Un minor din Bălți, de 16 ani a decedat în această seară după ce a căzut în gol de pe o clădire din oraș.
Tragedia a avut loc după ora 18:00, în cartierul Dacia din municipiul Bălți, scrie nordnews.md.
Poliția încă nu a stabilit dacă este vorba despre un caz de suicid, însă potrivit martorilor băiatul s-ar fi certat cu prietena sa
Suferința despărțirii l-ar fi provocat la acest gest disperat.
Oamenii legii nu au găsit la victimă nici un bilețel de adio.
Poliția se află la fața locului și urmează să stabilească toate circumstanțele în care a avut loc tragedia.
Caz șocant: O interpretă de muzică ușoară de la noi, șantajată de un deținut de la Cricova. Complicele de la libertate, investigat și el
Procurorii PCCOCS ai oficiului Nord, de comun cu ofițerii INI din aceeași regiune, au pus capăt unei scheme de șantaj intim al unei interprete de muzică ușoară din Chișinău, dirijat din penitenciarul din Cricova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Deținutul are vârsta de 22 și a fost condamnat pentru furt și jaf, cu ispășirea pedepsei până în anul 2028. În a doua jumătate a lunii noiembrie 2024, acesta a contactat-o pe interpretă și i-a cerut 500 euro pentru ca să nu publice pe internet și să nu le trimită rudelor acesteia un set de imagini intime ale dânsei. De fapt, deținutul a preluat imaginile de pe profilul ei public de pe platformele ei de socializare (Odnoclasnichi, Instagram, Facebook), pe care le-a modificat în programe de editare grafică, astfel încât acum imaginile exprimau posturi indecente.
Pentru ca șantajul bănuitului să-i devină mai credibil, acesta i-a trimis interpretei câteva din imaginile trucate. Totuși, aceasta a anunțat autoritățile de drept, care au preluat controlul comunicării cu deținutul pentru acumularea probelor. Ulterior, sub controlul autorităților, interpreta i-a transferat 1.200 lei unui tânăr de 25 de ani de la libertate, cunoscut al deținutului, pe care ulterior autoritățile l-au și reținut. Totodată, cu sprijinul angajaților ANP, oamenii legii l-au percheziționat pe deținut și celula acestuia, unde a fost găsit și telefonul cu pricina folosit la comunicarea ilegală cu interpreta, chiar dacă telefoanele sunt interzise în penitenciar.
Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depus demers privind aplicarea arestului preventiv pentru 30 zile față de complicele de la libertate, care a fost satisfăcut de Judecătoria Bălți. În ceea ce-l privește pe deținutul care a dirijat schema, acesta urmează să fie investigat penal în interiorul penitenciarului. Totuși, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, ambii beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
O moldoveancă a rămas fără 39.000 de euro după ce ”a uitat” să-i declare la Aeroport
Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au depistat o sumă de 39.000 de euro nedeclarată, în timpul controlului bagajelor pasagerilor de pe ruta Chișinău-Antalya, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au depistat o sumă de 39.000 de euro nedeclarată, în timpul controlului bagajelor pasagerilor de pe ruta Chișinău-Antalya.
Persoana vizată este o conațională în vârstă de 35 de ani.
Mijloacele financiare au fost ridicate, iar cazul a fost transmis Direcției de urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal, pentru investigații suplimentare.
Serviciul Vamal subliniază importanța respectării legislației privind declararea sumelor de bani la trecerea frontierei și îndeamnă cetățenii să respecte aceste obligații pentru a evita consecințele legale.
Un post TV de la noi a primit amendă groasă după ce Alexei Lungu a promovat falsuri la o emisiune
Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au decis în unanimitate în ședința de ieri sancționarea cu 18 000 de lei a postului de televiziune ”TVC 21”, pentru încălcarea obligației furnizorilor de servicii media de a informa corect, verificat și imparțial, în corespundere cu prevederile art. 13 alin. (1) lit. b) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Rezultatele controlului au evidențiat multiple deficiențe în modul de desfășurare a unui program echilibrat și imparțial, în care se dezbat subiecte de interes public. Invitatul, Alexei Lungu, liderul partidului „Șansa”, a făcut numeroase afirmații lipsite de suport factologic sau bazate pe informații incomplete („începând cu 1 ianuarie 2025, când în goana și în lupta de a acumula niște bani la buget, business-ul, pur și simplu, o să fie distrus”, „Republica Moldova, astăzi, este un stat falit, unde business-ul este practic imposibil de făcut”, „libertatea de exprimare și presa au fost omorâte”, „Ei abia de-au adunat 50% cu fraudele masive din diaspora” etc.), iar moderatorul, Marcel Darie, nu a intervenit cu întrebări de clarificare, nu a oferit context suplimentar, nu a abordat echilibrat dialogul și nu a prezentat și alte puncte de vedere sau argumente relevante, perpetuând o discuție unilaterală.
Pe parcursul întregului program, moderatorul și invitatul au fost în evident acord, ultimul fiind susținut de moderator prin intervenții precum „eu am vrut să spun asta, dar…”, „eu chiar vă permit mai multe…”, „despre ce am vorbit și eu…” sau „da, domnule Lungu, da, chestiunile respective eu le cunosc…” etc. Acestea au întărit mesajele invitatului, fără a echilibra dezbaterea. Moderatorul a oferit o platformă favorabilă invitatului, evitând să solicite dovezi sau să pună întrebări de controversă și obiecție.
Alexei Lungu a folosit timpul de emisie pentru a aduce critici autorităților publice și oponenților politici, fără să prezinte dovezi în acest sens, moderatorul neîngrijindu-se de veridicitatea informațiilor expuse de invitat. Deși critica lansată în adresa autorităților publice și partidului de guvernare reprezintă un aspect esențial al activității opoziției și al mass-mediei într-o societate democratică, moderatorul programului nu a luat măsurile necesare pentru a asigura publicul cu informații corecte și echilibrate. În cadrul programului, s-au adus nu doar critici, dar s-au utilizat și etichete depreciative și tendențioase, cum ar fi „când Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanță este condusă de un băiat cu părul creț, care nu știe cum să se identifice moldovean, român, rom sau ucrainean.”, „La noi Cernăuțeanu este scula lui Maia Sandu”, „Este Pașa Pirajoc, Pavel Postică, care execută niște aberații”. De asemenea, partidul de guvernare a fost numit în repetate rânduri „gruparea criminală PAS”, iar moderatorul nu a echilibrat discuția, ci a amplificat mesajul, intervenind cu afirmații precum „Grupare? organizație, să nu vă încurcați. Este grup, organizație și grupare… Pentru grup e puțin. Aici puteți deja merge spre organizație. Ca să știți.”.
La fel, invitatul a făcut afirmații generale precum „toți” și „mulți” sau „nu trebuie să vă explic, știți foarte bine”, fără exemple concrete sau argumente verificabile. Totodată, a utilizat un limbaj vulgar, cu expresii precum „prostalani”,„proști” sau „derbedei”. Moderatorul nu a încercat să intervină pentru a modera tonul sau pentru a menține un nivel decent al discuției.
În cadrul programului au mai fost vociferate unele narațiuni atât din partea invitatului, cât şi din partea moderatorului, răspândite în spațiul media din Republica Moldova, care discreditează integrarea europeană Republicii Moldova („nu are treabă referendumul cu integrarea europeană, este modificarea Constituției”, “Ei au înțeles că nu are nicio treabă cu Uniunea Europeană, noi nu mergem încolo și nici nu o să ajungem, noi suntem cea mai săracă țară.”, „mergem (în UE), dar mai târziu, haideți să ne clarificăm cu economie”, „nici nu pot cere, până suntem prea mici, noi nu însemnăm nimic, corect.”), acestea subliniind o încercare de a crea confuzie și scepticism în rândul cetățenilor, alimentând ideea unei separări principiale între dezvoltarea internă și integrarea europeană.
Deși unele informații prezentate de invitat fuseseră anterior dezmințite în spațiul public de mai multe ori, acesta a insistat pe subiectele respective, abordare ce nu corespunde principiilor informării corecte și de bună-credință, stabilite de CSMA. Este esențial ca publicul să rămână informat și să analizeze cu discernământ astfel de mesaje, pentru a nu cădea în capcana manipulării.
La fel, moderatorul a pus în discuție acuzațiile aduse lui Alexei Lungu și lui Ilan Șor, reducând semnificația condamnării ultimului. Astfel, se poate constata că programul a servit drept platformă de promovare a agendei politice a partidului „Șansa”, în contextul proceselor politice care vor urma în anul 2025, iar moderatorul a adresat întrebări ce au facilitat prezentarea planurilor electorale ale invitatului
În concluzie, conținutul programului a avut un caracter părtinitor, lipsit de echilibru, subiectele fiind tratate unilateral, favorizând o anumită agendă politică și promovând falsuri și narațiuni controversate fără o bază factuală suficientă.
Pe parcursul unui an, „TVC 21” a fost sancționat de 2 ori pentru încălcarea art. 13 alin. (1) lit. b), care obligă furnizorii de servicii media să informeze corect, verificat și imparțial. Aceste abateri nu sunt izolate, ci par a reflecta o politică editorială constantă, observată și în alte ediții ale programului „Important”, indiferent de moderatorul acestora și/sau invitații din platou.