Un ofițer al armatei ruse recunoaște: „Trupele noastre au torturat ucraineni”

Un fost ofițer militar rus a făcut acuzații privind interogatoriile brutale, în care bărbații ucraineni au fost împușcați și amenințați cu violul, transmite G4media.

Președintele Vladimir Putin ordonă creșterea cu 10% a numărului de militari  în armata rusă | RFI Mobile

Konstantin Yefremov, cel mai înalt ofițer care a vorbit deschis, a declarat pentru BBC, într-un interviu exclusiv, că Rusia îl vede acum ca pe un trădător și dezertor.

La un loc din sudul Ucrainei, el a spus că „interogatoriile, tortura, au continuat timp de aproximativ o săptămână”.

„În fiecare zi, noaptea, uneori de două ori pe zi”.

Domnul Yefremov a încercat să demisioneze din armată de mai multe ori – dar a sfârșit prin a fi demis pentru că a refuzat să se întoarcă în Ucraina. În prezent, el a fugit din Rusia.

Folosind fotografii și documente militare furnizate de dl Yefremov, BBC a verificat că acesta s-a aflat în Ucraina la începutul războiului – în regiunea Zaporizhzhia, inclusiv în orașul Melitopol.

Acest articol conține descrieri grafice ale torturii.

Scurtă linie gri de prezentare

Fața lui Konstantin Yefremov apare pe ecranul computerului meu și începem să vorbim. Este un om care are o poveste de spus. Până de curând a fost ofițer al armatei ruse.

Detașat în Ucraina anul trecut, fostul locotenent superior a fost de acord să-mi povestească despre crimele la care spune că a fost martor acolo – inclusiv tortură și maltratarea prizonierilor ucraineni. El va vorbi despre camarazii săi care au jefuit zonele ocupate din Ucraina și va descrie ședințe de interogare brutale, conduse de un colonel rus, în care bărbații au fost împușcați și amenințați cu violul.

La 10 februarie 2022, dl Yefremov spune că a ajuns în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în urmă cu nouă ani. El era șeful unei unități de deminare din cadrul Diviziei 42 de pușcași motorizați – și era de obicei stabilit în Cecenia, în Caucazul de Nord al Rusiei. El și oamenii săi au fost trimiși să participe la „exerciții militare”, spune el.

„La acea vreme, nimeni nu credea că va fi război. Toată lumea credea că este vorba doar de un exercițiu. Sunt sigur că nici măcar ofițerii superiori nu știau”.
„Mi-a fost frică să nu renunț

Domnul Yefremov își amintește că a văzut trupele rusești lipindu-și semne de identificare pe uniforme și pictând litera „Z” pe echipamentele și vehiculele militare. În câteva zile, „Z” a devenit simbolul a ceea ce Kremlinul numea „operațiunea sa militară specială”.

Domnul Yefremov susține că nu a vrut să aibă nimic de-a face cu acest lucru.

„Am decis să demisionez. M-am dus la comandantul meu și i-am explicat poziția mea. Acesta m-a dus la un ofițer superior care m-a numit trădător și laș.

„Mi-am lăsat arma, m-am urcat într-un taxi și am plecat. Am vrut să mă întorc la baza mea din Cecenia și să demisionez oficial. Apoi, camarazii mei mi-au telefonat cu un avertisment.

„Un colonel promisese să mă bage în închisoare până la 10 ani pentru dezertare și alertase poliția.”

Domnul Yefremov spune că a sunat un avocat militar, care l-a sfătuit să se întoarcă.

„Îmi dau seama acum că ar fi trebuit să ignor acest lucru și să merg mai departe”, spune el. „Dar mi-a fost teamă să nu fiu băgat în închisoare”.

El s-a întors să se alăture oamenilor săi.

Domnul Yefremov insistă că este „împotriva războiului”. El mă asigură că nu a participat la anexarea Crimeei de către Rusia și nici nu a luptat în estul Ucrainei când a izbucnit războiul în Donbas, acum nouă ani.

În 2014, Rusia nu numai că a fost acuzată că a orchestrat o revoltă separatistă acolo, dar și că și-a trimis propriile trupe. Konstantin mi-a mai spus că nu a luat parte la operațiunea militară a Rusiei în Siria.

„În ultimii trei ani am fost implicat în deminare în Cecenia, un loc care a cunoscut două războaie. Cred că munca pe care am făcut-o acolo a fost în beneficiul oamenilor.”
Jefuirea bicicletelor și a mașinilor de tuns iarba

Domnul Yefremov a fost pus temporar la conducerea unui pluton de pușcași. La 27 februarie, la trei zile după invazia rusă, el spune că el și oamenii săi au primit ordin să se deplaseze spre nord din Crimeea ocupată. S-au îndreptat spre orașul Melitopol.

Următoarele 10 zile au fost petrecute pe un aerodrom care fusese deja capturat de trupele rusești. El descrie jafurile la care a fost martor.

„Soldații și ofițerii au luat tot ce au putut. S-au urcat pe avioane și au trecut prin toate clădirile. Un soldat a luat o mașină de tuns iarba. A spus cu mândrie: „O voi lua acasă și voi tunde iarba de lângă barăcile noastre”.

„Găleți, topoare, biciclete, au băgat totul în camioanele lor. Atât de multe lucruri încât trebuiau să se ghemuiască pentru a încăpea în vehicule.”

Domnul Yefremov ne-a trimis fotografii pe care spune că le-a făcut la baza aeriană Melitopol. Acestea arată avioane de transport și o clădire în flăcări.

Acestea se numără printre o serie de fotografii și documente pe care le-a împărtășit – și pe care le-am verificat – pentru a confirma identitatea și rangul domnului Yefremov și mișcările sale în Ucraina în primăvara anului 2022.

Timp de o lună și jumătate, el și cei opt soldați sub comanda sa au păzit o unitate de artilerie rusă.

„Tot timpul am dormit afară”, își amintește el. „Ne era atât de foame încât am început să vânăm iepuri și fazani. Odată am dat peste un conac. Înăuntru se afla un luptător rus. ‘Suntem cu Brigada 100 și locuim aici acum’, a spus soldatul.

„Era atât de multă mâncare. Frigiderele erau pline. Era suficientă mâncare pentru a supraviețui unui război nuclear. Dar soldații care locuiau acolo prindeau crapii japonezi în iazul de afară și îi mâncau.”

„Am văzut interogatorii și tortură”

Grupul lui Konstantin Yefremov s-a mutat pentru a păzi ceea ce el descrie ca fiind un „sediu logistic” în aprilie – în orașul Bilmak, la nord-est de Melitopol. Acolo, el spune că a fost martor la interogatorii și maltratări ale prizonierilor ucraineni.

El își amintește o zi în care au fost aduși trei prizonieri.

„Unul dintre ei a recunoscut că era lunetist. La auzul acestui lucru, colonelul rus și-a pierdut mințile. L-a lovit, i-a tras pantalonii ucraineanului în jos și l-a întrebat dacă este căsătorit.

„‘Da’, a răspuns prizonierul. ‘Atunci să-mi aducă cineva un mop’, a spus colonelul. ‘Te vom transforma într-o fată și îi vom trimite soției tale înregistrarea video’”.

Altă dată, spune dl Yefremov, colonelul i-a cerut prizonierului să numească toți naționaliștii ucraineni din unitatea sa.

„Ucraineanul nu a înțeles întrebarea. El a răspuns că soldații erau infanterie navală a forțelor armate ucrainene. Pentru acest răspuns, i-au scos o parte din dinți”.

Kremlinul vrea ca rușii să creadă că, în Ucraina, Rusia luptă împotriva fasciștilor, neonaziștilor și ultranaționaliștilor. Această narațiune falsă are rolul de a-i dezumaniza pe ucraineni în ochii publicului și a armatei ruse.

Dl Yefremov spune că prizonierul ucrainean era legat la ochi.

„Colonelul a pus un pistol pe fruntea prizonierului și a spus: „Voi număra până la trei și apoi te voi împușca în cap”.

„A numărat și apoi a tras chiar în partea laterală a capului, pe ambele părți. Colonelul a început să țipe la el. I-am spus: „Tovarășe colonel! Nu te poate auzi, l-ai asurzit!””

Dl Yefremov descrie cum colonelul a dat ordine ca ucrainenilor să nu li se dea mâncare normală – doar apă și biscuiți. Dar el spune: „Am încercat să le dăm ceai cald și țigări”.

Pentru ca prizonierii să nu doarmă pe solul gol, domnul Yefremov își amintește, de asemenea, cum oamenii săi le aruncau fân – „noaptea, ca să nu ne vadă nimeni”.

În timpul unui alt interogatoriu, domnul Yefremov spune că colonelul a împușcat un prizonier în braț – și în piciorul drept, sub genunchi, care a atins osul. Konstantin spune că oamenii săi l-au bandajat pe prizonier și s-au dus la comandanții ruși – „nu la colonel, era nebun” – și au spus că prizonierul trebuia să meargă la spital, altfel ar fi murit din cauza pierderii de sânge.

„L-am îmbrăcat într-o uniformă rusească și l-am dus la spital. I-am spus: „Nu spune că ești prizonier de război ucrainean, pentru că ori doctorii vor refuza să te trateze, ori soldații ruși răniți vor auzi și te vor împușca și nu vom putea să-i oprim”.”

Biroul pentru Drepturile Omului al ONU a documentat cazuri de maltratare a prizonierilor în războiul din Ucraina. Acesta a intervievat peste 400 de prizonieri de război – atât ucraineni, cât și ruși.

„Din nefericire, am constatat că există tortură și rele tratamente aplicate prizonierilor de război de ambele părți”, spune Matilda Bogner, șefa echipei de monitorizare a ONU din Ucraina.

„Dacă comparăm încălcările, tortura sau relele tratamente aplicate prizonierilor de război ucraineni tind să se întâmple în aproape toate etapele de detenție. Și, în cea mai mare parte, condițiile de internare sunt mai rele în multe zone din Rusia sau din Ucraina ocupată.”

Cele mai grave forme de tortură sau rele tratamente pentru prizonierii de război ucraineni au loc, de obicei, în timpul interogatoriilor, spune doamna Bogner. Aceștia pot fi supuși la electrocutare și la o întreagă gamă de metode de tortură – spune ea – inclusiv spânzurarea și bătaia.

„Când ajung în locurile de internare, există adesea așa-numitele bătăi de bun venit. De asemenea, se confruntă adesea cu hrană și apă inadecvate”, adaugă ea.

Prizonierii de război ruși au raportat, de asemenea, bătăi și electrocutări.

„Orice formă de tortură sau de rele tratamente este interzisă de dreptul internațional”, spune dna Bogner. „Este inacceptabil ca oricare dintre părți să facă acest lucru”.

BBC nu a putut să confirme în mod independent acuzațiile specifice de tortură ale lui Konstantin Yefremov, dar acestea sunt în concordanță cu alte afirmații de abuzuri asupra prizonierilor ucraineni.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Parlamentul Independenței cere guvernelor de la Chișinău și București unirea neîntârziată a Republicii Moldova cu România

Unirea cât mai repede dintre Republica Moldova și România. Asta cer reprezentanții asociației obștești „Parlamentul Independenței”, guvernelor de la Chișinău și București. Ei vor convocarea ședinței comune la care să se adopte Actul Unirii Republicii Moldova cu România – act normativ suprem al dreptății și totodată al lichidării Pactului Ribbentrop-Molotov pentru națiunea română, scrie evz.ro.

Într-o declarație, semnatarii și votanții Declarației de Independență se adresează și guvernelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei și Franței. Care ar trebui să ajute la această mutare care să reîntregească națiunea română.

Unirea dintre Republica Moldova și România, cerută de Parlamentul Independenței

Președintele asociației „Parlamentul Independenței”, Alexandru Arseni, doctor habilitat în dreptul constituțional, a prezentat Declarația-apel cu privire la securitatea națională și integritatea teritorială în contextul situației social-politice interne și externe. Potrivit lui, un apel cu privire la adoptarea actului reîntregirii, adresat către guvernele de la Chișinău și București a fost și anterior. Apelul fusese adoptat pe 26 decembrie 2022, fiind semnat de către 101 deputați semnatari și votanți ai Declarației de Independență, dar și subsemnat de mai bine de 50 de personalități marcante din domeniile știință, cultură, medicină, literatură etc.

Au mai existat apeluri cu privire la extinderea și acoperirea teritoriului Republicii Moldova cu emisiunile postului de televiziune nr.1 România. Un al apel s-a referit la încheierea acordului bilateral de asigurare a securității militare.

„Spre regret, guvernarea de la Chișinău, nu numai că nu a răspuns la apeluri, dar nu a întreprins nicio acțiune practică concretă de a executa voința poporului suveran la reunificarea naturală și legală cu Patria-Mamă România, precum și a asigurării securității naționale și integrității teritoriale. În schimb forțele revanșiste, de ocupație, au selectat și identificat persoane școlite și, respectiv, cu suport financiar criminal terorizează locuitorii din sudul, estul și unele orașe din nord, antrenându-i în procese ilegale. Mai mult ca atât, deputații pretinși ai „opoziției”, contrar statutului de deputat, destabilizează și mai mult situația social-politică internă”, a citat din Declarație Alexandru Arseni.

Avertisment după consolidarea Opoziției, la Moscova

Potrivit lui, toate aceste acțiuni ilegale sunt întreprinse în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. „Colac peste pupăză, pe 21 aprilie curent, aceste persoane, în mod cinic și-au consolidat acțiunile în capitala „Imperiului răului”, Moscova. Astfel s-a demonstrat încă o dată poziția lor de spioni ai Moscovei, cu planuri clare de a subjuga din nou poporul Republicii Moldova, element constitutiv al Națiunii Române”, a declarat președintele asociației „Parlamentul Independenței”.

În context, citând Declarația-apel, doctorul habilitat le-a solicitat guvernărilor de la Chișinău și București să se convoace de urgență în ședință comună pentru a adopta Actul Unirii Republicii Moldova cu România. „Pe această cale naturală va fi smuls cuțitul ce stă în spatele a două națiuni: română și ucraineană, asigurându-se astfel securitatea națiunilor în cadrul Europei Unite și protecția NATO”, a mai spus citat Alexandru Arseni din Declarație.

Rusia amenință că va ataca Polonia. Motivul

Rusia a amenințat că va ataca Polonia dacă vor fi instalate arme nucleare NATO pe teritoriul acestei țări, într-o nouă declarație agresivă a regimului de la Kremlin, făcută de această dată de adjunctul lui Lavrov, Serghei Riabkov, scrie digi24.ro.

„Extinderea practicii misiunilor nucleare comune ale NATO – indiferent care ţară sau ţări s-ar alătura celor care iau parte deja la această practică – are caracter pur destabilizator. Şi în fapt ameninţător”, a afirmat oficialul regimului criminal de la Kremlin, statul agresor care a comis un rapt teritorial în Ucraina și de doi ani bombardează civili în această țară. 

Riabkov susține că practica misiunilor nucleare comune ale ţărilor NATO în apropierea graniţelor statului agresor „exacerbează ameninţările de securitate”. „Şi nu mă refer la desfăşurarea permanentă, care şi ea este intens discutată de demagogi de la Varşovia. De aceea, toţi acei politicieni care discută acum cu entuziasm despre o astfel de schemă în Polonia şi mai departe, din propriile lor motive, trebuie să înţeleagă: mutările în această direcţie nu vor contribui la securitatea Poloniei, ci facilităţile respective vor deveni cu siguranţă o ţintă.

Vor fi în prim-planul planificării noastre militare”, a insistat oficialul statului agresor. Riabkov s-a referit la discuţiile care au loc cu privire la desfăşurarea de facilităţi nucleare ale NATO în Polonia ca fiind o „chestiune în evoluţie”. Rusia urmăreşte îndeaproape cum tratează Polonia această problemă, a mai spus el. Într-un interviu publicat luni de cotidianul Fakt, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că autorităţile poloneze au discutat în mod repetat cu SUA posibilitatea desfăşurării de arme nucleare în Polonia, în cadrul programului „nuclear sharing” al alianţei, adăugând că Polonia este gata să facă acest lucru dacă va fi necesar.

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Medvedev: Rusia își va spori semnificativ producția de armament în acest an
Articolul anterior
Doi șoferi români care veneau din Marea Britanie au fost jefuiți de mii de euro, în Cehia. Tâlharii le-au luat și duba, jaful a fost filmat
Articolul următor