Un medic din Moldova practică peste Prut chirurgia robotică de vârf în Urologie. A ajuns unul dintre cei mai buni din România

Moldovenii au demonstrat peste tot în lume că sunt cei mai buni. Mulți dintre ei se afirmă nu doar în afaceri, artă sau sport, dar și în domenii mai complicate sau dificil de cucerit în afara țării, și chiar reușesc să inspire încredere și să se manifeste. Unica.md vă invită să cunoașteți povestea unui tânăr medic, originar din Soroca, Republica Moldova, care a salvat sute de pacienți ajungând un specialist cu renume peste Prut.

Doctorul Alexandru Cealan are 36 de ani, este absolvent al Univesității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițeanu”, a făcut 6 ani rezidențiatul la noi în țară, a practicat un timp medicina de familie, dar pentru că și-a dorit mai mult de atât a mers la Cluj-Napoca, România, unde a mai făcut câțiva ani de rezidențiat, doar că de această dată în urologie.

Este stabilit de aproape 9 ani în România, unde a reușit să își întemeieze și o familie frumoasă: este tată a doi copii, iar soția este moldoveancă și ea.

Medicul Alexandru Cealan povestește că a prins o pasiune aparte pentru chirurgia robotică încă în timpul rezidențiatului de la Cluj, unde a avut șansa să cunoască și primul robot. Susținut de mentorii săi, primii pași i-a făcut cu robotul Da Vinci, un robot care este manipulat și cu mâinile.

După ani de studii și practică, Alexandru Cealan a ajuns un ilustru doctor, iar în prezent activează în cadrul Spitalului ”Sfântul Constantin” din Brașov. Presa română scrie despre el că este unul dintre cei mai mari specialiști din România în domeniul urologiei, atât pe partea de diagnostic, cât și pe cea de chirurgie, inclusiv a cancerului. Are mii de ore petrecute în sala de operație și sute de pacienți salvați.

Unica.md a reușit să obțină un scurt interviu de la Alexandru Cealan.

  • De ce ați ales România?

”Am ales România în 2011 când am participat la un congres, la Cluj, pentru 3-4 zile, iar când am revenit acasă mi-am anunțat părinții că plec să fac rezidențiatul la Cluj. A durat ceva timp până mi-am obținut cetățenia română, cam trei ani, și din 2015 am început studiile. De ce România? Pentru că mereu am considerat că suntem aceeași țară, același popor, vorbim aceeași limbă și avem aceleași tradiții. Astfel a fost foarte ușor să aleg România, pentru a mă dezvolta mai mult pe partea medicală.

Făcând rezidențiatul la Cluj, una din obțiuni a fost să rămân și să activez în România, pentru că în acest timp am învâțat lucruri noi, am studiat urologie modernă care se practică doar cu aparate moderne de care puteam avea parte doar în România sau în țările dezoltate. Eu am ales cu sufletul, să fiu aproape de casă, de persoanele dragi, și, totodată, să pun în practică tot ce am învățat.”

  • Cât de greu a fost pentru un tânăr specialist să se afirme și să inspire încredere în afara țării?

”Pentru mine a fost grea prima perioadă. Deși vorbim aceeași limbă, veneam, totuși, dintr-o țară străină. În România, medicina este la un nivel mai înalt, și atunci, m-am străduit să mă ridic la acest nivel. Am depus tot efortul pentru a crește, a mă implica în tot ce era disponibil, în intervențiile chirurgicale și toată viața medicală din Cluj, îndeosebi pe partea de urologie, și astfel, prin muncă zilnică am ajuns să inspir încredere persoanelor care mă înconjurau. Datorită susținerii lor am ajuns să fac ceea ce fac astăzi.”

  • De ce chirurgia robotică de vârf? Este un domeniu complicat?

”Fiind în facultate, la Chișinău, nu aveam idee că ar exista chirurgie robotică, dar când am început rezidențiatul la Cluj, sub conducerea profesorilor Coman Ioan și Crișan Nicolae, am cunoscut robotul Da Vinci. Inițial nu știam nici cum funcționează, nici ce poți face cu el, însă datorită celor doi mentori care m-au îndrumat, am ajuns să-mi placă să folosesc acest robot și să practic chirurgia robotică, care, la ora actuală, este chirurgia de cel mai înalt nivel.

Sunt puțini urologi în România care practică chirurgia robotică și mă bucur să mă număr printre ei. Am norocul și șansa să activez într-un spital mare, considerat și unul dintre cele mai curate din Europa, Spitalul ”Sf. Constantin” din Brașov, unde avem acest robot pe care îl folosim zi de zi și ne bucurăm că putem ajuta pacienții care au nevoie de această chirurgie robotică.

Este un domeniu complicat, zic eu, pentru că este o chirurgie pe care nu o înveți oriunde, ci doar de la marii urologi din țară sau din afara ei, însă datorită celor doi profesori, am avut șansă să o cunosc. Am fost nevoit să plec chiar și în afara țării, la congrese, workshopuri. Nu este un domeniu simplu. Este un robot, dar care foarte mult depinde și de dibăcia și capacitățile chirurgului.

  • S-a întâmplat să aveți pacienți din Republica Moldova care să vă solicite ajutorul?

”Da, avem pacienți și din Republica Moldova. Din lună în lună, avem tot mai multe solicitări din partea pacienților de peste Prut care se adresează la noi. Oamenii din Republica Moldova cunosc despre Spitalul ”Sf. Constantin” din Brașov, că practicăm o chirurgie robotică urologică la cel mai înalt nivel. Avem norocul că suntem aproape, așa că mulți oameni ne scriu, se adresează, vin la consultații, pe care i-am operat, inclusiv de cancer de prostată, tumori renale, și care, în prezent, se simt bine și chiar uneori mai vin și la câte un control.

La ora actuală, în R. Moldova nu se practică chirurgia robotică. Știu că colegii de la Medpark folosesc chirurgia laparoscopică, și aș vrea să-i felicit pe această cale, că au început să o aplice atât în cazurile de cancer de prostată, cât și la cel de rinichi. Pentru chirurgia robotică cred că va mai dura ceva timp până să ajungă și la Chișinău. În România, ne bucurăm că avem posibilitatea de a o folosi. Astfel, că și pacienții din R. Moldova se pot adresa, ne pot scrie, pot veni la consultații pentru a-i ajuta cu astfel de chirurgie modernă.”

Unica.md îi urează mult succes doctorului Cealan. Pacienții sănătoși – sunt mai mult decât cuvintele!

Cutremur în Sudul Moldovei. Epicentrul seismului a fost la Galați

Seismografele au înregistrat un cutremur ușor în sudul Moldovei. În ziua de 22 Ianuarie 2025 la ora 15:37:28 (ora locală a României) s-a produs în zona Moldovei, județul Galați, un cutremur cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 5.0km, comunică Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, scrie gândul.ro.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20km V de Galați, 31km NV de Brăila, 52km SE de Focșani, 80km S de Bârlad, 83km V de Izmail, 86km NE de Buzău, 87km NV de Tulcea.

Evident, nu au fost înregistrate pagube materiale.

“Galeria Sufletelor” – Bal caritabil în susținerea artei din Moldova, sâmbătă, 25 ianuarie

Pe 25 ianuarie 2025, în eleganta sală Queen Residence, va prinde viață un spațiu unic — „Galeria Sufletelor”. Un eveniment în format privat, unde fiecare invitat este parte dintr-o singură poveste! Aceasta nu este doar o expoziție, ci o seară în care arta devine o punte către lumea emoțiilor și a sensurilor. Fiecare lucrare prezentată nu este doar un tablou, ci o reflectare a vieții, țesută din emoții, amintiri și speranțe.

Veți descoperi mai mult decât imagini – veți simți suflete care vă vorbesc prin culori și linii. Povești despre durere, transformate în frumusețe. Povești despre liniște, în care ia naștere un nou sens. Povești despre inspirație, care se răspândește precum un val, schimbând totul în jur.

Punctul culminant al serii va fi un performance imersiv, care va ghida într-o călătorie filosofică
a sufletului – o experiență profundă care va invita oaspeții să reflecte asupra propriei călătorii.
Momentul final va fi o licitație caritabilă, unde arta devine o adevărată forță a schimbării.
La licitație vor fi prezentate 9 tablouri unice, fiecare purtând o semnificație profundă și o energie
creatoare. În plus, veți avea ocazia să licitați pentru 3 Art-Coins – loturi speciale care vă oferă
posibilitatea de a comanda un tablou personalizat, creat special pentru dumneavoastră de Aliona Barbei Turiac.

Această seară este despre Artă care oferă Speranță!

Fondurile strânse la licitația caritabilă vor sprijini cinci copii talentați din familii defavorizate.
Acești copii vor avea șansa unică de a-și dedica timpul creației, explorând lumea artei, picturii și
modelajului.

Credem că arta nu doar descoperă talente, ci poate schimba destine. Cu sprijinul vostru, acești copii vor avea posibilitatea să învețe timp de un an întreg, să-și dezvolte abilitățile și, poate, să descopere un potențial extraordinar care le va transforma viața.

Această expoziție este despre noi. Despre oameni. Despre modul în care, prin artă, putem întinde o mână de ajutor, inspira și oferi speranță. Fiecare tușă de pensulă, fiecare melodie, fiecare pas din această poveste este parte dintr-un tablou mai mare, pe care îl creăm împreună.

Despre Aliona Barbei Tureac – O voce puternică în lumea artei contemporane

Aliona Barbei Tureac este o artistă a cărei operă îmbină măiestria tehnică cu o expresivitate profundă, captivând privitorii prin utilizarea vibrantă a culorilor, texturilor și luminilor. Picturile sale sunt o reflexie a călătoriei sale personale și creative, fiecare lucrare fiind o fereastră către sufletul său și un exemplu al dedicării și pasiunii sale absolute pentru artă.

De-a lungul a cinci ani de creație intensă, a realizat peste 300 de lucrări de artă, incluzând picturi în ulei și lucrări grafice. Procesul ei artistic este unul continuu, fiecare lucrare fiind o reflectare a căutării interioare și a dorinței de a aduce noi perspective asupra artei contemporane.

Debutul oficial a avut loc pe 12 decembrie 2020, la Chișinău, când a organizat prima sa expoziție,
intitulată „Chipul Femeii”, la galeria ABT Art Studio. Această expoziție a fost mai mult decât un
simplu eveniment artistic — a fost un manifest cultural și social, ce a marcat începutul implicării
sale în proiecte caritabile prin intermediul artei.

Expoziția a inclus și o licitație caritabilă, organizată în sprijinul Veronicăi, o fetiță cu dizabilități.
Aliona a oferit trei lucrări, iar datorită generozității participanților, s-au colectat fonduri în valoare de 4000 de euro, care au fost direcționate către achiziționarea unui scaun rulant special. Acest moment a subliniat misiunea sa de a aduce nu doar frumusețe prin artă, ci și speranță și sprijin pentru cei în
nevoie.

Cu o carieră bogată în expoziții solo și de grup, Aliona a expus lucrări remarcabile precum seria
„Mirror of Venus” și „Synesthesia,” explorând teme universale precum feminitatea, introspecția și conexiunile umane. Proiectele sale au inclus atât spectacole performative îndrăznețe, cât și inițiative de caritate, care au adus artă în sprijinul comunității.

Prin arta sa, Aliona își propune să îmbogățească percepția privitorului, oferind o experiență
multisenzorială ce transcende simpla contemplare vizuală. Lucrările sale pot fi admirate în spații
publice și private, inclusiv în galerii, restaurante fine dining și centre de design.
Inspirată de dorința de a reflecta esența vieții, Aliona continuă să redefinească granițele artei, creând o punte între privitor și lumea sa interioară.

Expoziții Notabile:
● “Venera’S Mirror” (2021) – Feminitatea explorată printr-o colecție complexă.
● “Synesthesia” (2023) – Artă multisenzorială, în care simțurile fuzionează.
● “Retrospectiva” (2024) –Podul care leaga trecutul de viitor demonstrând cum arata poate fi un
element cheie în dezvoltarea personală și a societății.
● Participare la proiectul MAW „Moldova Art Week” (2024) – Transformarea orașului Chișinău
într-o galerie deschisă, accesibilă tuturor.

Astăzi, Aliona își continuă misiunea de a aduce frumusețea și complexitatea artei mai aproape de oameni, rămânând una dintre cele mai inovatoare voci artistice din Moldova și nu numai.

Atenție, FALS! CNAS nu le telefonează cetățenilor pentru a le solicita date bancare

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că NU contactează beneficiarii prin telefon pentru a solicita date bancare. Plata prestațiilor sociale se face exclusiv prin serviciul guvernamental de plăți MPay, fără a fi necesar să oferiți informații despre cardul bancar, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dacă primiți un apel prin care vi se cer datele bancare sau alte informații confidențiale, vă rugăm:
✔️ Să nu oferiți aceste date.
✔️ Să raportați imediat incidentul autorităților competente.

Fiți prudenți și tratați cu precauție orice solicitare telefonică legată de datele dvs. financiare sau personale!

Tânărul interpret de la noi Cristian Porcari ne surprinde cu o nouă piesă emoționantă!
Articolul anterior
În următoarele zile vor veni primii fulgi. Cât vor coborî temperaturile
Articolul următor
Close menu