Un ofițer al armatei ruse recunoaște: „Trupele noastre au torturat ucraineni”

Un fost ofițer militar rus a făcut acuzații privind interogatoriile brutale, în care bărbații ucraineni au fost împușcați și amenințați cu violul, transmite G4media.

Președintele Vladimir Putin ordonă creșterea cu 10% a numărului de militari în armata rusă | RFI Mobile

Konstantin Yefremov, cel mai înalt ofițer care a vorbit deschis, a declarat pentru BBC, într-un interviu exclusiv, că Rusia îl vede acum ca pe un trădător și dezertor.

La un loc din sudul Ucrainei, el a spus că „interogatoriile, tortura, au continuat timp de aproximativ o săptămână”.

„În fiecare zi, noaptea, uneori de două ori pe zi”.

Domnul Yefremov a încercat să demisioneze din armată de mai multe ori – dar a sfârșit prin a fi demis pentru că a refuzat să se întoarcă în Ucraina. În prezent, el a fugit din Rusia.

Folosind fotografii și documente militare furnizate de dl Yefremov, BBC a verificat că acesta s-a aflat în Ucraina la începutul războiului – în regiunea Zaporizhzhia, inclusiv în orașul Melitopol.

Acest articol conține descrieri grafice ale torturii.

Scurtă linie gri de prezentare

Fața lui Konstantin Yefremov apare pe ecranul computerului meu și începem să vorbim. Este un om care are o poveste de spus. Până de curând a fost ofițer al armatei ruse.

Detașat în Ucraina anul trecut, fostul locotenent superior a fost de acord să-mi povestească despre crimele la care spune că a fost martor acolo – inclusiv tortură și maltratarea prizonierilor ucraineni. El va vorbi despre camarazii săi care au jefuit zonele ocupate din Ucraina și va descrie ședințe de interogare brutale, conduse de un colonel rus, în care bărbații au fost împușcați și amenințați cu violul.

La 10 februarie 2022, dl Yefremov spune că a ajuns în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în urmă cu nouă ani. El era șeful unei unități de deminare din cadrul Diviziei 42 de pușcași motorizați – și era de obicei stabilit în Cecenia, în Caucazul de Nord al Rusiei. El și oamenii săi au fost trimiși să participe la „exerciții militare”, spune el.

„La acea vreme, nimeni nu credea că va fi război. Toată lumea credea că este vorba doar de un exercițiu. Sunt sigur că nici măcar ofițerii superiori nu știau”.
„Mi-a fost frică să nu renunț

Domnul Yefremov își amintește că a văzut trupele rusești lipindu-și semne de identificare pe uniforme și pictând litera „Z” pe echipamentele și vehiculele militare. În câteva zile, „Z” a devenit simbolul a ceea ce Kremlinul numea „operațiunea sa militară specială”.

Domnul Yefremov susține că nu a vrut să aibă nimic de-a face cu acest lucru.

„Am decis să demisionez. M-am dus la comandantul meu și i-am explicat poziția mea. Acesta m-a dus la un ofițer superior care m-a numit trădător și laș.

„Mi-am lăsat arma, m-am urcat într-un taxi și am plecat. Am vrut să mă întorc la baza mea din Cecenia și să demisionez oficial. Apoi, camarazii mei mi-au telefonat cu un avertisment.

„Un colonel promisese să mă bage în închisoare până la 10 ani pentru dezertare și alertase poliția.”

Domnul Yefremov spune că a sunat un avocat militar, care l-a sfătuit să se întoarcă.

„Îmi dau seama acum că ar fi trebuit să ignor acest lucru și să merg mai departe”, spune el. „Dar mi-a fost teamă să nu fiu băgat în închisoare”.

El s-a întors să se alăture oamenilor săi.

Domnul Yefremov insistă că este „împotriva războiului”. El mă asigură că nu a participat la anexarea Crimeei de către Rusia și nici nu a luptat în estul Ucrainei când a izbucnit războiul în Donbas, acum nouă ani.

În 2014, Rusia nu numai că a fost acuzată că a orchestrat o revoltă separatistă acolo, dar și că și-a trimis propriile trupe. Konstantin mi-a mai spus că nu a luat parte la operațiunea militară a Rusiei în Siria.

„În ultimii trei ani am fost implicat în deminare în Cecenia, un loc care a cunoscut două războaie. Cred că munca pe care am făcut-o acolo a fost în beneficiul oamenilor.”
Jefuirea bicicletelor și a mașinilor de tuns iarba

Domnul Yefremov a fost pus temporar la conducerea unui pluton de pușcași. La 27 februarie, la trei zile după invazia rusă, el spune că el și oamenii săi au primit ordin să se deplaseze spre nord din Crimeea ocupată. S-au îndreptat spre orașul Melitopol.

Următoarele 10 zile au fost petrecute pe un aerodrom care fusese deja capturat de trupele rusești. El descrie jafurile la care a fost martor.

„Soldații și ofițerii au luat tot ce au putut. S-au urcat pe avioane și au trecut prin toate clădirile. Un soldat a luat o mașină de tuns iarba. A spus cu mândrie: „O voi lua acasă și voi tunde iarba de lângă barăcile noastre”.

„Găleți, topoare, biciclete, au băgat totul în camioanele lor. Atât de multe lucruri încât trebuiau să se ghemuiască pentru a încăpea în vehicule.”

Domnul Yefremov ne-a trimis fotografii pe care spune că le-a făcut la baza aeriană Melitopol. Acestea arată avioane de transport și o clădire în flăcări.

Acestea se numără printre o serie de fotografii și documente pe care le-a împărtășit – și pe care le-am verificat – pentru a confirma identitatea și rangul domnului Yefremov și mișcările sale în Ucraina în primăvara anului 2022.

Timp de o lună și jumătate, el și cei opt soldați sub comanda sa au păzit o unitate de artilerie rusă.

„Tot timpul am dormit afară”, își amintește el. „Ne era atât de foame încât am început să vânăm iepuri și fazani. Odată am dat peste un conac. Înăuntru se afla un luptător rus. ‘Suntem cu Brigada 100 și locuim aici acum’, a spus soldatul.

„Era atât de multă mâncare. Frigiderele erau pline. Era suficientă mâncare pentru a supraviețui unui război nuclear. Dar soldații care locuiau acolo prindeau crapii japonezi în iazul de afară și îi mâncau.”

„Am văzut interogatorii și tortură”

Grupul lui Konstantin Yefremov s-a mutat pentru a păzi ceea ce el descrie ca fiind un „sediu logistic” în aprilie – în orașul Bilmak, la nord-est de Melitopol. Acolo, el spune că a fost martor la interogatorii și maltratări ale prizonierilor ucraineni.

El își amintește o zi în care au fost aduși trei prizonieri.

„Unul dintre ei a recunoscut că era lunetist. La auzul acestui lucru, colonelul rus și-a pierdut mințile. L-a lovit, i-a tras pantalonii ucraineanului în jos și l-a întrebat dacă este căsătorit.

„‘Da’, a răspuns prizonierul. ‘Atunci să-mi aducă cineva un mop’, a spus colonelul. ‘Te vom transforma într-o fată și îi vom trimite soției tale înregistrarea video’”.

Altă dată, spune dl Yefremov, colonelul i-a cerut prizonierului să numească toți naționaliștii ucraineni din unitatea sa.

„Ucraineanul nu a înțeles întrebarea. El a răspuns că soldații erau infanterie navală a forțelor armate ucrainene. Pentru acest răspuns, i-au scos o parte din dinți”.

Kremlinul vrea ca rușii să creadă că, în Ucraina, Rusia luptă împotriva fasciștilor, neonaziștilor și ultranaționaliștilor. Această narațiune falsă are rolul de a-i dezumaniza pe ucraineni în ochii publicului și a armatei ruse.

Dl Yefremov spune că prizonierul ucrainean era legat la ochi.

„Colonelul a pus un pistol pe fruntea prizonierului și a spus: „Voi număra până la trei și apoi te voi împușca în cap”.

„A numărat și apoi a tras chiar în partea laterală a capului, pe ambele părți. Colonelul a început să țipe la el. I-am spus: „Tovarășe colonel! Nu te poate auzi, l-ai asurzit!””

Dl Yefremov descrie cum colonelul a dat ordine ca ucrainenilor să nu li se dea mâncare normală – doar apă și biscuiți. Dar el spune: „Am încercat să le dăm ceai cald și țigări”.

Pentru ca prizonierii să nu doarmă pe solul gol, domnul Yefremov își amintește, de asemenea, cum oamenii săi le aruncau fân – „noaptea, ca să nu ne vadă nimeni”.

În timpul unui alt interogatoriu, domnul Yefremov spune că colonelul a împușcat un prizonier în braț – și în piciorul drept, sub genunchi, care a atins osul. Konstantin spune că oamenii săi l-au bandajat pe prizonier și s-au dus la comandanții ruși – „nu la colonel, era nebun” – și au spus că prizonierul trebuia să meargă la spital, altfel ar fi murit din cauza pierderii de sânge.

„L-am îmbrăcat într-o uniformă rusească și l-am dus la spital. I-am spus: „Nu spune că ești prizonier de război ucrainean, pentru că ori doctorii vor refuza să te trateze, ori soldații ruși răniți vor auzi și te vor împușca și nu vom putea să-i oprim”.”

Biroul pentru Drepturile Omului al ONU a documentat cazuri de maltratare a prizonierilor în războiul din Ucraina. Acesta a intervievat peste 400 de prizonieri de război – atât ucraineni, cât și ruși.

„Din nefericire, am constatat că există tortură și rele tratamente aplicate prizonierilor de război de ambele părți”, spune Matilda Bogner, șefa echipei de monitorizare a ONU din Ucraina.

„Dacă comparăm încălcările, tortura sau relele tratamente aplicate prizonierilor de război ucraineni tind să se întâmple în aproape toate etapele de detenție. Și, în cea mai mare parte, condițiile de internare sunt mai rele în multe zone din Rusia sau din Ucraina ocupată.”

Cele mai grave forme de tortură sau rele tratamente pentru prizonierii de război ucraineni au loc, de obicei, în timpul interogatoriilor, spune doamna Bogner. Aceștia pot fi supuși la electrocutare și la o întreagă gamă de metode de tortură – spune ea – inclusiv spânzurarea și bătaia.

„Când ajung în locurile de internare, există adesea așa-numitele bătăi de bun venit. De asemenea, se confruntă adesea cu hrană și apă inadecvate”, adaugă ea.

Prizonierii de război ruși au raportat, de asemenea, bătăi și electrocutări.

„Orice formă de tortură sau de rele tratamente este interzisă de dreptul internațional”, spune dna Bogner. „Este inacceptabil ca oricare dintre părți să facă acest lucru”.

BBC nu a putut să confirme în mod independent acuzațiile specifice de tortură ale lui Konstantin Yefremov, dar acestea sunt în concordanță cu alte afirmații de abuzuri asupra prizonierilor ucraineni.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Camelia Ursu impresionează cu o nouă piesă, ca ”un pansament pe suflet”. Talentata interpretă speră să cucerească publicul cu melodia compusă chiar de ea

Tânăra interpretă de la noi Camelia Ursu își surprinde publicul cu o nouă producție muzicală. Frumoasa și talentata artistă a lansat o piesă, cu tot cu videoclip, plină de emoție, intitulată ”Lasă-mă”. La scurt timp, artista a apărut în lacrimi pe storry, emoționată că a reușit să răscolească sufletele admiratorilor săi.

”Este o producție la care am lucrat mult cu toată echipa, pentru că am vrut să iasă exact așa cum mi-am dorit.”, spune Camelia.

Artista a pus pe note versurile profunde semnate de un prieten de-al său, Ion Fântână, ea fiind autoarea melodiei. Și de această dată Camelia a ales să colaboreze cu talentatul producător Radu Duminica, tânărul care s-a făcut cunoscut publicului cu producția muzicală pentru celebra piesă ”Dă-mă, mamă, după Iura”. Iar la videoclip a lucrat alături de echipa START Media Production, preț de câteva luni.

A ieșit senzațional, fapt pentru care țin să mulțumesc echipei mele de suflet, care mă susține și îmi este tot timpul alături. Sper din toată inima să placă publicului și să o aprecieze, pentru că este foarte sensibilă și am scris-o cu emoție.”, spune tânăra artistă.

Camelia Ursu absolvește chiar în aceste zile cele două facultăți la care a studiat în România, una din ele fiind Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar noua lansare vine ca un trofeu pentru ea la finalul studiilor.

Mesajele și comentariile de la admiratori nu au ezitat să apară la scurt timp după lansare. Mulți dintre ei scriu că piesa este ca un ”pansament pe suflet”.

Vă invităm să ascultați melodia Cameliei, iar dacă veți considera că merită o șansă, nu ezitați să lăsați o apreciere sau un comentariu.

Camelia Ursu este o tânără interpretă de la noi, care s-a făcut cunoscută publicului datorită pieselor pe care și le scrie singură. Prima melodie cu care s-a lansat, ”Filmul tău”, a fost semnată, atât versurile, cât și melodia, chiar de ea.

Tânăra este foarte activă pe rețelele de socializare, având o comunitate de peste 30.000 de urmăritori, iar de muzică este pasionată încă de mică.

Echipa unica.md o felicită pe Camelia cu această frumoasă lansare și îi urează multă admirație din partea publicului, dar și inspirație pentru noi producții la fel de frumoase.

TIFF, cel mai prestigios festival de film din România, revine la Chișinău pentru a 4-a ediție, între 28 și 30 iunie

Transilvania International Film Festival (TIFF), cel mai prestigios festival de film din România, revine la Chișinău pentru a 4-a ediție, între 28 și 30 iunie. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile pentru participare sunt deschise pe www.film.md.

Atmosfera de festival începe să se instaleze în Chișinău, orașul care peste două săptămâni va găzdui un maraton cinematografic, la cea de-a 4-a ediție TIFF Chișinău. Programul acestei ediții cuprinde peste 30 de titluri sonore, filme premiate în marile festivaluri internaționale proiectate în prezența echipelor, care vor încânta publicul de toate vârstele.

Proiecții și evenimente

Printre filmele prezentate se numără Libertate (r. Tudor Giurgiu, 2023), Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu, 2024) despre Ilie Năstase și comedia Tati Part-Time (r. Letiția Roșculeț) cu Eva Măruță și Alex Bogdan. În program sunt 15 lungmetraje, dar și mai multe scurtmetraje realizate de regizori tineri și absolvenți UNATC. 

Festivalul va debuta cu cine-concertul De haz, de necaz, o colecție rară de scurtmetraje românești de arhivă din prima jumătate a secolului 20, adevărată mărturie a cinemaului românesc timpuriu, care vor fi aduse la viaţă prin interpretarea muzicală a compozitoarei Simona Strungaru şi a trompetistului jazz Sebastian Burneci. Absolventă a masteratului în muzică la Conservatorul din Amsterdam, Simona Strungaru este un muzician plurivalent, dirijoare de orchestră, compozitoare și pianistă.

Invitați de renume

Festivalul va găzdui personalități marcante ale cinematografiei românești, printre care regizorii Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Cătălin Saizescu, Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru, Radu Potcoavă, Isabela Tent și Claudiu Mitcu. De asemenea, publicul va avea ocazia să întâlnească actori renumiți precum Iulian Postelnicu, Georgiana Saizescu, Alex Călin, Cosmina Stratan, Rodica Lazăr, Claudiu Istodor și Vladimir Țeca. Participanții vor putea interacționa cu aceștia în cadrul atelierelor și sesiunilor de Q&A.


Proiecții în locații emblematice

Proiecțiile vor avea loc la ArtCor (în aer liber), Cineplex Loteanu și Cinema Odeon.

Programul complet

CINEMATOGRAFUL ODEON

Vineri, 28 iunie: 

 • 17:00 | Cine-concert: De haz, de necaz (acompaniament live: Simona Strungaru și Sebastian Burneci)
 • 19:00 | Libertate (r. Tudor Giurgiu) | 109′

Sâmbătă, 29 iunie

 • 15:00 | Fluturi de noapte (r. Andrei Răuțu) | 97′
 • 17:30 | Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu) | 107′
 • 20:00 | Visul (r. Cătălin Saizescu) | 136′

Duminică, 30 iunie: 

 • 15:00 | Cum să fiu mort dacă-s viu (r. Ilinca Călugăreanu) | 80′
 • 16:30 | Unde merg elefanții (r. Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru) | 115′
 • 19:00 | Moromeții 3 (r. Stere Gulea) | 110′
 •  

CINEPLEX LOTEANU

Vineri, 28 iunie: 

 • 17:15 |  Între tăcere și păcat (r. Diana Nicolae) | 97′
 • 19:30 |  Vulturii din Țaga (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu) | 74′

Sâmbătă, 29 iunie: 

 • 15:00  | Alice On & Off (r. Isabela Tent) | 85′
 • 17:15  | Băieții buni ajung în rai (r. Radu Potcoavă) | 86′
 • 19:30  | Rusalka (r. Claudiu Mitcu) | 86′

Duminică, 30 iunie: 

 • 15:00  | Maia: Portret cu mâini (r. Alexandra Gulea) | 90′
 • 17:15  | Horia (r. Ana Maria Comanescu) | 108′
 • 19:30  | Tati Part-Time (r. Letiția Roșculeț) | 98′

ARTCOR (OPEN AIR)

Vineri, 28 iunie: 

 • 20:00  | Scurtmetraje UNATC Anii 90 | 110′

Sâmbătă, 29 iunie: 

 • 19:00   | Concert Moldo Crescendo Bach to Debussy | 90′ *acces pe bază de bilet pe iticket.md
 • 20:30   | Scurtmetraje românești 1 | 97′

Duminică, 30 iunie: 

 • 20:00  | Scurtmetraje românești 2 | 109′

Înscriere și Participare

Participarea la TIFF Chișinău este gratuită. Rezervările se pot face pe platforma www.film.md, asigurându-vă un loc la evenimentele dorite. Locurile sunt limitate.

Despre TIFF:

Fondat în 2002, Festivalul Internațional de Film Transilvania este primul și cel mai mare festival internațional de film din România, atrăgând peste 100.000 de participanți la fiecare ediție. Festivalul are loc anual în Cluj-Napoca, un oraș recunoscut pentru bogata sa istorie și modernitatea sa vibrantă, parte a rețelei UNESCO City of Film din 2021.

TIFF CHIȘINĂU este un eveniment organizat de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, în colaborare cu YOUBESC și Asociația Companiilor de Creație ”COR”.

Proiect finanțat de: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Cu sprijinul financiar: Centrului Național al Cinematografiei Moldova, USAID, Sweden Sverige și UKaid


 

Atenție când urcați în lift! Aproape toate ascensoarele din Chișinău au grad de uzură sau termenul de exploatare depășit

Majoritatea sau 97% din ascensoarele din blocurile de locuit au un grad de uzură ridicat, termenul de exploatare este depășit sau vandalizate, remarcă consilierii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), scrie stiripesurse.md.

În blocurile de locuit din Chișinău sunt circa 2 400 de ascensoare, 1 200 dintre ele  sunt  în gestiunea primăriei Chișinău, iar cel mai vechi ascensor din capitală are o vârstă de circa 50 de ani.

„Aproape zilnic, în ascensoarele din Chișinău rămân blocați oameni, care așteaptă ore în șir ca să vină echipa de salvare în ajutor”, atrag atenția consilierii PAS. Aleșii locali îi aduc aminte primarului Ceban că în campania electorală din 2019, le-a promis chișinăuienilor  achiziționarea a 400 de ascensoare noi.

„În anul 2023 au fost planificate 10 milioane de lei pentru reparația și achiziția ascensoarelor noi, dar Primarul Ion Ceban nu a cheltuit niciun leu pentru a cumpăra vreun ascensor nou? Din 2021 până în 2024 nu a fost făcută nicio licitație, cu toate ca avem minim 2 producători autohtoni de ascensoare.  De ce primarul Ion Ceban nu alocă bani pentru schimbarea ascensoarelor așa cum a promis? Se așteaptă să fie o tragedie pentru a lua atitudine? Milioane pentru concerte sunt, milioane pentru deplasări peste hotare  sunt,  bani de luminițe sunt, dar pentru repararea și schimbarea ascensoarelor din 1970 nu-s”, remarcă consilierii PAS.

Aleșii locali mai constată că pentru anul 2023 au fost planificate 10 milioane de lei, dar niciun leu nu a fost investit în reparația sau schimbarea ascensoarelor.

Medvedev: Rusia își va spori semnificativ producția de armament în acest an
Articolul anterior
Doi șoferi români care veneau din Marea Britanie au fost jefuiți de mii de euro, în Cehia. Tâlharii le-au luat și duba, jaful a fost filmat
Articolul următor