian, în vârstă de 55 de ani. În 2022, acesta a părăsit R. Moldova și a ajuns să lucreze la amenajarea spațiilor verzi, la o întreprindere comunală din regiunea Belgorod.

În septembrie 2023, Bordian semnase un contract cu ministerul rus al Apărării și a plecat pe frontul din Ucraina. Peste cinci luni, a fost ucis în localitatea Rabotino din regiunea ucraineană Zaporojie.

Cum ajung moldovenii să lupte de partea Rusiei

O investigație recentă a Europei Libere arată că locuitori ai regiunii transnistrene a Republicii Moldova care au cetățenie rusă sunt ademeniți pe rețelele de socializare să lupte ca „voluntari străini” din partea Rusiei împotriva Ucrainei.

Politicianul pro-rus Alexandr Kalinin, lipsit de cetățenia R. Moldova, a creat detașamentul „Dnestr” în care-i invită pe moldoveni să se alăture formațiunii militare.

Acesta le promite contracte de la șase luni până la 3 ani, o plată unică de 500.000 de ruble (4.800 de euro) și un salariu lunar de 220.000 de ruble (2.100 de euro), cazare, trei mese pe zi, asigurare de viață, statut de „veteran al acțiunilor militare” și indemnizații în caz de rănire sau deces, de la 3 până la 12 milioane de ruble (între 29.000 și 116.000 de euro).

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Șapte angajați ai biroului Interpol Moldova, suspendați din funcții
Articolul anterior
Un individ s-a îmbogățit într-un an cu aproape jumătate de milion de lei prin scheme de escrocherie
Articolul următor